De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Aandacht voor vrede tijdens het komende Wereldfeest op 18 mei aan Hal 5 in Kessel-Lo

Aandacht voor vrede tijdens het komende Wereldfeest op 18 mei aan Hal 5 in Kessel-Lo

woensdag 24 april 2024 14:56
Spread the love

Sinds 2013 zijn wereldwijd op meer dan 100 locaties oorlogen begonnen en de helft daarvan is nog steeds gaande. De oorlogsdreiging is sterk toegenomen sinds de Russische aanval van twee jaar terug op Oekraïne die zowel in het oosten als in het westen aanleiding geeft tot een gevoelige opvoering van de bewapeningswedloop en steeds luider klinkende oorlogstaal. Steeds vaker weerklinkt vanuit NAVO-lidstaten het narratief dat het westen zich moet voorbereiden op een oorlog met Rusland. Daarnaast tart de oorlog die Israël na de Hamas-aanval eind vorig jaar ontketende ten aanzien van het Palestijnse volk in Gaza en elders elk respect voor het internationaal recht. Minder aandacht maar nog veel dodelijker is er de oorlog in Oost-Congo die al miljoenen levens gekost heeft.

Over deze drie conflicten willen we het hebben tijdens het Wereldfeest op 18 mei. Deze infonamiddag waarin het streven naar vrede centraal staat start die dag om 14h in Hal 5. Over Gaza komen filosofe Anya Topoloski (Radboud Universiteit Nijmegen), Samier Khaled (organisator studentenprotest) en Ludo De Brabander (vzw Vrede) aan bod. Katrien Vanderschoot (VRT-journaliste), Peter Verlinden (ex-journalist en auteur) en Koen Vlassenroot (UGent) zullen het hebben over Oost-Congo. Voor Oekraïne hebben we Tom Sauer (UA), Katlijn Malfliet (KU Leuven) en opnieuw Ludo Debrabandere (vzw Vrede) uitgenodigd. Er is tussen deze panelgesprekken animatie voorzien door Bao Sissako, Jan Vanmelkebeke en Didi de Paris

Met de vermelde sprekers zullen we het achtereenvolgens hebben over de oorzaak van het betrokken conflict, de actuele situatie en wie of wat zou kunnen bijdragen tot vrede. Telkens zullen we overigens ook de blik werpen op de oorlogsconflicten in de brede regio die vaak immers een nauwe samenhang vertonen. De namiddag wordt rond 17h afgesloten met de voorstelling van de pas opgerichte vzw Semalka, een solidariteitsnetwerk met Noord- en Oost-Syrië, dat bruggen wil bouwen tussen de autonome regio van Noord- en Oost-Syrië en ons land. De journalisten Chris Den Hond en Rojin Ferho, die een tijd geleden de regio bezochten, geven meer uitleg. Deirdre Maes leidt in. De hele infonamiddag is het resultaat van een samenwerking tussen het Wereldfeest en de coöperatieve Groot Ongelijk uit Kessel-Lo.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!