Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

In Spanje mag een politieman rechter spelen

De in Spanje omstreden Wet voor Publieke Veiligheid (Ley Mordaza) wordt sinds zeven maanden toegepast. Ze geeft de individuele Spaanse politieman/vrouw meer macht. Want wanneer een politieagent zich beledigd voelt, kan hij/zij je een boete van 600 euro opleggen. De Wet wordt gul toegepast want per dag, delen beledigde agenten gemiddeld 30 boetes uit.
vrijdag 4 maart 2016

Tegenstanders noemen de wet “Ley Mordaza” : een mordaza is een prop waarmee de mond wordt gesnoerd. De wet wil de regering de bevolking ontmoedigen om op straat te komen om te betogen. De financiële sancties liegen er niet om: beledigen van een politieagent: 600 euro. Verspreiden van foto’s van de politie in actie: 30.000 euro. Verbranden van de nationale vlag: ook 30.000 euro. Demonstreren op een plaats waar dat niet is toegestaan, en hiermee “de orde verstoren”: 600.000 euro. En beledigen van de koninklijke familie op de sociale media valt sinds voorbije zomer onder “terroristische activiteit”.

Gebrek aan respect

Jesús woont in een voorstad van Madrid. Iedere ochtend brengt hij zijn dochters naar school. In de drukke staat voor de school staat een politiewagen dubbel geparkeerd. Beide agenten staan aan de overkant van de straat ontspannen een babbeltje te doen. Aan de schoolpoort neemt Jésus afscheid van zijn kinderen. Hij steekt de straat over, groet de politieagenten en wijst hen erop dat dubbel parkeren voor een school niet alleen verboden, maar tegelijk ook gevaarlijk is. De agenten kunnen hun oren niet geloven. Ze worden kwaad, schelden hem uit en gaan over tot een grondige identiteitscontrole. Ze verzekeren hem dat zijn gedrag hem een flinke duit zal kosten. Met de Wet voor Publieke Veiligheid kan zijn opmerking hem 600 euro kosten. En geen rechter kan hieraan iets veranderen.

30 per dag

Volgens cijfers van het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken, opgevraagd door de internetkrant Eldiario.es, werden tussen juli 2015 tot januari 2016, 6.217 boetes opgelegd voor “gebrek aan respect” voor de politie. Dat zijn er gemiddeld bijna 30 per dag.

Het is de tweede meest voorkomende sanctie, na boetes voor druggebruik. Het zijn cijfers die geen rekening houden met de politiediensten van de autonome regio’s, zoals de Baskische Ertzaintza of de Catalaanse Mossos d’Esquadra. De geldboete voor het onbeleefdheid ten aanzien van een politieagent bedroeg de voorbije maanden gemiddeld 145 euro.

Na zeven maanden Ley Mordaza werden in Spanje al meer dan 40.000 sancties opgelegd. De financiële opbrengst van de nieuwe wet kan meer dan 18,3 miljoen euro opleveren. Met gebrek-aan-respect sancties verdiende de regering ondertussen al meer dan 900.000 euro.

Onafhankelijke rechters

“De regering speelt nu de rol van rechter, in een hele reeks overtredingen die voordien door onafhankelijke rechters behandeld werden”: zegt Joaquín Bosch, woordvoerder van de vereniging Jueces por la Democracia (Rechters voor Democratie). Artikel 52 van de Wet op de Publieke Veiligheid stelt dat een “klacht” van een agent “voldoende bewijskracht levert” om een sanctie op te leggen. “In het rechtssysteem voldoet het woord van de agent niet. Zijn/haar klacht moet bewezen worden”, merkt Bosch op.

Bedreiging Grondrechten

In hun verkiezingsprogramma’s beloofden Podemos en PSOE de wet ongedaan te maken. Pablo Iglesias, de voorzitter van Podemos heeft de Ley Mordaza zelf in de Raad van Europa als anti-democratisch aangeklaagd. Volgend Podemos is de wet in strijd met alle internationale resoluties over het recht op vergaderen en vreedzaam betogen. Dat zijn basisprincipes die opgenomen zijn in artikels 11 en 12 van het Handvest van Grondrechten van de Europese Unie. Zelfs de Spaanse politievakbond het Sindicato Unificado de la Policía heeft al verschillende malen kritiek geuit op de wet. Wat er met de Ley Mordaza gebeurt hangt af van de regeringsvorming.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door antbover op maandag 7 maart 2016

    Ja , dat Europa van " ons" , dat trekt op niets. Elke lidstaat doet zo maar een beetje waar het zelf zin in heeft, lokale opportuniteiten en dus soevereiniteit. Europa zal " meer politiek moeten één maken" , anders is dat Europa ten dode opgeschreven. Als de " eurofielen" denken dat een enkel economisch gemotiveerd Europa kan bestaan , wel dan is dat een vergissing. Normen en waarden zijn de basis van elke cultuur - gebaseerde maatschappij. War is die Europese cultuur ??? Waar is het grondwettelijk vast geankerd Europa ? Wat ik hier lees is min noch meer : een Europa als politiestaat. Willen we zoiets ? Neen toch. Het is nog altijd de derde macht , de rechterlijke macht dus , die beoordeelt of iemand de rechtsregels heeft overtreden en zo ja " wat is de zwaarte ervan" rekening houdend met omstandigheden. Maar ja , dit Europa is er eentje van " beperking van scheiding der machten". Dus politiek geïnspireerd . Alle macht aan de politici ( en wie daar ook allemaal mag achter steken).Maar , deze chaos zal DE aanleiding zijn tot verandering. Voorafgaand daaraan is er een verscherping van standpunten , zeg maar , links en rechts in strijd. Kapitaal versus " en betere wereld". Tot nu toe hebben de eersten het pleit gewonnen. Maar alles kan veranderen zei Bredero.

  • door Henk Wijffels op woensdag 9 maart 2016

    Spanje kan een inspiratiebron zijn voor Antwerpen. Daar kost je een opmerking aan een politieagent 600 Euro, zoals uit het verhaal van Jesus hierboven blijkt. Mij koste het "enkel" het verlies van vrijheid, privacy, persoonlijke bezittingen, ontvangst van beledigingen op die vrijdagavond vorig jaar (11 december 2015). Ik vroeg de politie een beetje beleefdheid bij de ondervraging van een kennis (in een café op het De Coninckplein). Hiertegen heb ik klacht ingediend, maar die schijnt de burgervader (hoofd van de politie) niet bereikt te hebben. Wel beloofde het ComitéP me om mijn incident te gaan onderzoeken (wellicht zijn ze er al aan begonnen?). Maar als eventuele getuigen niet willen getuigen, geldt in Spanje - bij wet - het woord van de agent (hier zich "Napoleon" noemende) als bewijs, als zou ik hen belemmerd hebben in hun werk en de openbare orde verstoord. Helaas voor Napoleon was onze wetgeving hier nog niet zó ver gevorderd. Maar nu kunnen we zien waar we naar toe gaan! Telkens weer het verzwakken van de wetgevende en controlerend macht ten voordele van de uitvoerende instanties en bullebakken. Zo kunnen we zien waar het naar toe gaat, als hier niet effectief tegen opgetreden wordt. Door de gemeenteraad bijvoorbeeld, die het (formeel) hoofd van politie al interpelleerde, maar volgens mij ook een andere burgemeester kan aanstellen. Edoch, de achterliggende machten (haven, bedrijfsleven, racistische en volgzame feestende burgers) zijn sterk. Brood en spelen (media, politiek, voetbal), dàt is wat de burger wenst. Onderdrukking is wat hij/zij krijgt. De Wever zit op een wilde hengst en het valt te zien in welke mate hij deze rodeo kan overleven, en of hij een goede ruiter is? De meerderheid in de gemeenteraad juicht bij het schouwspel. En de zwijgende burgers? H.W

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties