Sven Tuytens

In Spanje mag een politieman rechter spelen

De in Spanje omstreden Wet voor Publieke Veiligheid (Ley Mordaza) wordt sinds zeven maanden toegepast. Ze geeft de individuele Spaanse politieman/vrouw meer macht. Want wanneer een politieagent zich beledigd voelt, kan hij/zij je een boete van 600 euro opleggen. De Wet wordt gul toegepast want per dag, delen beledigde agenten gemiddeld 30 boetes uit.

vrijdag 4 maart 2016 13:28
Spread the love

Tegenstanders noemen de wet “Ley Mordaza” : een mordaza is een prop waarmee de mond wordt gesnoerd. De wet wil de regering de bevolking ontmoedigen om op straat te komen om te betogen. De financiële sancties liegen er niet om: beledigen van een politieagent: 600 euro. Verspreiden van foto’s van de politie in actie: 30.000 euro. Verbranden van de nationale vlag: ook 30.000 euro. Demonstreren op een plaats waar dat niet is toegestaan, en hiermee “de orde verstoren”: 600.000 euro. En beledigen van de koninklijke familie op de sociale media valt sinds voorbije zomer onder “terroristische activiteit”.

Gebrek aan respect

Jesús woont in een voorstad van Madrid. Iedere ochtend brengt hij zijn dochters naar school. In de drukke staat voor de school staat een politiewagen dubbel geparkeerd. Beide agenten staan aan de overkant van de straat ontspannen een babbeltje te doen. Aan de schoolpoort neemt Jésus afscheid van zijn kinderen. Hij steekt de straat over, groet de politieagenten en wijst hen erop dat dubbel parkeren voor een school niet alleen verboden, maar tegelijk ook gevaarlijk is. De agenten kunnen hun oren niet geloven. Ze worden kwaad, schelden hem uit en gaan over tot een grondige identiteitscontrole. Ze verzekeren hem dat zijn gedrag hem een flinke duit zal kosten. Met de Wet voor Publieke Veiligheid kan zijn opmerking hem 600 euro kosten. En geen rechter kan hieraan iets veranderen.

30 per dag

Volgens cijfers van het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken, opgevraagd door de internetkrant Eldiario.es, werden tussen juli 2015 tot januari 2016, 6.217 boetes opgelegd voor “gebrek aan respect” voor de politie. Dat zijn er gemiddeld bijna 30 per dag.

Het is de tweede meest voorkomende sanctie, na boetes voor druggebruik. Het zijn cijfers die geen rekening houden met de politiediensten van de autonome regio’s, zoals de Baskische Ertzaintza of de Catalaanse Mossos d’Esquadra. De geldboete voor het onbeleefdheid ten aanzien van een politieagent bedroeg de voorbije maanden gemiddeld 145 euro.

Na zeven maanden Ley Mordaza werden in Spanje al meer dan 40.000 sancties opgelegd. De financiële opbrengst van de nieuwe wet kan meer dan 18,3 miljoen euro opleveren. Met gebrek-aan-respect sancties verdiende de regering ondertussen al meer dan 900.000 euro.

Onafhankelijke rechters

“De regering speelt nu de rol van rechter, in een hele reeks overtredingen die voordien door onafhankelijke rechters behandeld werden”: zegt Joaquín Bosch, woordvoerder van de vereniging Jueces por la Democracia (Rechters voor Democratie). Artikel 52 van de Wet op de Publieke Veiligheid stelt dat een “klacht” van een agent “voldoende bewijskracht levert” om een sanctie op te leggen. “In het rechtssysteem voldoet het woord van de agent niet. Zijn/haar klacht moet bewezen worden”, merkt Bosch op.

Bedreiging Grondrechten

In hun verkiezingsprogramma’s beloofden Podemos en PSOE de wet ongedaan te maken. Pablo Iglesias, de voorzitter van Podemos heeft de Ley Mordaza zelf in de Raad van Europa als anti-democratisch aangeklaagd. Volgend Podemos is de wet in strijd met alle internationale resoluties over het recht op vergaderen en vreedzaam betogen. Dat zijn basisprincipes die opgenomen zijn in artikels 11 en 12 van het Handvest van Grondrechten van de Europese Unie. Zelfs de Spaanse politievakbond het Sindicato Unificado de la Policía heeft al verschillende malen kritiek geuit op de wet. Wat er met de Ley Mordaza gebeurt hangt af van de regeringsvorming.

take down
the paywall
steun ons nu!