De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Youssou N’Dour meets Tony Allen

donderdag 7 mei 2020 07:41
Spread the love

Enkele maanden geleden speelde de Awale Jant Band nog op een groots Afrobeat feest in London. Geen gewoon feestje, maar een legendarische Afrobeat avond met op de affiche onder meer Nubiyan Twist en enkele muzikanten van Fela Kuti’s Afrika 70 zoals toetsenist Dele Sosimi en de onlangs overleden meester drummer Tony Allen, samen met Fela Kuti de grondlegger van de Afrobeat. Ondertussen heeft Awale Jant Band hun nieuwe album ‘Yewoulen’ uitgebracht op het internationale ARC Music.

Cover album

‘Yewoulen’ betekent wakker worden in Wolof. De teksten zijn van de hand van de Senegalese zanger Biram Seck en de muziek van componist en bandleider Thibaut Remy. ‘Yewoulen’ is een oproep aan de mensen om wakker worden. Om hun ogen te openen en te kijken naar wat hen verenigt, om te kijken hoe de mens kan samenwerken in tegenstelling tot hun verschillen te belichten. Die visie weerspiegelt zich in de titeltrack waar elementen van jazz improvisatie en de Senegalese sabar trommels harmonieus met elkaar versmolten worden.

 

Op het album veel opwindende ritmische ontdekkingstochten tussen drums en de sabar terwijl de blazers pendelen tussen Havana, Accra, Addis en Dakar. Zo is ‘Cubalkafro’ een voortreffelijke mix van Cubaanse en Afrikaanse invloeden.  ‘Domi Adama’ is de absolute uitschieter op het album en had zowaar een samenwerking tussen Etoile de Dakar en Tony Allen kunnen zijn.

De naam Awale Jant Band is een combinatie van Biram Seck’s Jant Band en Thibaut Remy’s Awalé, een collectief van Franse, Engelse en Afrikaanse muzikanten die de afgelopen 10 jaar in het Londense aktief waren. Awale Jant Band toont op ‘Yewoulen’ de gecombineerde krachten en verhalen van Biram en Thibaut. ‘Als ik Biram hoor zingen, denk ik dat hij een Amerikaanse soulzanger is, maar hij is een Senegalese soulzanger. Dat is het soort associaties dat we mensen willen laten maken met onze muziek. Dat het mensen doet voelen als een soort verbinding tussen verschillende culturen.’ zegt Thibaut Remy.

Remy bracht enkele jaren geleden al een album uit met zijn band Awalé. ‘Just have to grow’ werd toen ingezongen door de Tunesische zangeres Badiaa Bouhrizi (Neysatu) en werd geproduced door Nick Page (Jah Wobble/Transglobal Underground). Dat album was destijds nog een ontdekkingstocht.

‘Yewoulen’ is een schoolvoorbeeld van hoe een smeltkroes van zoveel verschillende muzikale achtergronden en culturen er uit moet zien. Een weelderige portie Afro-Latin, Funk en Soul met een Senegalese twist.

‘Yewoulen’ van Awale Jant Band is deze week het album van de week in Global Riddims. We spelen enkele nummers in onze nieuwe episode. Ook nieuwe muziek uit België met ‘Alto’, het nieuwe album van het Gentse reggae collectief Proyecto Secreto. Uit Brussel selecteren we nieuw werk van Badi & Boddhi Satva. Ook aandacht voor ‘Overproof’, het debuutalbum van Red Eye Hifi en het wondermooie ‘Ozobia Special’ van Nkem Njoku & Ozzobia Brothers, aanstekelijke Ghanese highlife uit de jaren ‘80 die nu opnieuw onder het stof worden gehaald.

Klik op de link om te luisteren naar deze episode GLOBAL RIDDIMS 72 op Groovalizacion Radio.

De volledige playlist vind je op PLAYLIST GLOBAL RIDDIMS 72

(Pictures of Awale Jant Band taken by Callum Francis Hugh)

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!