De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“We hebben het voor u, maar we houden het liever zelf”

“We hebben het voor u, maar we houden het liever zelf”

woensdag 6 april 2011 17:21
Spread the love

Terwijl bisschop Léonard taarten verzamelt, rijft Pierre Mariani, de CEO van Dexia, bonussen binnen. De Morgen schrijft vandaag dat zijn prestaties in 2010 hem een bonus van 600.000 euro opleveren. Mariani heeft een vast salaris van 1 miljoen euro en geniet ook van een pensioenstorting van circa 200.000 euro. In 2009 zag zijn verloning er ook al niet zo slecht uit: toen kreeg hij volgens de ‘betrouwbare bron’ van de krant een bonus van 800.000 euro en pensioenstorting van 147.830 euro.

De raad van bestuur van Dexia en haar voorzitter Jean-Luc Dehaene verschuilen zich achter het argument dat de bezoldigingen twee weken geleden werden vastgelegd. Yeah right! Ze hebben bijgevolg geen rekening kunnen houden met de politieke oprispingen en het advies van de nieuwe liberale gouverneur Coene van de Nationale Bank … . Jammer, maar helaas …

Morgen wordt het jaarverslag 2010 van Dexia gepubliceerd. Volgens het jaarverslag van Ageas wisten de leden van de raad van bestuur er hun verloning te verdubbelen in 2010. Ageas zegt dat ‘de invoering van een nieuw renumeratiebeleid met een marktconforme bezoldiging’ daarvoor verantwoordelijk is. Ageas is wat er rest van het ter ziele gegane Fortis. Schaamte is ook daar niet besteed.

Allerlei moties in onze parlementaire bollenwinkels doen weinig ter zake. Het is duidelijk dat de echte macht in onze kapitalistische samenleving elders ligt. Al onze parlementen hebben niks te zeggen.
Alleen als de consument echt mondiger wordt en met zijn vuist op tafel slaat, zal er iets kunnen veranderen. Mensen, die zelf de middelen niet hebben om over te schakelen naar zonne-energie, worden door het oneerlijke ‘Vlaamse’ subsidiesysteem van Freya Van den Bossche beboet. Het is even onaanvaardbaar dat spaarders het moeten stellen met een opbrengst beneden het inflatiepercentage terwijl de fat cats van onze banken de miljoenen blijven opstapelen.

Af en toe mag de vroegere slogan ‘We hebben het voor u’ van de KBC in herinnering gebracht worden. Maar ze houden het natuurlijk liever zelf.

In het buitenland is het misschien nog erger. In Colchester, in het Britse graafschap Essex, werd een bankbediende van Lloyds Bank ontslagen omdat ze haar salaris, 7 pond/uur (8 euro) op facebook vergeleek met dat van de CEO, die met 4.560 euro/uur moet zien rond te komen. CEO António Horta-Osório werd door Lloyds Bank weggekocht bij het Spaanse Santander. Dat kost Lloyds 15,4 miljoen euro aan salaris, bonussen en andere voordelen. De Britse overheid is voor 41 procent eigenaar van de bank, sinds Lloyds Banking Group in 2008 van het faillissement gered werd.

www.openbarebank.be

take down
the paywall
steun ons nu!