De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Whitehead

Vrede voor Oekraïne! Neen aan de oorlog!

Op vrijdag 24 juni vond op het Sint-Baafsplein in Gent de actie 'Vrede voor Oekraïne - Neen aan de oorlog van Poetin' plaats. 'Met meer dan honderd aanwezigen werd het een zeer mooi succes. Het werd een strijdbare, maar ook ingetogen en aangrijpende samenkomst', schrijven de initiatiefnemers Thomas Weyts en Maryna Van Sant-Shyshkarova in hun verslag. De actie werd ondersteund door een tiental organisaties (zie onderaan).

zaterdag 25 juni 2022 13:43
Spread the love

 

De deelnemers en deelneemsters waren hoofdzakelijk mensen afkomstig uit Oekraïne zelf, met daarnaast ook mensen uit Georgië, België … Een groot deel van de aanwezigen waren Oekraïense mensen die afgelopen maanden hun land moesten ontvluchten omwille van de oorlog, zo laten de organisaties weten in hun gezamenlijk persbericht.

Tijdens de actie namen achtereenvolgens Thomas Weyts, actief in het Europees Netwerk voor solidariteit met Oekraïne en SAP – Antikapitalisten, Kit Van Sant-Shyshkarova, actief in Peace for Ukraine – Ghent, de uit Georgië afkomstige Madona Beridze, actief met de Oekraïense vluchtelingen in Gent en Tetiana Shamrai het woord.

Theo Mewis nodigde tenslotte alle aanwezigen uit om deel te nemen aan de vertoning van ‘Heat Singers’, een prachtige Oekraïnse documentaire, die op 1 juli in Studio Skoop plaats zal vinden. Een volgend belangrijk solidariteitsmoment in onze stad. De speeches vonden zowel in het Nederlands, Russisch als Oekraïens plaats.

‘Daarna vormden we samen een mensenketting op het plein. Er werden spontaan een reeks Oekraïense liederen gezongen door de aanwezigen.’

‘Het was heel duidelijk dat de Oekraïense mensen die aan de samenkomst deelnamen, niet bereid zijn zich enkel te schikken in een rol als ‘weerloze vluchtelingen die onze hulp nodig hebben’. Deze mensen willen, samen met al wie zich nu in Oekraïne en elders verzet tegen de Russische inval, actief hun eigen geschiedenis schrijven’, schrijft Thomas Weyts in het persbericht.

‘Na afloop was er veel vraag naar een volgende actie. Komende weken zullen we dan ook een solidariteitscomité opbouwen in Gent’, concludeert Weyts.

Foto: Whitehead

Foto: Whitehead

Foto: Whitehead

Deze actie kreeg de steun van:

European network in solidarity with Ukraine and against war
Europees Netwerk voor solidariteit met Oekraïne
Extinction Rebellion Gent
FeMiNiSmE – YeAh
Greenpeace Gent
Pax Christi Vlaanderen
Peace for Ukraine – Ghent
SAP – Antikapitalisten

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!