... voor het vervolg van deze uitspraak, zie het interview met Dirk Verhofstadt.
Mediakritiek, Tegendraads leesvoer -

Extreemrechts nu en in de jaren 1930, sancties uit misplaatste hoogmoed, Joods VS-ambtenaar ‘niet in mijn naam’

Deze Tegendraadse selectie is vier maal Tegendraads Kijkvoer. We hernemen de eerste aflevering van onze videoreeks over de strijd tegen extreemrechts, kijken naar Westerse hoogmoed die ons op weg zet naar een kernoorlog, naar economische sancties tegen Rusland die alleen Europa benadelen en een Joods-Amerikaans ambtenaar die getuigt tegen de VS-steun voor de genocide in Gaza.

vrijdag 24 mei 2024 11:12
Spread the love

 

We hernemen hier onze vierdelige videoreeks over de strijd tegen extreemrechts. De eerste aflevering “Zijn de jaren ’30 terug? Dirk Verhofstadt denkt van wel‘ was direct een schot in de roos en kende veel bijval. Elk woord van de auteur van het ‘Dagboek 1933 – Het gevaar van extreemrechts‘ in dit gesprek van 36 minuten stemt tot nadenken. Extreemrechts is een gevaar voor de democratie.

 

De regeringsleider van een land met 1,3 miljoen inwoners vindt het een goed idee om een buurland met 144 miljoen inwoners te vernietigen. In amper 26 seconden vat eerste minister van Estland Kaja Kallas de hoogmoed en het diepgewortelde historisch racisme samen van de westerse elite tegen Rusland, de grootste kernmacht op aarde. Zij durft dit openlijk te zeggen omdat ze de ruggesteun heeft van de VS en de NAVO. In Rusland hoort men dit ook. Dit is waanzin die ons naar een vernietigende kern-Wereldoorlog kan leiden.

 

Het Westen domineert niet langer de wereldagenda. Dit gebrek aan kritisch historisch inzicht heeft geleid tot de ondoordachte economische sancties waar Rusland bijna volledig aan ontsnapt, in plaats van reeds in maart 2022 te onderhandelen over een wapenstilstand toen Rusland enkel de Krim en een klein deel van de Donbas bezette. Deze sancties vernietigen de Europese industriële basis en versterken de samenwerking van Rusland met Azië, terwijl Europa machteloos toekijkt. Weer een snijdende analyse van Ben Norton in zijn Geopolitical Economy Report.

 

Lily Greenberg Call is de vijfde hoge VS-ambtenaar en de eerste Joods-Amerikaanse die opstapt uit onvrede met de steun van president Biden voor de genocide in Gaza. Haar beslissing baseert ze op haar Joods zijn waar ze mee is opgegroeid en die haar er toe brengt op te komen voor de Palestijnen en hun strijd voor vrijheid. “Ik ben boos op de president dat hij mijn gemeenschap misbruikt als rechtvaardiging voor deze slachtpartij, als gezicht voor zijn oorlogsmachine”.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!