Strand van Sevastopol, de Krim. Foto: Vodnik, Wikipedia / CC BY-SA 3.0

Verenigde Staten zijn uit op grote oorlog tegen Rusland

De recente Oekraïense raketaanval met Amerikaanse raketten op de Krim had geen enkele militaire waarde, maar was een doelbewuste provocatie om de escalatie met Rusland steeds verder op te drijven.

donderdag 27 juni 2024 14:18
Spread the love

 

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Lynne Tracy, de Amerikaanse ambassadeur in Moskou ontboden. De aanleiding was de vijfvoudige raketaanval op de stad Sevastopol op de Krim op 23 juni. De Russische defensie haalde vier raketten uit de lucht, de vijfde glipte door de verdedigingsgordel en ontplofte boven het strand van Sevastopol.

De kop van de raket was gevuld met honderden kleinere explosieven (clustermunitie) om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Bij deze aanval vielen vier doden, onder wie een jongetje van twee en een meisje van negen jaar. Negentig personen moesten naar het ziekenhuis voor verzorging. Een twintigtal was er erg aan toe.

Betrokkenheid VS

De dag na deze aanslag publiceert het ministerie van Buitenlandse Zaken van Rusland een communiqué waarin staat:

“De aanvallers gebruikten Amerikaanse ATACMS raketten. De noodzakelijke vluchtdata voor de doelwitten werden ingevoerd door Amerikaanse militaire ploegen die zich baseerden op de gegevens die verzameld werden door een Amerikaanse spionagedrone, een Global Hawk. Er bestaat geen twijfel over dat de Verenigde Staten betrokken zijn bij deze misdaad.”

ATACMS raket. Foto: US Army, Wikimedia Commons

Bij de convocatie van ambassadeur Lynne Tracy, enkele uren later, worden de dingen nog scherper gesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt na de ontmoeting: “De bloedige misdaad, uitgevoerd door Kiev, werd overzien en bewapend door Washington.” Waarna deze passage volgt:

“Wij hebben de ambassadeur duidelijk gemaakt dat de Verenigde Staten een hybride oorlog (een geheel van een klassieke oorlog, een psychologische oorlog, terreuraanslagen, enz.) voeren tegen Rusland en daarvoor het Oekraïense leger de meest moderne wapens leveren zoals de ATACMS raketten met clustermunitie.

Er is geen officiële oorlogsverklaring van de VS maar de toestand van vrede tussen de VS en Rusland bestaat alleszins niet meer

De doelwitten en de vluchtdata worden vastgelegd door Amerikaanse militairen en daardoor zijn de VS even verantwoordelijk als het regime in Kiev. Dat maakt de Verenigde Staten tot een deelnemer aan het conflict.”

De woorden “de VS voeren een hybride oorlog” en “de VS is een deelnemer in het conflict” betekenen dat de Verenigde Staten in oorlog zijn met Rusland. Er is geen officiële oorlogsverklaring maar de toestand van vrede tussen de twee bestaat alleszins niet meer. Dat is een verregaande escalatie.

Permanente escalatie

De toestand waarin we nu verzeild zijn geraakt is het resultaat van een constante escalatie, sinds het uiteenspatten van de Sovjet-Unie in 1990.

Op dat ogenblik telt de NAVO 16 lidstaten. Gorbatsjov en de zijnen krijgen de garantie dat de NAVO niet zal uitbreiden naar het oosten. Helaas. Vandaag telt de NAVO 32 lidstaten. Het militaire aanvalspact is opgeschoven, tot aan de grens van de Russische Federatie.

Bij ieder nieuw lidmaatschap protesteren de Russen, maar tevergeefs. Tot het lidmaatschap van Oekraïne op de agenda komt. Dan verwittigen tal van Amerikaanse ambassadeurs, politieke commentatoren, senatoren, academici dat die inlijving tot oorlog zal leiden omdat Rusland voor zijn veiligheid vreest.

In 2014 plegen uiterst-rechtse elementen met de hulp van de VS een staatsgreep in Kiev. Rusland ziet het gevaar komen.

Zoals de VS Oekraïne bewapenen met het modernste wapentuig, houden de Russen zich het recht voor bondgenoten op eenzelfde manier te bewapenen

Vanaf de inval van Rusland gaat de escalatie voortdurend verder. Eerst zeggen de VS en Europa dat Oekraïne geen tanks krijgt. Dat gebeurt dan toch. Dan zou Oekraïne geen gevechtsvliegtuigen krijgen. Dat gebeurt toch. Dan zou Oekraïne niet de moderne Patriot afweerraketten krijgen. Dat gebeurt toch.

Dan zou Oekraïne geen langeafstandsraketten krijgen. Dat gebeurt toch. Dan krijgt Oekraïne het verbod om de langeafstandsraketten te gebruiken tegen doelwitten ver op Russisch grondgebied. Dan krijgt Oekraïne die toelating toch.

Telkens opnieuw wordt het vuur opgestookt. Bij de laatste fase, de toelating langeafstandsraketten ver in Rusland in te zetten, zeggen de Russen een tegenzet voor te bereiden. Zoals de VS Oekraïne bewapenen met het modernste wapentuig, houden de Russen zich het recht voor bondgenoten op eenzelfde manier te bewapenen zonder die landen enig verbod op te leggen in het gebruik ervan.

De feiten tonen dat de Verenigde Staten een grote oorlog willen om hun hegemonie te redden

Enkele weken geleden werd een eerste akkoord daarover gesloten tussen Rusland en Noord-Korea. Andere begunstigden worden ongetwijfeld Iran, Syrië, Jemen … en na verloop van tijd vermoedelijk de bondgenoten daarvan zoals Hezbollah en Hamas. Daarmee staat niet alleen Palestina maar het hele Midden Oosten in brand.

De aanval op de strandgangers in Sevastopol heeft geen enkele militaire waarde. Het is een doelbewuste provocatie om de escalatie steeds verder op te drijven. De feiten tonen dat de Verenigde Staten een grote oorlog willen – het is ook hun enige nog bestaande kans om hun hegemonie te redden.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!