De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Steun aan  Venezuela en Bolivariaanse revolutie! / Filippijns gezondheidsbudget
Bolivie, Filipijnen, Venezuela, Gezondsheidssysteem, Steunbetuiging -

Steun aan Venezuela en Bolivariaanse revolutie! / Filippijns gezondheidsbudget

dinsdag 14 september 2010 11:27
Spread the love

(FR)   ( NL onder de franse tekst …)

Soutien à la Révolution au Venezuela – Elections parlementaires le 26 septembre

Samedi 18 septembre 2010

Bourse de Bruxelles

De 11h à 12h

* Oui aux élections démocratiques au Venezuela !

* Oui à la révolution bolivarienne !

Org. : Pas Touche au Venezuela, Asociacion de Refugiados de Latinoamerica y del Caribe (ARLAC), Comabe (Comite Mapuche en Belgica)

Contact : Erik Demeester (0479/25.77.35)

Facebook : http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=158680440812900&ref=ts

(NL)

Steun aan de Revolutie in Venezuela – Parlementsverkiezingen op 26 september

Zaterdag 18 september 2010

Beurs van Brussel

11u tot 12u

  • Steun aan de democratische verkiezingen in Venezuela!
  • Steun aan de Bolivariaanse revolutie!

Organisatie: Handen Af van Venezuela, Arlac en Comabe

Contact: Erik Demeester 0479/25.77.35

Plaats uw handtekenig als steun aan de Bolivariaanse Revolutie

http://www.handsoffvenezuela.org/plaats_uw_handtekenig_als_steun_aan_de_bolivariaanse_revolutie.htm

Faceboook: http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=128104577228812

_________________________________________________________________

Filippijns gezondheidsbudget oogst kritiek

De regering van de nieuwe Filippijnse president Benigno Aquino stelde haar eerste overheidsbegroting voor. Onze Filippijnse partners steken hun ontgoocheling over het aandeel voor gezondheidszorg niet onder stoelen of banken.

IBON wees erop dat de overheidsbegroting de deur wagenwijd openzet voor corruptie. Van de grote verkiezingsbelofte van Aquino om van de strijd tegen corruptie een prioriteit te maken, zal dus waarschijnlijk niet veel in huis komen.

Het onderzoeksinstituut boog zich ook over de begroting van het ministerie van gezondheid en stelde vast dat de openbare ziekenhuizen en het programma dat de medische kosten van de armsten subsidieert, de buikriem moeten aanhalen.

Health Alliance for Democracy (HEAD), een organisatie van progressieve artsen en gezondheidswerkers, stelde dan maar een alternatief gezondheidsbudget voor. HEAD gaat daarvoor uit van de noden en komt zo aan een totale gezondheidsbegroting van 90 miljard pesos, drie keer zoveel als het voorgestelde budget van de regering.

Nochtans blijft HEAD daarmee nog ver onder de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie die voorschrijft dat 5% van het BNP naar gezondheid zou moeten gaan, zo’n 440 miljard. De voorstellen van HEAD zouden tenminste de dringendste problemen aanpakken en een gezonde basis creëren voor een beter gezondheidssysteem.

HEAD geeft proriteit aan de openbare gezondheidszorg, die vooral door de armsten wordt gebruikt. Een tweede prioriteit gaat naar de arbeidsomstandigheden van het gezondheidspersoneel om de brain drain tegen te gaan. Ten derde moet er volgens HEAD ook veel meer geld naar preventie.

Op die manier zouden aanhoudende problemen aangepakt worden: de moedersterfte, de hoge prevalentie van infectieziekten en de hoge prijzen van medicijnen.

Om de kritiek in de kiem te smoren wijst HEAD erop dat er wel degelijk geld is voor het plan. De regering vindt bijvoorbeeld wel 80 miljard pesos extra om de buitenlandse schuldeisers te betalen. Bovendien kan de bestrijding van fraude en belastingontduiking honderden miljarden opleveren. Het is dus gewoon een kwestie van keuzes maken. En hier wordt dat Filippijnse verhaal heel herkenbaar voor wie de politieke onderhandelingen in ons eigen landje volgt.

Bron : Wim De Ceukelaire  Intal

Luc Schrijvers

take down
the paywall
steun ons nu!