De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De vuelta de Venezuela : de reizigers brengen hun verhaal!
Socialisme, Venezuela, Arlac-Intal, Belgische solidariteitsreis -

De vuelta de Venezuela : de reizigers brengen hun verhaal!

dinsdag 9 november 2010 11:14
Spread the love

CONSTRUYENDO EL SOCIALISMO

Zaterdag 16 oktober 2010 kwamen meer dan 100 mensen samen om te luisteren naar de getuigenissen van de reisgroep van Venezuela, een eerste Belgische solidariteitsreis van intal/Arlac naar het continent.

In aanwezigheid van de Venezolaanse ambassadeur Antonio Garcia, en onze speciale gast Frans Wuytack, brachten de reizigers van de eerste Venezuelareis van intal en Arlac hun verhaal. Meer dan 100 mensen woonden de solidariteitsavond bij.

De reizigers vertelden over hun eerste week in Caracas, waar ze verschillende missies bezochten rond gezondheid, alfabetisering, voedselverdeling etc. Daarnaast hadden ze het over landhervorming en de situatie op het platteland, over nationalisering van bedrijven en de ‘control obrero’ een methode om arbeiders meer beslissingsmacht en inspraak te geven in de genationaliseerde bedrijven. Daarnaast vertelde Keltoum over hun ervaring bij CATIA TV, een pionier in het Venezolaanse alternatieve medialandschap.

Na de getuigenis konden de aanwezigen napraten bij een heerlijke chili con carne, empanadas en een lekker Taybeh biertje of wijntje.

Gedurende heel de avond konden we de fototentoonstelling bewonderen van Samir Hamdard en enkele beeldhouwwerken van Frans Wuytack, die vroeger nog in de volkswijken van Caracas heeft gewerkt als priester en revolutionair.

Een geslaagde avond over een land dat met haar Bolivariaanse revolutie stappen in de goede richting zet naar een nieuw socialisme. Er is nog een lange weg te gaan, maar het democratiseringsproces werpt haar vruchten af voor de gewone bevolking!

Petia legt nog eens de objectieven van de reis uit (foto: Pavel)
Ambassadeur A. Garcia bedankt intal en Arlac voor de interesse in zijn land en de revolutie die er bezig is (foto: Pavel)
hij bedankt ook Frans Wuytack voor zijn werk in de jaren zestig in de stadswijken van Caracas (foto: Pavel)
de aanwezigen luisteren geboeid (foto: Pavel)
ex-priester Frans Wuytack trok in 1966 naar de volkswijken van Caracas waar een culturele en sociale revolutie uitbrak. Actief in het verzet werd hij door de regering het land uitgezet. In 2005 keerde hij terug naar de wijken van Caracas. (foto: Pavel)
In iedere mens zit een revolutionair zegt Frans Wuytack (foto: Pavel)
Jose vertelt over onze ervaringen de eerste week in Caracas (foto: Pavel)

Petia en Louise leggen uit hoe de landhervorming wordt toegepast (foto: Pavel)
Natalie en Veronique vertellen over hun ervaring in de genationaliseerde fabrieken in Ciudad Guyana en de control obrero (foto: Pavel)

Ambassadeur A. Garcia en Frans Wuytack naast zijn werk 'Abajo las cadenas' (foto: Pavel)

Bron : Intal/Arlac  by Vero
 
Luc Schrijvers is lid van Intal/Arlac

take down
the paywall
steun ons nu!