De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Internationale advocaten steunen de “Morong 43”
Filipijnen, Gezondheidswerkers -

Internationale advocaten steunen de “Morong 43”

donderdag 14 oktober 2010 13:56
Spread the love

Advocaten zijn altijd zeer bedachtzaam alvorens ze zich uitspreken. Je zal ze zelden betrappen op een uitspraak die niet eerst grondig overdacht is. De brief die de voorzitster van de International Association of Democratic Lawyers (IADL) gisteren naar de Filippijnse president Aquino stuurde over de zaak van de 43 gezondheidswerkers is dan ook opmerkelijk.

De IADL is een grote, prestigieuze internationale organisatie van progressieve advocaten die zich ook profileert in zaken als de vijf Cubaanse gevangenen in de VS of de Free Gaza Flotilla.

Sommige leden van het IADL-bestuur woonden vorige maand een conferentie bij in de Filippijnen en bezochten toen de 43 in de gevangenis. Ze ontmoetten er ook de minister van justitie, Leila de Lima. Hoe voorzichtig advocaten soms ook kunnen zijn in hun uitspraken, na deze bezoeken hebben deze topadvocaten het niet moeilijk om een oordeel te vormen.

Volgens hen gaf minister de Lima (de vroegere mensenrechtencommissaris van de Filippijnse overheid) grif toe dat het voor de voormalige Filippijnse regering “een beleid” was om bepaalde mensen met juridische middelen lastig te vallen. Ze stellen onomwonden vast dat de arrestatie illegaal en ongegrond was, getuigen van hun ontmoeting met deze “sincere and dedicated health workers” in de gevangenis en vragen president Aquino om de 43 zonder veel poespas vrij te laten. Goed bezig, die advocaten.

Letter_to_President_Aquino_re_Morong_43.pdf 68.31 KB

Bron :  Intal – Wim De Ceukelaire

Luc Schrijvers is lid van Intal.

take down
the paywall
steun ons nu!