De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Samen met Portugese en Europese werknemers en werklozen zeggen we Neen tegen het “Pact voor de euro”
Portugal -

Samen met Portugese en Europese werknemers en werklozen zeggen we Neen tegen het “Pact voor de euro”

zaterdag 26 maart 2011 20:34
Spread the love

Onder druk van grote mobilisaties van de werkende en werkloze bevolking, hebben de Portugese parlementsleden het nieuwe (en vierde!) bezuinigingsplan verworpen, dat werd gepresenteerd door premier Socrates, die uiteindelijk moest aftreden. Deze crisis toont de impasse waarin de Europese Unie zich stort met haar uitzinnig bezuinigingsbeleid, ontworpen om “de financiële markten gerust te stellen.”

Toch hebben op de Eurotop, de staatshoofden en regeringsleiders van Europa het “pact voor de euro” bekrachtigd. Dat pact verergert niet alleen de communautaire druk op het beleid van de begrotingen, maar ook op het beleid inzake arbeidsmarkt en lonen in Europa, dat alles zonder enig debat en democratische procedure.

Zo zullen de overheidsbegrotingen van de Europese landen worden onderworpen aan voorafgaandelijke doorlichting door de Commissie. Wee de regeringen die aarzelen om de openbare werkgelegenheid, sociale bescherming, nutsbedrijven af te bouwen, en ook de salarissen te verminderen! Wee ook diegenen die hun arbeidsmarkt weigeren te  “flexibiliseren” en die de belastingen op kapitaalopbrengsten niet willen verlagen !

Hoewel de Europese vakbonden massaal protesteerden tegen deze maatregelen, klapten de Europese industriële lobby’s, zoals BusinessEurope, in beide handen terwijl ze verklaarden “niet te begrijpen vanwaar de vijandigheid tegen dit pact komt.”

Maar hun overwinning kan moeilijker worden dan verwacht. De reactie van het Portugese parlement herinnert aan de harde realiteit: er zijn toch nog democratische organen in Europa, die verantwoording afleggen aan de mensen, en niet alleen aan speculanten.

Portugal zal mogelijks een zware prijs betalen voor zijn weigering van een vierde bezuinigingsplan: het ratingbureau Standard & Poor’s noteerden het al lager. De rente op de Portugese schulden, die nu al bijna 8% bedraagt, kan nog blijven stijgen, waardoor Portugal verplicht kan worden om de ‘solidariteit’ van de Unie te aanvaarden, met een drastisch, structureel aanpassingsplan, zoals overeengekomen tussen de EU en IMF.

Het is nog niet het moment om te berusten: de mobilisaties van het volk worden verhoogd, in Portugal – met de ongekende opmars van de bestaansonzekeren (rasca Geração “) – net als in vele Europese landen.

Zij verzetten zich allen tegen dit ” economisch beleid”, dat al decennialang het absurde neoliberaal beleid in Europa voortstuwt . De Europese vakbonden mobiliseren verder tegen dit asociaal Europa: na de demonstratie op 24 maart met 20000 mensen in Brussel, wordt in Boedapest al een nieuwe grote Europese betoging gepland op 9 april.

Voor Attac Vlaanderen,
Eric Goeman, woordvoerder

take down
the paywall
steun ons nu!