De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Duitsland is een valse vriend van Portugal
Portugal, Bail-out, Duitse banken -

Duitsland is een valse vriend van Portugal

maandag 11 april 2011 13:32
Spread the love

Omdat Portugal zijn leningen niet langer kan terugbetalen, krijgt het nu van Europa nieuwe leningen toegestoken. With a little help from your friends, lijkt de boodschap. Maar net als dat bij Ierland en Griekenland het geval is worden ook deze leningen een maat voor niets, omdat ze het resultaat zijn van wat goed is voor Duitsland en niet wat goed is voor de PIG(S), schrijft The Wall Street Journal.

De Portugese economie groeide de voorbije tien jaar met gemiddeld 1% per jaar; de Duitse economie met gemiddeld 2,6%. De recente Europese renteverhoging is bedoeld om oververhitting tegen te gaan in de robuuste Duitse economie; niet om de groei van de economie in landen als Portugal te bevorderen. Want die economie krimpt nu met 1,4% per jaar. Ook omdat de lonen in dat land het voorbije decennium zes keer zo znel stegen als de productiviteit, zijn de arbeidskosten zo hoog dat de Portugese goederen overal uit de markt worden geprijsd.

Samengevat: meer schulden, hogere interestvoeten, een door de Finse minister van economie als ‘strenger, harder en ingrijpender’ omschreven besparingsprogramma (dan dat dat door het Portugees parlement in eerste instantie al werd verworpen), minder inkomsten uit belastingen omdat de inkomens in het land zullen dalen – niet direct een combinatie die de economie zal aanzwengelen.

Maar dat was ook geenszins het doel van de Portugese bail-out. Het échte doel was om de Duitse banken te beschermen tegen een eventueel Portugees failliet. Die banken hebben 46,5 miljard euro aan Portugese staatsobligaties in handen en in totaal 90 miljard euro aan schuldpapier uit de Portugal, Ierland en Griekenland. Mocht een van deze drie landen failiet gaan en de twee andere in zijn val meesleuren, dan zouden ook de ondergekapitaliseerde Duitse banken het niet overleven. Niet voor niets proberen deze banken nu onder de nieuwe Europese stresstest voor banken uit te raken, bang als ze zijn voor een slecht rapport.

De waarheid is dus niet wat ze lijkt: wel dat een Portugees faillissement Angela Merkel zou dwingen te moeten toegeven dat de Duitse banken hun zaken allerminst op orde hebben.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703548404576254482097927332.html

Bron : The Wall Street Journal / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!