De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: KoS, Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 (More information about the rights of this work, see below article)
Wouter Hessels

Politiek maakt weer slechte beurt: koudste week in Brussel

De federale regering slaagt er niet in om in barre en bange wintertijden alle asielzoekers een menswaardig onderdak te bieden. Premier De Croo struikelde ei zo na in het gestook van N-VA over WhatsApp berichten van en naar het kabinet van de door hem brutaal ontslagen staatssecretaris Eva De Bleeker. De bijzondere Kamercommissie Koloniaal Verleden van het federaal parlement komt na twee jaar onderzoek niet tot belangrijke, bindende excuses voor het uitbuitende Belgisch kolonialisme in Afrika (Congo, Rwanda en Burundi). De ontbonden commissie mondt uit in politiek gekrakeel tussen liberalen en ‘la gauche’ (dixit Georges-Louis Bouchez, oppositieleider binnen de Vivaldicoalitie). In de Vlaamse regering is minister-president Jan Jambon weggedeemsterd en is de vranke Zuhal Demir de nieuwe Vlaamse leidster, die met haar uitspraken zowat alle bevoegdheden naar zich toetrekt en daarmee haar Vlaamse en federale collega’s voor schut zet. Soit.

dinsdag 27 december 2022 11:52
Spread the love

 

Ondertussen namen Waals parlementsvoorzitter en Luikse PS-kopstuk Jean-Claude Marcourt en het voltallige parlementsbureau ontslag. Onder druk van zijn voorzitter en de publieke opinie weliswaar. Veel mensen kreunen letterlijk en figuurlijk onder de energiecrisis, de moeilijke socio-economische omstandigheden, de oorlog in Oekraïne en de klimaatramp, de (kans)armoede, … en nog altijd zijn er wereldvreemde politici die 20.000 euro voor een reis en verblijf van een paar dagen in Dubai best ok vinden.

De Parti Socialiste kan de schaduw van schandalen maar niet van zich afschudden. En dan heb ik nog niet geschreven over Qatargate in het Europees Parlement. Honderdduizenden euro’s aan omkoopgeld worden gevonden in luxekoffers, een hotel en luxeappartementen van socialistische en sociaaldemocratische (ex-)europarlementsleden (Pier Antonio Panzeri, Eva Kaili,…).  Het schandaal brengt ook de Belgische Parti Socialiste weer in opspraak (Marc Tarabella).  Mijn links kloppend hart bloedt. Hoe is het toch mogelijk dat na Agusta, Dassault, Samusocial, Nethys,… en nu Qatargate, socialistische politici zichzelf en hun familie blijven verrijken ? Het is de hebzucht, zoals Ken Loach ooit zei, die mens en mensheid vernietigt. Noch Elio Di Rupo, noch Paul Magnette, nochtans sterke, integere en charismatische partijvoorzitters, krijgen de stinkende scandalitis en het stuitende parvenugedrag van enkele politiekers niet in de kiem gesmoord.

En dan zijn die linkse partijleiders stomverbaasd dat hun PS stemmen verliest aan de PTB/PVDA? Ik hou mijn hart (en hoofd) vast voor verkiezingsjaar 2024. Indien de politiek in Europa, België, Brussel, Vlaanderen en Wallonië geen betere beurt kan maken, is een machtsname van extreemrechts populisme en racisme in Vlaanderen niet te stuiten en wellicht ook niet meer uit te sluiten. Dus, sorry voor de slogan, maar graag  : meer ethiek in de politiek.

 

Wouter Hessels doceert over film, media en maatschappij aan het RITCS en het INSAS in Brussel

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!