De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Pasform vzw
Getuigenis - Pasform vzw

Nieuwjaarsboodschap van mensen met een verstandelijke beperking

William Boeva schreef in september een open brief over de beeldvorming van personen met een beperking in de media. Er werd sterk op gereageerd. Helaas zagen wij dat deze discussie vooral over mensen met een beperking werd gevoerd en niet door hen.

donderdag 5 januari 2023 10:24
Spread the love

 

Het programma Down The Road kennen we ondertussen allemaal. Mooi hoe de deelnemers in beeld worden gebracht en zelfstandig leren zijn. Maar er zijn nog andere personen met andere beperkingen. We zien niemand zoals ons in de media.

Stop ons niet enkel in programma’s zoals Down the Road of Cupido Ofzo. Bekijk ons als individu. Niet als inspiratiebron. Toon geen ideaalbeeld, want dat is niet echt. Toon de vele dingen die we wel kunnen, maar evengoed de drempels die we tegenkomen in de maatschappij.

Focus ligt te vaak op onze beperking

Onze beperking is eerder toevallig in ons leven gekomen. Wij zijn vooral gewoon volwassen mensen. Wij vinden het net zoals iedereen belangrijk om zélf keuzes te maken, verliefd te worden, zelfstandig te zijn, gelukkig te zijn, gezond te zijn …

Te vaak worden we verplicht om samen te scholen met andere personen met een beperking. Voor sommigen onder ons is dat fijn. In vertrouwd gezelschap. Anderen komen liever zoveel mogelijk los van hun beperking. Net zoals jij met de ene persoon wél en met de andere persoon niet overweg kan, hebben wij ook onze voorkeuren.

Spreek ons eens zélf aan!

We zijn niet allemaal verbaal even sterk. Als je op je eigen taalgebruik let en makkelijkere woorden gebruikt, zullen we je zeker begrijpen. Het is voor ons belangrijk dat we de kans krijgen om zelf onze mening te geven.

Door ons écht te leren kennen weet je pas wie we écht zijn. Vooroordelen, betutteling en mensen die keuzes in onze plaats maken, komen voor ons eigenlijk heel beledigend over.  Zo weet je wat we wel en niet appreciëren. Al kunnen we in het algemeen wel zeggen dat we veel kunnen lachen, zelfs met onze beperking. Zolang het op een respectvolle manier gebeurt. Wanneer er geen waardering is of we gezien worden als mensen die zelf niets kunnen, krijg je het met ons aan de stok.

Wij willen niet te negatief zijn. Er zijn al veel stappen vooruit gezet.  Kijk vooral naar onze talenten en minder naar onze beperking. We willen ons niet verstoppen. We willen tonen wie we zijn.

Wij hopen dat iedereen in 2023 nog veel meer van ons zal kunnen zien.
Aan allen een zeer gelukkig en inclusief nieuwjaar gewenst!

 

Dit artikel is een ingekorte versie van een langere tekst, geschreven door Elien, Ibrahim, Dorien, Peter, Cedric, Kim, Patricia, Klaar en Bart.

Allen ervaringsdeskundigen bij Pasform. Ervaringsdeskundigen vertellen in workshops over het leven met een verstandelijke beperking.

 

Pasform vzw organiseert activiteiten en workshops voor volwassenen met een verstandelijke beperking, hun netwerk en iedereen die geïnteresseerd is. 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!