De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Migratie is niet de inzet van de verkiezingen in Brazilië

Migratie is niet de inzet van de verkiezingen in Brazilië

Enkele weken terug kopte Folha de São Paulo, dé Braziliaanse kwaliteitskrant, '76% van de Brazilianen zegt niet 'nee' tegen arme migranten'. Toch zijn het in oktober verkiezingen. En wordt er geen woord gerept over migratie of vluchtelingen. Hoe komt het dat migratie geen campagne thema is in Brazilië terwijl er twee miljoen migranten zijn zonder verblijfspapieren?

vrijdag 24 juni 2022 13:41
Spread the love

Brazilië is een land waar geen asielsysteem bestaat. Er was de status van de vreemdeling die in 1978 in volle dictatuur werd gestemd en die de deuren sloot voor de massamigratie die Brazilië had gekend in het begin van de eeuw en na De Tweede Wereldoorlog. Wie zijn nu die migranten, dat is iedereen met een buitenlandse nationaliteit die werkt of verblijft in Brazilië. Dus iedere buitenlander in Brazilië is tegenwoordig een migrant.

Ex-senator Aloysius Nunes schreef een nieuwemigratie wet. Die een asielprocedure zou in voegen doen treden in Brazilië. Ex-President Michel Temer, zelf een Libanese migrant met familie in Btaboura, heeft deze wet helemaal gevetood en herschreven. Op dit moment erkent Brazilië de staatlozen en was het de bedoeling van een Europese naar een meer Amerikaanse regelgeving te gaan rond migratie. Er was veel populaire steun voor de nieuwe immigratiewet. Er werd door Dilma verschillende keren geopperd dat vluchtelingen welkom zijn en dat er tienduizenden Syrische vluchtelingen zouden worden opgevangen.

Dezer dagen is er weer een draagvlak voor migranten in Brazilië (76%), dit zou een belangrijke troef kunnen zijn in de verkiezingscampagne van Lula. Bolsonaro had al gerefereerd naar ‘goede’ en ‘slechte’ migranten. Toch kwam daar nooit een reactie op. Het is dus geen onderwerp om het verschil op te maken tijdens de verkiezingen.

Als je het land met de tweede grootste vluchtelingenproblematiek ter wereld als buur hebt, Venezuela, is het misschien beter om het grote migratiedebat te mijden in Brazilië en de aandacht bij de nationale politiek te houden. Brazilianen zijn voornamelijk met hun eigen problemen bezig volgens een bron en er is al genoeg miserie om nog migranten op te nemen. Andere bronnen vertellen dat migranten veel bijdragen aan de samenleving en dat zij een troef zijn voor Brazilië.

Terwijl in Brazilië buiten de inheemse bevolking iedereen migrant is, zou dit ook eens kunnen uitdraaien op negatieve gevolgen voor politiek rechts. Toch is het geen gewonnen zaak voor politiek links. Brazilië is zelf een land dat migranten naar het buitenland stuurt, toch leren wij dat het feit dat Brazilië geen afschrikkend beleid voert ten aanzien van migranten omdat het soms zeer moeilijk is om rond te komen in Brazilië. Wat we wel zien is dat Brazilië een magneet is voor Angolaanse, Kameroense en Senegalese migranten. Er is zelf een gemeenschap van 6000 Congolezen uit de DRC in São Paulo.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!