De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Migranten maken van Moskou grootste Europese stad
Europa, Rusland, Moskou, Migratie -

Migranten maken van Moskou grootste Europese stad

vrijdag 22 april 2011 10:45
Spread the love

Met een bevolking van 11,5 inwoners is Moskou de grootste stad van Europa geworden. Dat blijkt uit cijfers van het Russische statistisch bureau. Op acht jaar tijd is de bevolking van de Russische hoofdstad met 1,1 miljoen inwoners aangegroeid. Dat is vooral te danken aan een grote instroom van migranten, die aangetrokken worden door de hogere lonen die in Moskou worden betaald. De salarissen in Moskou liggen ongeveer dubbel zo hoog dan in de rest van Rusland.

Moskou is bijna dubbel zo groot als Sint-Petersburg, met 4,7 miljoen inwoners de tweede grootste stad van Rusland. Op de derde plaats staat Novosibirsk met 1,4 miljoen inwoners. Op Europees vlak staat Londen met 7,7 miljoen inwoners op de tweede plaats. “De aangroei van de bevolking van Moskou is echter niet te danken aan de geboortecijfers, die al jaren lager liggen dan de sterftecijfers,” merkt Irini Sherbakova, hoofd van het demografisch departement bij de statistische dienst van Moskou, op tegenover de krant The Moscow Times.

De bevolkingsaangroei is volgens Sherbakova vooral te danken aan migranten. Het voorbije jaar alleen werden officieel 126.000 inwijkelingen geregistreerd. Indien de niet-geregistreerde migranten worden meegeteld, zou de bevolking van de stad zelfs groeien tot een niveau tussen 13 miljoen en 17 miljoen. Daarnaast telt de stad ongeveer 1,5 miljoen forenzen, waarvan een grote groep gedurende enkele dagen per week in Moskou blijft overnachten.

In Moskou bedraagt het gemiddelde maandloon 38.200 roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 1.350 dollar. In heel Rusland bedraagt het gemiddelde maandloon 20.300 roebel. Verwacht wordt dat de aantrekkingskracht van Moskou op migranten uit de rest van Rusland zich ook de volgende jaren verder zal doorzetten. (MH)

Bron : Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!