De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Kom ons steunen: op 4/10 om 14.30u verdedigen onze advocaten het recht op een volwaardig persoonsvolgend budget

Op woensdag 4 oktober om 14.30u vindt de zitting plaats bij de Raad van State van de rechtszaak van GRIP samen met een aantal burgers met een handicap tegen de actualisering van persoonsvolgende budgetten. We roepen iedereen die wil opkomen voor het recht op ondersteuning op om aanwezig te zijn.

woensdag 27 september 2023 10:11
Spread the love

Waarover gaat het?

Een paar jaar geleden werd overgegaan naar een nieuwe methode om de hoogte van je persoonsvolgend budget te bepalen. Mensen die vanaf dan een aanvraag voor Persoonsvolgend Budget indienden, werden met die nieuwe methode behandeld. Men besliste ook om de mensen die al jaren op de wachtlijst stonden met nog een oude budgetcategorie over te zetten naar een van de nieuwe budgetcategorieën. Voor de meesten leverde dit een fel verminderd budget op.

Wat heeft GRIP gedaan?

GRIP klaagde samen met een aantal burgers met een handicap deze ‘actualisering’ van persoonsvolgende budgetten aan bij de Raad van State; dat was meer dan 2 jaar geleden. De auditeur van de Raad van State bracht dit voorjaar een advies uit waarin stond dat deze actualisering in strijd is met de Grondwet. Op 4 oktober heeft de zitting plaats. GRIP zal haar standpunt verdedigen. De Vlaamse Gemeenschap zal haar standpunt verdedigen. Het is onduidelijk wanneer de uitspraak volgt. Die kan nog een aantal maanden op zich laten wachten.

Steunactie

Door de actualisering zien tienduizenden mensen hun PVB verminderd. Er worden miljoenen bespaard. Vind jij ook dat de regering dit echt niet mag doen? We hebben mensen nodig om te tonen dat veel mensen met een handicap en andere burgers niet akkoord zijn met deze verminderingen!

Kom daarom naar Brussel op 4 oktober om met ons te tonen dat dit niet kan!

Doe je mee? Stuur een mailtje naar katrijn@gripvzw.be. Dat helpt ons om wat overzicht te houden op zij die inschreven en om  op de hoogte te houden.

Waar en hoe laat?

We spreken af tussen 13u en 13u30 in de Wetenschapsstraat 33 in Brussel voor de deur van de Raad van State. Om 13.30u zullen er een aantal toespraken zijn van advocaten en mensen die door de actualisering hun PVB verminderd zagen. Ook de pers kan te woord worden gestaan.

Om 14u gaan we samen naar binnen, zodat we goed op tijd in de zaal zijn voor de zitting. De zaal waar de zitting doorgaat is rolstoeltoegankelijk. De ingang is aan Aarlenstraat 94-102, om de hoek van de Wetenschapsstraat.

We hopen dat zo veel mogelijk mensen ons vergezellen naar binnen. We verwachten dat de zitting niet langer dan een uur duurt. Je kan op elk moment de zaal verlaten. Je bent dus vrij om mee naar binnen te komen en wanneer nodig weer te vertrekken.

We hebben jouw financiële steun nodig !

Vind je ook dat men verkeerd bezig is, maar lukt het je niet om op 4 oktober in Brussel te geraken? Help ons dan om onze boodschappen te verspreiden door er mensen over aan te spreken, onze berichten te liken en te delen. Laat van je horen! Dit is belangrijker dan je misschien denkt. Iedere stem telt. We kunnen meer dan we denken.

Je kan ons ook financieel steunen voor de juridische actie die we hierrond ondernemen. We stapten naar de Raad van State om te laten toetsen of de actualisering niet in strijd is met onze Grondwet.  Jammer genoeg zijn juridische stappen op een gegeven moment soms de enige resterende weg.

Iedere gift is heel erg welkom op onze projectrekening BE90737044774132. Vermeld in de vrije mededeling alsjeblieft ‘juridische actie’. Vanaf 40 euro bezorgen we je met plezier een fiscaal attest. Dit betekent 45% belastingvermindering. Een gift van bijvoorbeeld 100 euro, kost jou dus maar 55 euro.

Dankjewel,

Het bestuur en het team van GRIP

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!