De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Italië in het vizier; toch een schuldherschikking voor Griekenland?
Griekenland, Italië, Eurocrisis, Spoedberaad -

Italië in het vizier; toch een schuldherschikking voor Griekenland?

maandag 11 juli 2011 22:16
Spread the love

Verwacht werd dat Spanje de volgende zou zijn, maar EU-voorzitter Herman Van Rompuy heeft voor vandaag een crisisvergadering samengeroepen waar Italië en – uiteraard – ook Griekenland op het programma staan.

ECB-baas Jean-Claude Trichet en EC-voorzitter José-Manuel Barroso zullen eveneens aanwezig zijn. De vrees bestaat dat de schuldencrisis in de eurozone zich naar Italië uitstrekt, nu Amerikaanse hefboomfondsen plost massaal zouden zijn beginnen speculeren op en Italiaans default, schrijft de Financial Times.

Italië kwam eind vorige week in de problemen nadat een openlijke ruzie tussen premier Silvio Berlusconi en diens minister van Financiën Mario Tremonti escaleerde. Aan de basis van die ruzie lag een besparingsplan voor Italië, dat de kloof tussen de premier en zijn bevolking nog eens goed demonstreerde: elke Italiaan zou honderden euro’s gaan inleveren; de bedrijven van hun eerste minister zouden honderden miljoenen aan belastingsverminderingen toegekend krijgen. Toen Tremonti zich tegen het plan verzette, kreeg hij van Berlusconi de volle laag, waarna de confrontatie escaleerde en de financiële markten reageerden met de massale verkoop van Italiaanse aandelen, terwijl de rente op Italiaanse obligaties steeg naar haar hoogste niveau in negen jaar. Tot overmaat van ramp kwam aan het licht dat Giulio Tremonti betrokken is bij een corruptieschandaal. Hij zou de huur van 8500 euro van zijn woning in Rome hebben laten betalen door de parlementariër Marco Milanese, die op zijn beurt door het gerecht verdacht wordt van het dwarsbomen van onderzoeken van de fiscale recherche.

Italië – de derde economie van de eurozone- torst een staatsschuld die 120 van het bbp overtreft en het land moet de volgende 5 jaar 900 miljard euro terugbetalen aan obligaties die op vervaldatum komen. Dat Europa het land zou redden lijkt vanwege de omvang van zijn economie dus schier  onmogelijk, schrijft Die Welt.

Op het spoedberaad zal ook opnieuw Griekenland worden gepraat. Volgens de Financial Times zal voor het eerst de mogelijkeid tot een schuldherschikking worden besproken. De details van dat plan zouden pas eind deze zomer worden vrijgegeven. Indien deze nieuwe strategie wordt aanvaard, betekent dat een opmerkelijke koerswijziging in de bestrijding van de eurocrisis, die 18 maanden geleden uitbrak.

http://www.reuters.com/article/2011/07/10/us-eurozone-idUSTRE7691HM20110710

http://ca.reuters.com/article/businessNews/idCATRE7691YP20110710

Bron :

take down
the paywall
steun ons nu!