De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Is Dexia Israël een belangrijk filiaal voor Dexia, of niet?
Dexia Israël -

Is Dexia Israël een belangrijk filiaal voor Dexia, of niet?

maandag 28 juni 2010 12:55
Spread the love

Enkele dagen nog tot het verlof begint. Alles wordt afgewerkt met de bedoeling om na het verlof met een propere lei te kunnen beginnen. Mailbox uitkuisen, de laatste aanpassingen op de website, papieren sorteren en de ‘reader’ leeg maken.

Voor degenen die het niet kennen, de reader verzamelt on-line content gebaseerd op een bepaalde term. ‘t Zal niemand verbazen dat ‘Dexia’ en ‘Dexia Israël’ in mijn reader met stip genoteerd staan.

Deze blog gaat echter niet over de ‘reader’ maar wel over de inhoud ervan deze morgen. 9 links met een verwijzing naar ‘Dexia Israël’ is eerder uitzonderlijk. Nog uitzonderlijker was de titel van de verwijzing ‘Mizrahi in talks to buy Dexia Israel’. De vorige reeks verwijzingen datteerde al van begin januari 2010.

Maar we hebben ondertussen geleerd om niet te veel op titels af te gaan. En als we het artikel lezen, maar goed ook. Er zijn geruchten, niemand kan ze blijkbaar bevestigen, dat Dexia van Dexia Israel af wil. Twee redenen worden aangehaald. Ten eerste is Israël geen ‘core-market’ voor Dexia. Een beetje vreemd, want deze vraag stelde we al meermaals aan Jean-Luc Dehaene maar nooit kwam hier een antwoord op. Ten twee is er ‘internal lobbying in Belgium for Dexia to quit Israel for political reasons’. Aha, dat klinkt herkenbaar.

David Kapah, CEO van Dexia Israël denkt er echter anders over: “Rumors about the sale of the bank are groundless. Dexia considers its Israeli subsidiary as an important arm, and the business activity between the parent company and Dexia Israel continues as usual.” Business as usual dus volgs hem, en de brief die we onlangs van Jean-Luc Dehaene mochten ontvangen lijkt hem gelijk te geven. En als we tussen de lijnen lezen moeten we ons zorgen maken, want volgens de ‘onbevestigde’ informatie wil Dexia de resterende aandelen van Dexia Israël opkopen, waardoor het 100 % controle over de bank krijgt. (Vandaag controleert Dexia 65 % van de Dexia Israël aandelen)

Het artikel maakt verder duidelijk dat de prijs die Dexia voor haar dochter in Israël vraagt nogal aan de hoge kant ligt. Hier kunnen we als activisten nog een rol spelen. Door de druk op Dexia verder op te voeren, kunnen we de prijs waaraan Dexia zijn filiaal (eventueel) zou willen verkopen verder naar beneden duwen.

Laat dit een oproep aan iedereen zijn om de druk verder op te voeren. Klanten kunnen hun bankdirecteur contacteren en/of de oproep van het platform volgen om samen rekeningen op te zeggen. Er zijn nog affiches die de politiek van Dexia bekritiseren. Neem contact met de politici op gemeentelijke, provinciaal, gewestelijk of Belgische niveau want zij zijn allemaal aandeelhouder.

Laten we geen zand in onze ogen laten strooien en de druk verder opvoeren. Niet?
 

take down
the paywall
steun ons nu!