De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

justitie

Het Schijnhuwelijksproces lijkt meer op de processie van Echternach

dinsdag 17 september 2013 19:53
Spread the love

TONGEREN –  Het proces van onze samenleving in de illegaliteit, armoede die lijdt tot het uithuwelijken voor geld. Een ongekende wereld gaat open waar wanhoop wordt uitgebuit door profiteurs onder het mom van hulp en medeleven, waar loyoteit een vreemde betekenis krijgt op de rechtbank en waarheid geen waarheid meer is.

Op deze derde dag viel maar heel weinig te horen, getuigen die weigerden te komen sommigen gewoon hun kat stuurden en zij die zich wel aanboden twijfelachtige getuigenis aflegden ook al werden ze geconfronteerd met hun eerdere schriftelijke verklaringen van voorheen.  Behalve dan de fransman die speciaal uit Parijs was gekomen om te vrijwillig te getuigen en tot zover de enige geloofwaardige en oprechte verklaring heeft afgelegd, de enige die niet met een rode kop de zaal verlaten heeft.

De indruk ontgaat mij niet dat het hier niet enkel om de dader en het slachtoffer zelf gaat, maar vooral over hetgeen er zich rond deze twee mensen heeft afgespeeld.  En wirwar van intriges in een samenleving die tussenin die van ons leeft, met gewoontes en handelingen die ons niet vertrouwd zijn en zelfs op het randje van het criminele maar die in de nevenculturen als gewoon worden beschouwd.

Een wereld waarin illegalen te werk worden gesteld en gehuisvest in de kelder van een kebabzaak uit medeleven voor hun papierloze situatie, en om ze de kans te geven iets te verdienen om in hun levensonderhoud te voorzien. Een wereld waar je een cafe binnenstapt en tussen pot en pint vraagt waar of wie je een wapen kan verkopen of gewoon een echtgenote. Een wereld waarin een meisje van 19 zonder diploma moet gaan poetsen om haar moeder te onderhouden en die daardoor amper het hoofd boven water kan houden.

Twee naive mensen, die in al hun onschuld, maar met mooie dromen en toekomstplannen, bij elkaar worden gezet.  Op zich niets verkeerd zou men zeggen, het had kunnen lukken ware het niet dat hun omgeving gedreven door sterke en dominante figuren en familieleden die enkel hun eigen agenda aan het invullen waren, met als enig motief “geld”, waardoor ze in een spinnenweb terechtkomen waar ze zich niet kunnen ontwaren en hoe meer ze tegenspartelen hoe vaster zo komen te zitten.

Hoe verklaar je dat een meisje afgeschilderd als bloedeerlijk en een hekel heeft aan leugens een huwelijk aangaat dat gebaseerd is op een leugen ? Hoe te verklaren dat een rustige verlegen man die nooit een vlieg kwaad deed een revolver leegschiet op een ander persoon ? Welke moeder laat toe dat haar enig kind uitgehuwelijkt wordt aan een wildvreemde turkse man in ruil voor geld ?

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!