De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Greenpeace hangt groot spandoek in bomen bedreigd natuurgebied: ‘Red Donderberg’
Greenpeace België

Greenpeace hangt groot spandoek in bomen bedreigd natuurgebied: ‘Red Donderberg’

Tijdens een mobilisatie van burgerbeweging Save Donderberg, hebben actievoerders van Greenpeace een groot spandoek in de bomen van het bedreigde natuurgebied gehangen. De komende maanden dreigt deze groene zone gekapt te worden voor een groot bouwproject van de stad Brussel. Ook Greenpeace verzet zich tegen deze plannen, omdat stadsnatuur zoals Donderberg een belangrijke buffer is tegen de impact van de klimaatcrisis en massaal biodiversiteitsverlies.

dinsdag 17 oktober 2023 22:30
Spread the love

 

Actievoerders van Greenpeace klommen in de bomen van de Donderberg en hingen er een groot spandoek van 15 meter lang, op ongeveer 15 meter hoogte met de boodschap ‘Natuur in gevaar – red Donderberg’. Op de grond hielden actievoerders spandoeken vast met ‘Maron, stop béton’. Tegelijkertijd namen zo’n 150 mensen deel aan een mobilisatie van Save Donderberg.

Foto: Greenpeace België

Donderberg is een weinig bekende groene zone van 3 hectare, verscholen tussen de Tuinen van de Bloemist en het drukke Bockstael. Het natuurgebied herbergt een rijke biodiversiteit waaronder zeldzame glimwormen en de tweede grootste waterwilg (met een hoogte van 9 meter) van het Brusselse Gewest.

Al sinds 2016 verzetten wijkcomité Donderberg en het collectief Save Donderberg zich tegen het grote school- en woningbouwproject. Ze dienden verschillende bezwaarschriften in en organiseerden protesten en gegidste natuurwandelingen. Hun petitie om de site te vrijwaren verzamelde intussen al meer dan 11.000 handtekeningen. Onlangs stapte Save Donderberg naar de Raad van State tegen de vergunningen voor het project en de afschaffing van de buurtwegen.

“Dit is echt de laatste kans om deze bijzondere groene zone te beschermen,” zegt Eva de Vree van burgercollectief Save Donderberg. “De bouwplannen dateren al van 2016, en komen vandaag niet meer overeen met de noden van de stad. We hebben nood aan meer natuur, maar daar hebben politici geen oor naar.”

Bijzonder Donderberg

  • Donderberg was vroeger een boomkwekerij van het koninklijk domein. In 1900 werd het aan de Belgische staat overgemaakt in het kader van de Wet op de Koninklijke Schenking.

  • Het huidige Donderberg is al die tijd gespaard gebleven van grote vernielingen.

  • Verschillende fruitbomen, waaronder veel kersenbomen en appelbomen, herinneren aan het verleden als tuinbouwsite.

  • Het natuurgebied herbergt niet enkel de zeldzame glimwormen, maar ook vossen, vleermuizen, talloze vogels en verschillende amfibieën.

  • Donderberg telt meer dan 500 hoge bomen.

  • Voor het bouwproject zouden bijna 200 bomen gekapt moeten worden.

Ook Greenpeace verzet zich tegen de bouwplannen en mobiliseert mee voor de natuurwandeling in Donderberg. “Stedelijke natuur is onze beste bescherming tegen de steeds frequentere extreme weersomstandigheden zoals hittegolven en extreme regenval,” vertelt Ruth-Marie Henckes, biodiversiteit campaigner bij Greenpeace. “Het is dan ook onverantwoord om achteloos natuur te vernietigen in Brussel waar al zoveel natuur moet wijken voor beton. Wij reiken daarom de hand naar de groene partijen om hun verantwoordelijkheid op te nemen en dit problematische en onnodige project een halt toe te roepen.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!