De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

gentrificatie met een zachte g. 1812 op Radio Centraal

gentrificatie met een zachte g. 1812 op Radio Centraal

dinsdag 18 december 2012 01:11
Spread the love

Radiomarathon Radio 1812 op Radio Centraal, 106.7 FM of luister via stream                                                                          dinsdag 18 december 2012 van 11u tot 19u
Studiogasten en telefonische interviews rond interne migratie, zoete inval in onze studio op de Ernest Van Dijckkaai 21, Antwerpen
Thema’s per blok
11u-13u30 Gentrificatie: het failliet van de stadsontwikkeling: sociale problemen aanpakken door sociale verdringing. & Hoop op alternatieven om de sociaal-ruimtelijke ongelijkheid terug te dringen.                                                                                          13u30-14u Getting the voice out, berichten van migranten in detentie                                                                                    14u-15u Haiti, van stadsvlucht naar plattelandsvlucht & de vrees voor bidonvillisatie                                                              15u-15u 30 Gentrificatie: Waar hapert het zelfoplossend vermogen van de stad? Wanneer is overheidsinterventie gewenst? Welke rol spelen verbindingen tussen opgaven, beleidssectoren en groepen daarbij?                                                                  16u-17u30 persoonlijke migratieverhalen en muzigranten                                                                                                 17u30-18u40 Revanchistiesche Gentrificatie: Welk spanningsveld ontstaat er in de stad door de terugkeer van een witte middenklassers met een voorstedelijke mentaliteit?Versterkte communautarisering, product van migratie of product van de crisis?  Is Vlaanderen te rijk geworden voor de stad en hoe zit het eigenlijk met de rand?
18u40- einde interne migratie in de natuur

Featuring.
1.Maarten Loopmans , van de onderzoeksgroep sociale en economische geografie en auteur van onder andere “Urban renewal without displacement? Belgium’s housing contract experiment & the risks of gentrifiation” steekt van wal met het thema gentrificatie en vertelt ons hoe verdringing tegen te gaan. Hij verklaart het failliet van de stadsontwikkeling: sociale problemen oplossen door sociale verdringing,  maar biedt ook alternatieven.
Carla Huisman, stadssociologe gespecialiseerd in sociaal-ruimtelijke ongelijkheid. Auteur van  Facing the Juggernaut:How the Welcome Announcement of Renovation Becomes a Threat .Parallellen en verschillen met het Amsterdamse woonbeleid en overheidsgestuurde gentrification? Concrete alternatieven: Soweto, alternatieve woningbouwvereniging in ontwikkeling.
2. Getting the Voice out verzamelt getuigenissen van mensen die vastgehouden worden in gesloten centra, zodat hun verhalen de buitenwereld kunnen bereiken en dat publiek wordt gemaakt wat de autoriteiten proberen te verbergen. Deze verhalen kunnen op alle mogelijke manieren verspreid worden, en gebruikt worden voor openbare acties, zodat hun getuigenissen een licht kunnen werpen op wat de Liga voor de Mensenrechten de ‘achtertuin van de democratie’ noemt.
3. We bellen Haiti in de hoedanigheid van Joris Willems: van stadsvlucht naar plattelandsvlucht. De stadsvlucht UIT port-au-prince na de aardbeving was uitzonderlijk en van zeer korte duur. Momenteel is er eerder sprake van ongecontroleerde urbanisatie:mensen lopen weg VAN het platte land NAAR stedelijke gebieden door desinvestering in landbouw en het bouwen van industrieparken. Moeten we vrezen voor een nieuwe bidonvillisatie ?Jonge boeren vertrekken veelal uit landbouwzones bij gebrek aan perspectief, versterkt door de impact van de droogte, de orkaan Isaac en tropische storm Sandy die dit jaar die de landbouwproductie ernstige schade toebracht en bijgevolg het aantal jobs in die sector heeft doen dalen, alvast voor 2012.
de vlucht naar het platte land uit het Port-au-Prince in januari 2010 na de aardbeving. Een beweging van korte duur die erg veel druk heeft gelegd op de lokale boerengemeenschappen en die al snel omkeerde toen bleek dat de noodhulp vooral in stedelijke gebieden werd verleend en NIET in het binnenland.
4. Justus Uitermark, coauteur  Urban renewal without displacement? Belgium’s housing contract experiment & the risks of gentrifiation; parallellen en verschillen met Rotterdam en Amsterdam, essay ‘De zelforganiserende stad. Gevaren van een inspirerend ideaal’:
TacTiesche vragen over  het hard travelin’ van de safariens. We gluren bij onze buren en luisteren naar hun persoonlijk migratieverhaal.
6.prof.dr. Eric Corrijn (VUB, Kosmopolis) wordt bestookt met vragen en one-liners over de revanchistiesche gentrificatie. Welk spanningsveld ontstaat er in de stad door de terugkeer van een witte middenklassers met een voorstedelijke mentaliteit?Versterkte communautarisering, product van migratie of product van de crisis?  Is Vlaanderen te rijk geworden voor de stad en hoe zit het eigenlijk met de rand?  En gaat aan tafel met Peter Veltmans (Rood)
7. Oikos neemt je mee door de geschiedenis, gebiologeerd door migratie
 

take down
the paywall
steun ons nu!