De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Geen 4G in Brussel dankzij stralingsnorm: Brusselaars hebben geluk
Gsm-antennes, Gsm-straling, Elektromagnetische straling -

Geen 4G in Brussel dankzij stralingsnorm: Brusselaars hebben geluk

zondag 8 juli 2012 14:55
Spread the love

Een pluim voor Minister Huytebroeck en de Brusselse parlementsleden die destijds hebben geijverd voor een stralingsnorm van 3 Volt per meter in onze hoofdstad. De telecomoperatoren klagen steen en been dat ze hun 4G-netwerk voor (sneller) mobiel internet niet kunnen lanceren en dat Brussel in een ‘digitale oertijd’ zou belanden. Volgens de propaganda van de operatoren zou de norm van 3 V/m ‘absurd’ streng zijn en zonder wetenschappelijke grond. Niets is minder waar. Al meer dan tien jaar pleit de Belgische Hoge Gezondheidsraad op basis van wetenschappelijke bewijzen voor een norm van 3 V/m. Intussen staat de wetenschap echter niet stil en stellen quasi alle onafhankelijke wetenschappers dat eigenlijk een norm van 0,6 V/m nodig is om de volksgezondheid adequaat te beschermen.

De operatoren blinken uit in paniekzaaierij: als we hen mogen geloven zal de hele economie prompt in elkaar storten als er geen 4G komt. Heus? Is televisie kunnen kijken op de smartphone dan zo’n cruciale activiteit? Mensen kunnen nu reeds zo goed als overal online, die 4G zal het verschil niet maken, behalve dan voor de winstcijfers van de operatoren zelf.

Maar zelfs al zou er een impact zijn op zakencijfers, moeten we dan de biologische realiteit zomaar negeren? Wetenschappelijke studies tonen nu eenmaal aan dat die straling schade aanricht in ons lichaam en kankers doet ontstaan; moet die technologie dan kost wat kost door onze strot geramd worden?

Is het verstandig om tegen alle medische waarschuwingen in op het draadloos en mobiel elan door te gaan? Blootstellingsnormen zijn per definitie gericht op het beschermen van de bevolking en nemen als vertrekpunt de biologische realiteit van ons lichaam. Het is verontrustend dat politici als Els Ampe (Open VLD) bepleiten om eerder de wensen van de vervuilende industrie in kwestie als vertrekpunt te nemen en de blootstellingsnormen net zo laks mogelijk in te stellen als voor de industrie comfortabel is. Pleiten zij dan voor een economie die letterlijk over lijken gaat?

Brussel staat zeker niet alleen met haar ‘strenge’ norm. In wereldstad Parijs bijvoorbeeld bestaat er sinds 2003 een charter tussen het stadsbestuur en de operatoren om de stralingsniveaus te beperken tot 2 V/m. Maar het stadsbestuur ziet in dat deze norm niet volstaat. Men weigert daar nu alle nieuwe antennes op publieke gebouwen en in bepaalde wijken wordt de norm van 0,6 V/m uitgetest. Ook daar jengelen de operatoren over hun 4G-netwerk maar het bestuur houdt voet bij stuk, en zo hoort dat.

Nee, Brusselaars hebben geluk. De norm is geen ‘folietje’ van een Ecolo-minister, maar een breed gedragen en noodzakelijk norm, die gehoor geeft aan de talloze waarschuwingen uit de wetenschappelijke en medische wereld . Ze getuigt van een democratisch respect voor een bezorgdheid die bestaat bij een groot deel van de bevolking. Slechts een minieme fractie zou baat hebben bij 4G; de meerderheid van de bevolking wil er geen antennes bij.

Het is nu maar hopen dat Minister Huytebroeck voet bij stuk houdt en niet zwicht voor het lobbywerk en de bangmakerij van de operatoren, zoals dat bij Minister Joke Schauvlieghe jammer genoeg wel is gebeurd.

take down
the paywall
steun ons nu!