De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Energieverspilling en hoe de VRT en ATV daar onbewust aan meewerken tijdens de grootste klimaatcrisis “ever”.

Energieverspilling en hoe de VRT en ATV daar onbewust aan meewerken tijdens de grootste klimaatcrisis “ever”.

zaterdag 6 augustus 2022 14:08
Spread the love

Ik begrijp het steeds minder.

Er mogen 1000 Gretas Thunberg van de daken roepen dat de mens kieskeuriger en gerichter met energie moet omspringen. Ze is zich bewust van de macht van televisie en de media, maar wat ik vanavond (03/08/22) op het Journaal zag, is het klimaat helemaal niet mee geholpen, integendeel … verder heeft het niets met Greta Thunberg te maken maar met de VRT. In het Journaal toonde men kinderen en volwassenen aan het skiën in ASPEN, Wilrijk terwijl het buiten 30° warm is. Wat een decadent idee.

Op de website van de Alpenweerman antwoord men op de vraag: Hoe werkt het maken van kunstsneeuw? – Alpenweerman: „Uiteraard is het produceren van technische sneeuw een energie-vragend proces.“ Dat is precies wat ik wilde weten en het is precies waarover ik het wilde hebben in dit artikel: misplaatst energieverbruik.

Vergelijk het met eten van groenten: er zijn wintergroenten en er zijn zomergroenten. Je eet ze als de aarde ze heeft geprepareerd. Tomaten in de winter ? Decadent.

Trek de paralel met vakantie: „In de winter ga je skiën op sneeuw … in bergen graag. In de zomer ga je naar het strand of naar andere plekken waar de zon schijnt.“

We zijn zodanig verdorven dat we denken de wereld naar onze hand te kunnen zetten, iets te kunnen doen op het ogenblik dat we daar zin in hebben. Nu u het zegt, een ontzettend egoïstische gedachte.

Wat zou het aan energie kosten om de Sneeuwpiste in Wilrijk af te koelen, er sneeuw in te spuiten … terwijl het buiten 30° en warmer is? Ik heb geen idee maar ik zou de energiefactuur van het bedrijf wel eens willen zien.

Ik heb wat getallen verzameld en berekeningen uitgevoerd. Misschien maakt het enkele wiskundige bollebozen wijzer.

Dit zijn de afmetingen van kunstmatige skipiste ASPE. (Piste – Aspen)

Lengte: 240 m – Breedte: 50 m – Dikte van de sneeuw 60 cm.

Dat zorgt voor een oppervlakte van 72.000 liter sneeuw van 60 cm dik. Dat is meer dan een halve meter.

Stel je 12.000 standaard ligbaden naast mekaar voor. Die hoeveelheid met gekoeld worden en gekoeld blijven om te kunnen skiën. Dat is veel. Hoeveel gas of elektriciteit je daarvoor nodig hebt, dat mag iemand anders uitrekenen, daar ken ik niets van. 175.200 m³ groot is de zaal  sneeuw inbegrepen. Begin maar te rekenen.

De skizaal is 14 m hoog. Ook die ruimte mag niet te erg opwarmen. De sneeuw mag niet smelten. Alles moet de hele tijd voldoende gekoeld blijven … terwijl het aan de andere kant van de muur, buiten, 30° heet is.

Wat voor verbruik en verspilling van energie is dat wel niet? Hoe lang, hoe hard en hoeveel moet je een gebouw afkoelen om de vereiste minimum temperatuur te bereiken?

We moeten absoluut terug naar de basics van het leven: Eten wat de natuur ons geeft: witloof in de winter, tomaten in de zomer.

Vakantiekeuze gericht naar het seizoen: zonnebaden in de zomer, skiën in de winter. Regen en wisselvallige rotvakanties in de herfst en in de lente.

ATV dacht: oh, leuk item voor ons plaatselijk nieuws … en ze trokken ook naar ASPEN, Wilrijk en deden de reportage nog eens dunnetjes over.

Dat, op basis van al deze wetenschap, het VRT journaal (en nadien ATV), hiervan een item maakt om te laten zien kijk, zo kan het ook, begrijp ik niet.

De uitbaters hebben wellicht een klimatologisch verantwoorde uitleg, iets in de zin van: eenmaal de zaal op temperatuur is, kunnen we de klimaatregelaars op halve kracht laten draaien en verbruiken we bijna geen energie meer, en de muren zijn zodanig geïsoleerd dat er geen graad koudeverlies is.

Ik geloof dat, maar vooraleer de zaal op de vereiste minimumtemperatuur is, is er heeel veeel kostbare energie weg, foetsie.

Vergelijk het met Tomorrowland in Boom … hoeveel energie wordt daar verspild omwille van … lichteffecten. Krankzinnig is dat.

Ik vind het allemaal decadent en overbodig.

Terwijl ik dit schrijf verschijnt op mijn scherm een korte reportage over de vier concerten van Coldplay in het koning Boudewijnstadion in Brussel. Coldplay zegt zelf: we zijn halfweg van het punt dat we willen bereiken.

Minder is beter.

Herman Hillen

Antwerpen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!