De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De vijand tracht mee te luisteren. Signalement van een Russische trol op Facebook

dinsdag 14 juli 2020 07:25
Spread the love

De vijand is soms dichter dan wij vermoeden, “onder ons”. Gisteren in de late avond heb ik kennisgemaakt (en een beetje clumsy afgerekend) met een Russische trol. Ik ontving een “vrienden” verzoek dat al snel als verdacht opviel, en dat na enig onderzoek bijna zeker is te classificeren als door Moskou aangestuurd en aangemaakt.

Herinner u, onlangs werden een groepje Russische trollen en makers van fake accounts die fake nieuws hebben verspreid, gefilmd, aangehouden en hun portretten getoond tijdens het VRT-nieuws. In hun autokoffer werd een massa ICT materiaal aangetroffen.

Het is een logische tactiek voor Moskou, voor wie de persoonlijkheid en doelstellingen van Vladimir Poetin een beetje doorgrondt.

Rusland tracht niet alleen verkiezingen in de USA te beïnvloeden, maar ook onenigheid te zaaien in onze streken, zoals onlangs in betrouwbare main stream media stond te lezen.

 

Blondine met als beroep: bankdirecteur

 

Voor wie kritisch is ingesteld bleek het herkennen en ontmaskeren van de trollen-account niet extreem moeilijk.

 

  1. Een beeldschoon profielportret van een blonde vrouw in haar dertiger jaren valt meteen op, incluis vriendelijke glimlach.
  2. Als beroepstitel droeg de persoon waar ik een vrienschapsverzoek van kreeg: “directeur van de HSBC” (een grote Britse bank).
  3. De naam van de zgn. houder van het profiel betrof een Nederlandstalige voornaam en familienaam. Wellicht ging het dus om een profiel gericht op ons, Vlamingen en Nederlanders
  4. Tegenstrijdig met de vorige gegevens: ik merk vooral onbenullige, onintelligente posts, zoals populaire video’s. Daarbij wel een video met korte beelden van stormen en windhozen; eerst in Brazilië; dan in Peru, bij de bekende Chichen Iza historische monumenten site; dan in Utah.

 

Het lijkt er dus op dat de makers een soort geest van internationale solidariteit willen uitstralen: “Iedereen is slachtoffer van de woeste natuur”, zo iets.

 

  1. Als achtergrondbeeld: pogend nog mooier en glamoureuzer dan het portret van de profieldame: een zo uit Hollywood weg geplukte familiefoto: vier blonde leden, vader en moeder met twee kinderen, met stralende, onschuldige, opvallend ‘open glimlach’! Nog nooit zoiets gezien in meer dan tien jaar Facebook.

 

  1. Tegenstrijdig en opvallend: geen Nederlandstalige berichten! Veel Spaanstalige.

 

  1. Tegen de tijd dat ik een viertal posts had laten zien passeren was mij de hypothese al gerijpt:dit is een politieke trol uit Rusland. Bijna voorspelbaar duikt dan als volgende bericht een interview op met president Poetin! In de bovenste helft van het beeld een journaliste die Spaans spreekt met opvallend grote boezem in de effen trui. Onderste beeldhelft: een erg onschuldig en onzeker ogende Poetin (zijn huismerk) die allerlei verklaringen mag afleggen.

 

  1. Mijn bijna spontane afwerende reactie bij dit interview met de voormalige KGB agent en “eeuwige president” van Rusland : “Magda Voornaar (naar het geheugen, de naam van het profiel): a troll payed by Moskva?”
  2. Rechts van de “familiefoto” die de via internet infiltrerende Russen als achtergrond kozen, stond in grote kapitalen nog het Nederlandstalige woord “Aanvragen”. Een soort sublimale lokroep?

 

Toen bleek dat bovenaan het profiel ruimte was voor berichten door “vrienden”, heb ik er de zin “I don’t believe your profile is authentic!” geschreven, waarna ik de net als “vriend” genomen  kandidate meteen weer vriend-af heb gemaakt.

 

Ik wens u nog veel surfplezier. Wees wel zo waakzaam.

Een volgende keer zal ik hopelijk nog meer tegenwoordigheid van geest hebben, en het profiel meteen aanklagen bij de toezichthouders, voorzien van de nodige screenshots.

 

 

Stef

NB. Nogmaals: verwar een Facebookvriend niet te snel met een vriend in jouw persoonlijke leven.

 

Afbeelding:

1. Kremlinplein, Moskou, Sint Wassili basiliek bij nacht. Dit beeldschone gebouw slaat waarschijnlijk bij de menselijke psyche dermate aan, omdat het ons onderbewust aan een harmonische familie doet denken.

2. Lubyanka: het beruchte gebouw van de geheime diensten waar sinds de sovjet tijd de betreffende politie verhoren afneemt, martelingen uitvoert en moorden pleegt in de kelders.

 

Lubyanka, Moskva

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!