De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Sadis Kashani (14j), Amir Hossein Basati (15j) en Abolfazl Adinehzadeh (16j). De leeftijd van deze vermoorde kinderen verwijzen ook naar de drie daagse stakingen op 14, 15 en 16 Azar of 5, 6 en 7 december 2022. ©womanlifefreedom.art

“Zan, Zendegi, Azadi”: De kinderen uit Baloechistan, Khuzestan en Koerdistan: extra kwetsbaar – Deel II

vrijdag 9 december 2022 16:47
Spread the love

Dit artikel is grotendeels gebaseerd op de vertaling en de bewerking van het reportage “In de naam van de Regenboog God: Kinderslachtoffers tijdens de protesten in Iran” van Radio Farda gemaakt door Fereshteh Ghazi.

In dit tweedelig artikel (lees hier deel 1) behandel ik minstens 70 kinderen die tot en met 1 december gerapporteerd waren als dodelijke slachtoffers, aan de hand van de agenten van het brutaal regime in Iran vanaf midden september 2020. Dit dodental loopt angstwekkend op.

Kinderen van minderheden: het hardst getroffen

Net meer dat de helft van alle tot nu toe gevallen kinderslachtoffers, vielen net na de dood van Jina (Mahsa) Amini (22j), tijdens de laatste  twee weken van september 2022. Dit jong Koerdisch meisje stierf drie dagen na haar arrestatie door de zedenpolitie van Teheran als gevolg van harde slagen op haar hoofd. Ze werd opgepakt omdat ze “niet zedig genoeg” gekleed was. De dood van Amini was meteen de vonk voor de golf van protesten want dat kon elk jongere overkomen, vooral elk meisje/vrouw overkomen.

#jina_amini – #mahsa_amini  مهسا_امینی# ژینا_امینی#

Dit 22-jarig meisje stierf door een hersenbloeding als gevolg van harde slagen op haar hoofd of een harde slag tegen haar hoofd (met het hoofd tegen de stoep slaan). Ze stierf op 16 september 2022. Haar dood gaf meteen geboorte aan Vrouw-Leven-Vrijheid-Revolutie in Iran.

Amper negen dagen na de moord op Mahsa Amini, ging op de sociale media een video viraal waarop te zien is hoe gewelddadig een van de oproerpolities het hoofd van een jong meisje tegen de rand van de stoep slaat.

De helft van de dodelijke kinderslachtoffers, of 17 van de 36 vermoorde kinderen uit de tweede helft van de maand september 2022, tussen 18 en 30 september vielen alleen op 1 dag in Zahedan, de hoofdstad van de achtergestelde provincie Sistan & Baloechistan in het zuidoosten van Iran. De bloedige vrijdag op 30 september zullen de Iraniërs, vooral de Baloechi’s nooit vergeten noch vergeven.

Hoewel het Iraans regime verdeeldheid probeert te creëren, de Iraniërs kijken erdoor en over de etnische grenzen heen. Ze scanderen: ” Van Koerdistan tot in Zahedan, ik offer me voor Iran”.

 

Het aantal gerapporteerde slachtoffers per provincie tussen 16 september en 28 november 2022. (1) Sistan en Baluchistan 128 mensen, (2) Koerdistan 53 mensen, (3) West-Azerbeidzjan 51 mensen, (4) Teheran 43 mensen, (5) Mazandaran 37 mensen, Kermanshah 25 mensen, Gilan 24 mensen, Alborz 16 mensen, Isfahan 14 mensen, Khuzestan 10 mensen, Fars 8 mensen, Khorasan Razavi 6 mensen Zanjan 4 mensen, Oost-Azerbeidzjan 4 mensen, Lorestan 3 mensen, Markazi 3 mensen, Qazvin 3 mensen, Hamadan 3 mensen, Kohgiluyeh en Boyer Ahmad 2 mensen, Ilam 2 mensen, Ardabil 2 mensen, Bushehr 2 mensen, Hormozgan 2 mensen, Semnan 1 persoon, Kerman 1 persoon en Golestan 1 persoon (iranhr.net).

Baloechistan: Het enige vrouwelijke slachtoffer was een meisje van 7 jaar

Tijdens de betogingen in Zahedan, de zogenaamde bloedige vrijdag op 30 september bleek één enkele vrouw gestorven te zijn op 102 dodelijke slachtoffers. Pas na 54 dagen bleek tenslotte dat het ging om het 7-jarig meisje Hasti Narouie dat na geraakt te zijn door een traangascapsule tegen haar hoofd, het leven verloor. Volgens de beweringen van de grootmoeder en de vader in de staatsmedia in Iran, zou het kind tijdens het vrijdagsgebed  gaan spelen waarna het tijdens de chaos die erna is ontstaan door onduidelijk omstandigheden is gestorven. Ze bevestigen wel dat haar hoofd geraakt was door “iets” en haar lichaam kneuzingen en blauwe plekken vertoonde.

Zahedan 30/09/2022 – هستی نارویی ۷ساله – Hasti Narouie (7j)

Het is niet de eerste keer dat de ouders van de slachtoffers van het staatsgeweld onder druk gezet worden om voor de binnenlandse media een ander verhaal te komen brengen over de dood van hun dierbaren. Daarom is het van groot belang dat een onafhankelijk orgaan de precieze omstandigheden waarin deze kinderen zijn gestorven, onderzoekt. In plaats van een internationale delegatie te sturen naar Iran om de kerninstallaties te inspecteren, zou dit tot de prioriteit van de internationaal gemeenschap moeten behoren.

Wat de dood van de 7-jarige Hasti Narouie betreft schrijft een tweeteraar: “Weet je waarom de protestslogan #women_life_freedom is en dat zo zou moeten zijn? Een van de duizend-en-een redenen is dat op de bloedige vrijdag van Zahedan op 30 september, wordt aangekondigd dat er een “vrouw” onder de doden is. Het duurt 14 dagen voordat haar naam wordt onthuld: #Hasti_Narooyi. En het duurt 53 dagen voordat haar foto wordt gepubliceerd; Dit meisje is zeven jaar oud”.

Baloechistan: Kinderen in het hoofd, rug of gezicht geschoten

Van Mobin Mirkazehi (14j) uit Khash, Omid Sarani (13j), Ali Berahouie (12j),  Yaser Shahozehi  en Samer Hashemozehi beiden (16j), van Jaber Shirozahi  en Javad Poosheh (12j), Mohammad Rakhshani (12j)Azizollah Kabdani (14j) en Omid Safarzehi (17j), Adel Koochakzehi (16j), Danial Shebakhsh (11j), Mohammad-Amin Gomshadzehi (17j) en Sadis Kashani (14j). zijn allen tijdens de bloedige vrijdag in Zahedan op 30 september 2022 om het leven gekomen. Van sommigen onder hen bleef alleen een foto en/of een naam gepubliceerd.

Deze kinderen kwamen bijna allen om door een kogelshot in de rug, in het hart of in het hoofd/gezicht. Het zijn erg schrijnende beelden van deze jonge slachtoffers die op de sociale media  circuleren.

Zahedan 30/09/2022 – عزیزاللعه کبدانی ۱۴ساله – Azizollah Kabdani (14j)

Zahedan 30/09/2022 – علی براهویی ۱۴ ساله – Ali Berahouie (12j)

Zahedan 30/09/2022 – مبین میرکازهی ۱۴ساله – Mobin Mirkazehi (14j)

Zahedan 30/09/2022- امید سارانی ۱۳ ساله – Omid Sarani (13j)

Zahedan 30/09/2022 – یاسر شاهوزهی ۱۶ ساله – Yaser Shahozehi (16j)

Zahedan 30/09/2022 – سامر هاشمزهی ۱۶ ساله – Samer Hashemozehi (16j)

Zahedan 30/09/2022 – جابر شیروزهی ۱۲ ساله – Jaber Shirozahi (12j)

Zahedan 30/09/2022 – جواد پوشه ۱۲ ساله – Javad Poosheh (12j)

Zahedan 30/09/2022 – امید صفرزهی ۱۷ ساله – Omid Safarzehi (17j)

Zahedan 30/09/2022 – سدیس کاشانی ۱۴ ساله – Sadis Kashani (14j)

Zahedan 28/10/2022 – عادل کوچکزایی ۱۵ ساله – Adel Koochakzehi (16j)

Zahedan 30/09/2022 – محمد امین گمشادزهی ۱۷ ساله -Mohammad-Amin Gomshadzehi (17j)

Zahedan 30/09/2022 – دانیال شه بخش ۱۱ ساله – Danial Shebakhsh (11j)

Zahedan 30/09/2022 – محمد رخشانی ۱۲ ساله – Mohammad Rakhshani (12j)

Zahedan 28/10/2022 – امیر شهنوازی ۱۴ساله – Amir Shanavazi (14j)*

Volgens één enkele twitteraar zou Amir Shanavazi (14j)* enkel gewond zijn geraakt terwijl een andere lokale bron hem als één van de drie dodelijk kinderslachtoffers aangeeft tijdens de 2de bloedige vrijdag in Zahedan.

Dokter Ashkan Pooyan, neurochirurg uit Zahedan postte via een story in zijn Instagram dat de meeste slachtoffers tijdens het vluchten van achter werden neergeschoten. Hij schreef  “zijn jullie niet beschaamd, een kind van 13 jaar in de rug schieten… moest ik in jullie plaats zijn zou ik echt vrezen, ik ging erg vrezen. Jullie zijn de grootste schurken uit de geschiedenis”.

Deze Baloechi-kinderen leefden in achtergestelde gebieden in Iran die al decennia voor en na de revolutie van 1979 gediscrimineerd werden. Deze minderheden zijn vooral Soenitische moslims en hebben hun eigen taal, volkskledij en cultuur. Het is ook opvallend dat het regime juist in deze achtergestelde gebieden veel harder toeslaat. Van alle slachtoffer die tot vandaag in Iran vielen komt het grootste deel uit Baloechistan, de Koerdische gebieden en uit West-Azerbeidzjan maar ook in de hoofdstad Teheran en Mazandaran.

De vader van Omid Narouie (15j) getuigt dat zijn zoon ging brood kopen, toen hij door de overheidsmilities maar liefs drie kogels in het hoofd kreeg.

Zahedan 28/10/2022 – امید نارویی ۱۶ ساله – Omid Narouie (16j)

De broer van Mohammad Eghbal Nayebzehi (16j) getuigt dat hij de broodwinner was voor zijn bejaarde ouders. Hij was een arbeider en verdiende zo’n 3 euro per dag. Hij was door een snipper in het hart door een kogel getroffen toen hij na zijn werk naar het vrijdagsgebed was gegaan.

Zahedan 30/09/2022 – محمد اقبال نائب زهی ۱۶ ساله – Mohammad Eghbal Nayebzehi (16j)

Matin Ghanbarzehi Gorgich (18j)* uit Zahedan. Op de sociale media ook als Matin Ghanbarzadeh vermeld. De vader dacht eerst dat zijn zoon was opgepakt, maar later bleek hij gestorven te zijn aan een kogelschot. “Had die kogel mij maar geraakt i.p.v. mijn zoon. Hij was zo jong”, aldus de papa van Matin. De moeder van Matin vertelt: Matin was jong maar een verstandige jongen. Het laatste wat hij zei tegen zijn broer voor hij het huis verliet, was: “Mohajer, heb je geld of moet ik je wat geld geven…Ik wachtte in de auto aan het mortuarium toen zijn nonkel terugkwam en tegen mij zei: “maak je hart groot”. Toen wist ik wat verschrikkelijks gebeurd was. Ik was altijd bang voor een mortuarium, maar nu lag een stuk van mijn hart daar… ik heb hem omhelsd en deed zijn kleren aan de kant om te zien waar hij geraakt was. Hij was in de rug geraakt en hij bloedde nog. Mijn handen waren bebloed. Iedereen riep buiten maar ik was met Matin aan het praten over het verdriet dat me is aangedaan”.

Zahedan 30/09/2022 – متین قنبرزاده 18سال – Matin Ghanbarzehi Gorgich (18j)

(*) Ik breng het verhaal van Matin, omdat ik het niet kon weg laten na dat ik te weten kwam dat hij 18 en niet 17 jaar oud was.

Zelfmoord na vrijlating of gestorven bij een verkeersaccident

Arshia Emamgholizadeh (16j) pleegde zelfmoord na 10 dagen arrestatie. Hij werd aangehouden en gemarteld wegen het wegslagen van de tulband van de religieuze klerken, de mullah’s. Op zijn graaf zegt zijn moeder al rouwend: “Je was niet een jongen om zelfmoord te willen plegen. Wat hebben ze met jou gedaan die eerlozen…Je bent mijn held, mijn eervolle jongen. Ik ben trots op je ”.
Wat de verdachte zelfdoding van deze jongere betreft: naar het schijnt zou hij tijdens zijn opsluiting medicamenten ingespoten in zijn arm en in zijn voet.

Jolfa 28/11/2022 – عرشیا امامقلی زاده ۱۶ ساله – Arshia Emamgholizadeh (16j) –

Aangezien dat geen alleenstaand geval is, men vermoed dat het regime naast martelen ook gebruik zou maken van een soort chemische middelen bij de gevangenen die de wens naar zelfdoding vergroten (bijvoorbeeld door veel pijn veroorzaakt door het falen van het lever).

Op 11 november 2020, vijf dagen na haar vrijlating, werd de 19-jarig meisje Yalda Aghafazeli (19j) dood getroffen in haar woning. Volgens de staat zou zij door gebruik van drug gestorven zijn.

Teheran 11/11/2022 – یلدا آقا فضلی دختر ۱۹ ساله – Yalda Aghafazli (19j) stierf een stille dood, 5 dagen na haar vrijlating.

Een mogelijk middel dat men aan de gevangenen zou geven/toedienen voor men ze vrijlaat, zou acetaminofen of paracetamol zijn die ze tussen 4,5 tot 7 gram, via het inspuiten of in het poedervorm in de laatste maaltijd van de gevangene mengen voor haar/zijn vrijlating.

Een dergelijke hoge dosis kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen en het falen van het lever. “Een overdosis van 7,5 g of meer bij volwassenen of > 140 mg/kg lichaamsgewicht bij kinderen veroorzaakt hepatische cytolyse, resulterend in hepatocellulaire insufficiëntie, metabole acidose en encefalopathie, welke kunnen leiden tot coma en dood”, lees ik onder “Veel gestelde vragen” op Ziekenhuis.nl.

Gorgan 15/11/2022 – مهدی کابلی ۱۵ ساله – Mehdi Kaboli Kafshgiri (15j)

Mehdi Kaboli Kafshgiri (15j) uit Gorgan, ging met zijn vrienden anti-regime slogans op muren spuiten. Toen hij met zijn vriend op een moto terugreed, werd hij al rijdend aangevallen door de achtervolgende overheidsmilities. Hij viel van de moto, zijn hoofd raakte de rand van de stoep en hij ging in coma. Later stierf hij aan zijn verwondingen.

Shiraz 24/11/2022 – ماهک هاشمی ۱۶ ساله – Mahak (Maede) Hashemi (16)

Kamyaran (Mochesh) 27/11/2022 -رضا کاظمی ۱۶ ساله – Reza Kazemi (16j)

Teheran 29/11/2022 – محمد حسن کمندلو ۱۷ ساله – Mohammad Hassan Kolmandlo (17j) –

Mahak Hashemi (16) uit Shiraz werd doodgeslagen door de oproermilities van het regime.  Reza Kazemi (16j) uit de Koerdische Mochesh is eerst gewond geraakt door een geweerschot ter hoogte van de borstkas en na 6 dagen in het ziekenhuis gestorven aan de gevolgen van zijn verwondingen. Mohammad Hossein Kolmandloo (17j) is eveneens door een kogelschot om het leven gekomen.

De overheidsmedia brengen de dood van Mahak Hashemi en Mehdi Kaboli in verband met een verkeersaccident, terwijl de dood van Mohammad Hossein als het gevolg zou zijn van een lelijke val tijdens het vluchten voor de oproermilitie.

Executie van kinderen op straat

Op sociale media circuleren films van overheidsmilities die in de straten roepen “we doden ook kinderen” tot de onbetwistbare beelden van de executie van de minderjarige jongen Mehdi Hazrati (17) in Khoramdasht van Karaj door de oproermilitie.

Karaj 03/11/2022 – مهدی حضرتی ۱۷ ساله – Mehdi Hazrati (17j)

Een toevallige getuige filmt hoe deze jonge gast terwijl hij naast een auto wandelde door de oproermilitie met een schot in het hoofd om het leven kwam. Na het vellen van de onschuldige jongen, verzamelen de gewapende milities als kadaverpikkers rond het bloedende lichaam. Geen één van hen maakt zelfs aanstalten om na te gaan of hij nog leeft.

Een witte pick-up, en niet een ambulance, komt aanrijden en haalt het lichaam van de jongen gewikkeld in reclame posters weg. Je zal maar de moeder van die jongen zijn. Het lijkt alsof de bekende film van Costa-Gavras  Staat van beleg zich in de straten van Khoramdasht in Karaj afspeelt. Vooral de burgermilities met wapens lijken zelfs niet onder de orde van de oproermilities te vallen en handelen naar goed dunken (de man in rode kleren).

Als ik me in de plaats van zijn moeder stel, dan sluit ik niet uit dat ik deze koele moordenaar zelf zou vervolgen ten koste van mijn eigen leven. Wanneer de gerechtigheid en het gerecht falen is dat de enige optie die veroorloofd is, dunkt me.

Ghouchan 21/09/2022 -علی مظفری ۱۷ ساله – Ali Mozafari Salandghouch (17j)

Ali Mozafari Salandghouch (17j) een jongeren uit Ghouchan en een volleybalkampioen werd tijdens de straat protesten eerst aan de hand geraakt door een rubberkogel en viel op de grond. Daarna werd hij door een agent in burger van dicht bij met een handgeweer in de borst geschoten.

Het volledig verhaal van het opstand in Ghouchan, het verhaal van Ali Mozafari en zijn executie op zero afstand is net al alle andere verhalen van vermoorde kinderen, afschuwwekkend.

Jongeren in Koerdische gebieden extra kwetsbaar

Amir Hosein Besati (15j) uit Kermanshah, misleidde zijn ouders en zei dat hij schoolgrief nodig had en daarvoor naar de winkel moest. Hij vertrok uit het huis en ging aan de straat protesten deelnemen. Hij kwam niet meer terug. Totdat zijn ouders de video van zijn levenloos lichaam op de sociale media ontdekten. Hij was om het leven gekomen door een kogelschot in de rug!

Kermanshah 21/10/2022 – امیرحسین بساطی ۱۵ ساله – Amir Hossein Basati (15j)

Uit Javanroud op 20 november 2022 kwam Baholdien Veysi (16j) samen met zijn sportleraar Erfan Kakayi (50j) eveneens om het leven door een kogelschot. Zijn broer Najmollah Veysi had een story geplaats dat er een lichaam in het ziekenhuis is en had daarmee de mensen opgeroepen om naar daar te gaan en te verhinderen dat de milities van het regime het lijk zoals gewoonlijk zouden stelen. Hij wist echter niet dat dit het lichaam van zijn eigen 16-jarige broer was. Wanneer hij naar het ziekenhuis gaat om de lijkendiefstal te verhinderen, wordt hij zelf doodgeschoten door de milities van het regime.

Javanroud 20/11/2022 – بهاالدین ویسی ۱۶ ساله – Baholdien Veysi (16j)

Uit Piranshar werd de jonge Karavan Ghaderi (16j) zoals veel van zijn leeftijdsgenoten neergeschoten. De juiste omstandigheden waarin dit gebeurde zijn niet helder. De woedende massa die nachtelijk voor zijn huis verzamelde, scandeerde “Koerdistan, Koerdistan, de begraafplaats van de fascisten”.

Piranshar 20/11/2022 – کاروان قادری شکری ۱۶ ساله – Karavan Ghaderi (16j)

Dina Mahmoodi (7j) uit Piranshar, Armin Sayadi (17j) uit Boukan en beiden kwamen per kogelschot om. Danial Pabandi (17j) uit Saghez werd van uit een voorbij rijdende auto doodgeschoten.

Boukan 12/10/2022 – آرمین صیادی ۱۷ ساله – Armin Sayadi (17j)

Piranshahr 29/10/2022 – دیانا محمودی ۷ ساله – Dina Mahmoodi (7j).

Saqez 16/11/2022 – دانیال پاوندی ۱۷ ساله – Danial Pabandi (17j)

Jongeren zijn niet veilig, thuis noch op school

Zoals Ardalan Sarfaraz, een gekende Iraanse songschrijver het schrijft in “Vaarwel voorspoedige dagen”, gezongen door de iconische zangeres Hayedeh, “Het is alsof alle dagen, avonden zijn en uit elk huis een dierbare vertrokken is om nooit meer terug te keren”.

Alsof hij het verhaal vertelt van de jongeren die hun huizen verlieten en nooit terugkwamen. Het verhaal van Asra Panahi (15j) uit Ardebil en Nima Shafighdoost (16) uit Urumiyeh, en hun lotgenoten.

Urumia 05/10/2022 – نیما شفیق دوست ۱۶ ساله – Nima Shafighdoost (16j)

Volgens ooggetuigen, op woensdag 12 oktober in Ardabil, nadat een aantal studenten van de Middelbare meisjesschool Shahid geprotesteerd hadden tegen het gedwongen zingen van het zegelied “Gegroet Commandant” en daarop volgend “Dood aan de dictator” en antiregeringsslogans hadden gescandeerd, bestormden in burger geklede milities de school en sloegen de leerlingen. Bij dit buitensporig geweld tegen schoolgaande kinderen kwam Asra Panahi om het leven door de verwondingen die ze opliep door slagen en overleed ze in het ziekenhuis. Een aantal andere leerlingen werd gearresteerd.

Ardebil 12/10/2022 – اسرا پناهی ۱۵ ساله – Asra Panahi (15j).

Het schrijnende verhaal van Nima Shafighdoost (16) uit Urumiyeh behoort ook tot de misdaden van het huidige regime in Iran. Hij geraakte op 5 oktober tijdens de straatprotesten gewond door een kogel. Zijn ouders vrezen om hem naar het ziekenhuis te brengen en verzorgen hem in de kelder van hun huis. De veiligheidsdiensten van het regime komen erachter en nemen de jongen ondanks zijn ernstige verwondingen mee naar het politiebureau en niet naar een ziekenhuis. Na enkele dagen zonder nieuws geven ze het levenloos lichaam van de jongen aan zijn ouders.

Parmis Hamnava (14j) uit Iranshar, werd door de overheidsmilities brutaal geslagen en stierf later aan haar verwondingen. De aanleiding hiervoor was het uitscheuren van de foto’s van Khomeini (stichter van deIslamitisch Republiek) en Khamenei ( zijn opvolger) uit haar schoolboeken. Haar ouders kregen enkel in ruil tot zwijgen over de doodsoorzaak van hun dochter, haar lijk terug.

Iranshahr 25/10/2022 – پارمیس همنوا ۱۴ ساله – Parmis Hamnava (14j)

Volgens de Iraanse autoriteiten heeft Esra zelfmoord hebben en is Nima door een hondenbeet gestorven. En wat Parmis betreft, ze zou volledig verzonnen zijn door de buitenslandse media. De school waar ze naar toe ging, zou beweerd hebben dat ze nooit een leerling met haar naam hebben gekend.

Wat me opvalt is dat in de valse berichtgevingen van het regime over de doodsoorzaken van deze kinderen, plegen vooral meisjes zelfmoord terwijl ze doodgeslagen worden. De jongens worden veel vaker doodgeschoten. Hun overlijdens wordt door de staat veel vaker toegeschreven aan een val tijdens het vluchten of omgekomen bij een accident, of in het geval van heel jonge kinderen zoals bij Kian Pirfalak (9j) en Sepehr Maghsoudi (14j) beiden uit Izeh, zijn ze omgekomen bij een terroristische aanslag.

Doodgeschoten op weg naar school of naar huis

Sepehr Maghsoedi (14j) uit Izeh werd in het hoofd geschoten op weg naar zijn nonkel. De dood van de jongen werd later door het regime toegekend aan onbeduidende terroristen. Het is nog niet duidelijk of het gestolen lijk uit het mortuarium aan de ouders is terug gegeven of niet. Volgens de beschikbare berichten zou de lijk door de agenten van het regime in een ongekende plaats begraven zijn zonder het medeweten van de ouders.

Izeh 16/11/2022 – سپهر مقصودی ۱۴ ساله – Sepehr Maghsoedi (14j)

Mona Naghib (8j), dit prachtig kind uit Aspich/Saravan, stapte te voet met haar oudste zus naar school toen ze in het hoofd geraakt werd door een kogel van de overheidsmilitie die de auto achtervolgde. Toen ze op de grond viel, vroeg haar zus aan haar: “waarom laat je je vallen?”. De kleine Mona antwoordt: “ik ben door geraakt (door een kogel)”.  Toen ik dit hartverscheurend nieuws vernam heb ik dagen geweend. Mijn wereld stortte in elkaar. Het was alsof mijn dochter werd doodgeschoten. Ik schreef haar: “Slapende schoonheid in stof en bloed; mijn lever staat in brand om jouw verdriet; ik zweer op je twee prachtige ogen; mijn dochter, mijn dierbare; jouw verdriet weegt zwaar op mijn hart;  ik vervloek die handen die je hebben vermoord; mijn bloem, mijn engel; jouw ogen zullen vanaf nu als tranen aan mijn ogen gehecht zijn”.

Aspich/Saravan 23/10/2022 – مونا نقیب ۸ ساله -Mona Naghib (8j)

Helen Amadi (7j) uit Boukan, is met een kogel doodgeschoten zijn op weg naar huis toen ze van school kwam en anti-regime slogans scandeerde. Ik vond één enkele bron die vermeldt dat ze aan een ziekte is gestorven.

Boukan 12/10/2022 – هلن احمدی ۷ ساله – Helen Amadi (7j)

De lange lijst van geëxecuteerde kinderen

Deze jongeren zijn neergeschoten of doodgeslagen door de milities van het regime: Amirali Fouladi (16j) uit Islamabad, Pouya Ahmadpoor Pasikhani (17j) uit Rasht, Amir-Mohammad Noroozi (16j) uit Anzali, Abolfazl Bahoo (17j) en Aram Majd (17j) uit Ghaemshar, Seyed Mehdi Mousavi Niko (16j) in Zanjan, Ehsan Alibazi (16j) uit Ghods, Ilyliad Rahmanipoor (16j) uit Firoozabad, Reza Khoshnood Holari (16j) uit Sari, Abdollah Mahmoodpoor (16j) uit Urumiyeh en Sina Loh Mousavi (15j) uit Amol.

 

Zanjan 21/09/2022 – سید مهدی موسوی نیکو ۱۶ ساله – Seyed Mehdi Mousavi Niko (16j)

Eslamabad-e-gharb 22/10/2022 -امیرعلی فولادی ۱۵ ساله – Amirali Fouladi (15j)

Anzali 22/10/2022 – امیرمحمد نوروزی ۱۶ ساله – Amir-Mohammad Noroozi (16j)

Rasht 23/09/2022 – پویا ( علی) احمدپور پسیخانی ۱۷ ساله – Pouya Ahmadpoor Pasikhani (17j)

Urumia (Balu) 21/09/2022 – عبدالله محمودپور ۱۶ ساله ‌- Abdollah Mahmoodpoor (16j)

Firoozabad 29/11/2022 – ایلیاد رحمانی پور ۱۶ ساله – Ilyliad Rahmanipoor (16j)

Sari 20/10/2022 – رضا خوشنود هولاری ۱۶ ساله – Reza Khoshnood Holari (16j)

Ghaemshahr 21/09/2022- ابولفضل باهو ۱۷ ساله – Abolfazl Bahoo (17j)

Ghaemshar 21/11/2022 – آرام مجد ۱۷ ساله – Aram Majd (17j)

Ghods 23/09/2022 – احسان علیبازی ۱۶ ساله – Ehsan Alibazi (16j)

Abolfazl Adinehzadeh (16j) uit Mashhad is gestorven door maar liefst 24 slagen van rubberkogels! In een videofragment doet zijn vader een oproep en vraagt beeldmateriaal van de dader (s) die zijn zoon met 24 kogels hebben afgemaakt.
Mohammad Zamani (15j) (LET OP: harde beelden) uit Golestan/Jade Saveh, gestorven door een rechtstreekse schot in de borst.
Abdollah Mohammadpour (16j) en Pouya Sheida (16j) uit Urumiyeh, en Mohammad Ghaemi (17j) uit Dezful. Deze sportman werd in het hoofd geraakt door een kogel en geraakte in een coma. Na 15 dagen stierf hij in ziekenhuis waarna de agenten van het regime hem in het geheim begraven hebben. Zo kregen zijn ouders geen kans om zijn begrafenis te organiseren.

Mashhad 08/10/2022 – ابوالفضل آدینه زاده ۱۶ ساله -Abolfazl Adinehzadeh (16j)

Teheran (Jadeh Saveh) -محمد زمانی ۱۵ ساله – Mohammad Zamani (15j)

Urumia 21/09/2022 – پویا شیدا ۱۶ ساله – Pouya Sheida (16j)

Urumia (Balu) 21/09/2022 – عبدالله محمودپور ۱۶ ساله ‌- Abdollah Mahmoodpour (16j)

Dezful 07/11/2022 – محمد قائمی ۱۷ ساله – Mohammad Ghaemi (17j)

Nima Nouri (17j) uit Karaj, Ahmadreza Ghaligi (17j), Arnika Ghaemmaghami (17j) en Amir Mehdi Fakhripoor (17j) uit Teheran.

Karaj 03/11/2022 – نیما نوری ۱۷ ساله – Nima Nouri (17j)

Teheran 22/09/2020 – احمدرضا قلیجی ۱۷ ساله – Ahmadreza Ghaligi (17j)

Teheran 22/10/2022 – آرنیکا قائم مقامی ۱۷ ساله — Arnika Ghaemmaghami (17j)

 

 

 

 

Teheran 28/09/2022 – امیرمهدی فرخی پور ۱۷ ساله – Amir Mehdi Fakhripoor (17j)

De namen van de volgende jongeren circuleren op het internet maar hun overlijden wordt enkel in één bron vermeld: Ayinaz Javaheri (15j) uit Kermanshah,  Zeynab Ferdoosi (17j) uit Tehran, Amirmehdi Malek-Mohammadi (17j) uit Teheran.

Kermanshah 08/10/2022 – آیناز جواهری، ۱۵ ساله – Ayinaz Javaheri

Teheran 23/11/2022- زینب فردوسی ۱۷ ساله - Zeynab Ferdoosi (17j)*

Teheran 23/11/2022- زینب فردوسی ۱۷ ساله – Zeynab Ferdoosi (17j)

Teheran 22/10/2022 – امیرمهدی ملک محمدی ۱۷ ساله – Amirmehdi Malek-Mohammadi (17j)

Onzekerheden

Sadaf Movahedi (17-19j?) uit Teheran, werd opgewacht door de overheidsmilities buiten haar school om haar te arresteren. Ze had samen met anderen meisjes uit haar school haar hoofddoek uitgedaan uit protest. Blijkbaar door de rode kleur van haar haren werd ze geïdentificeerd op de camerabeelden. Ze werd brutaal geslagen en stierf aan haar verwondingen. Haar familie onder druk van de inlichtingendienst, beweert echter dat ze een hartstilstand heeft gekregen. In sommige bronnen menen ze dat ze 17 jaar zou hebben. ook de datum waarop ze zou gestorven zijn, is onduidelijk.

Ali Bavi (17j – 23?) uit Ramshir/Khalifiyeh, is na enkele dagen na zijn arrestatie op 23 oktober dood in de rivier Jarahi teruggevonden. Volgend sommige bronnen is hij 23 jaar i.p.v. 17 jaar.

Ramshir/Khalifiyeh – علی باوی، 17 ساله – Ali Bavi (17j)

Teheran ? – صدف موهدی 19/17 ساله – Sadaf Movahedi (19-17?)

Ehsan Khajoyinia (15j) werd door de VOA Farsi als vermoord gerapporteerd, terwijl op de staatsmedia een video van hem online staat waarin hij zelf beweert te leven.

Ook over Milad Saaidi (16j) uit Siavarz/Tonekabon, vind ik tegenstrijdige berichten op de sociale media. De naam wordt toegekend aan twee verschillende personen. Hierover schrijft de staatsmedia dat de berichten over het overlijden van Milad vals zijn en enkel de bedoeling hebben om de protesten verder op te laaien.

*****

Videofragmenten : kinderslachtoffers

*****

De eerste executie van een manifestant die tijdens de opstanden werd opgepakt, is vandaag uitgevoerd => Teken de petitie tegen het uitvoeren van doodstraffen
Mohsen Shekari (23j) werd vandaag wegens “oorlog tegen god en corruptie op aarde” of “Moharebeh” geëxecuteerd. Hij had een straat met obstakels afgesloten en een oproeragent verwond.

Minderjarigen ter door veroordeeld: #Ali_Rakhshani (15j) en zijn broer #Mohammad_Rakhshani (16j); #amin_mehdi_shokrollahi (16j); #Amir-Mehdi_Jafari (16j) links; #Arian_Farzam_Nia (15j) in het midden;

Volgende jongeren zijn ook in executiegevaar:

#Mohammad_Mehdi_Karimi #Ali_Moazami #Majidreza_Rahnavard #Reza_Aria #Farzaneh_Ghoreh_Hasanlou #Hamid_Ghoreh_Hasanlou #Ali_Moazami_Goudarzi #Behrad_Alikenari #Shayan_Charani #Mohammad_Iminakhalaghi #Javad_Zargaran #Reza_Shakerzouvardehi #Seyed_Mohammad_Hosseini #Mehdi_Mohammadi

‏‏‌#سیدمحمدحسینی #رضا_آریا #محمدمهدی کرمی #آرین فرزامنیا #فرزانه قره حسنلو#حمیدقره حسنلو#علی معظمی گودرزی #بهراد علی کناری

مهدی_محمدی‏‌#رضاشاکر زواردهی #جواد زرگران #امیرمهدی جعفری #امین مهدی شکرالهی #شایان_چارانی #محمدامیناخلاقی#

*****

Enkele voorbeelden van geweld van de overheidsmilities t.a.v. burgers en van ook van weerstand:

Buitensporig geweld: voorbeeld1 , voorbeeld2 

Geweld tegen Baloechi kinderen

Oproeragent snuift voor hij burgers te lijf gaat

Dapperheid: voorbeeld1

*****

Algemene bronnen

Bloody Friday in Zahedan op 30 september:
https://iranhrdc.org/bloody-friday-in-zahedan/

Geweld tegen kinderen:  خشونت بر عله کودک : https://koudaki.com/tag/%D8%B3%DB%8C%D9%86%D8%A7-%D9%84%D9%88%D8%AD-%D9%85%D9%88%D8%B3%D9%88%DB%8C/

De gevallen slachtoffers tijdens de protesten in Mazandaran: کشته‌شدگان در اعتراض‌های استان مازندران https://www.radiofarda.com/a/32124488/p1.html

Kinderslachtoffers in het nieuws: https://www.iranintl.com/202211177391

Kinderslachtoffers op de sociale media: https://mobile.twitter.com/Amiralinasiri82/status/1597350205145624576

Gevallen slachtoffers tijdens de revolutie Vrouw-Leven-Vrijheid- een voorlopig tussenstand: حقوق بشر ایران | مقاله: اعتراضات در ایران:‌ آمار کشته‌شدگان به دست‌کم ۴۴۸ نفر رسید | (iranhr.net)

Gevallen slachtoffers tijdens de revolutie Vrouw-Leven-Vrijheid- een voorlopig tussenstand اسامی و مشخصات ۵۲۰ شهید راه آزادی در اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ – تکمیل می شود (iranhrs.org)

Report on Iran – Amnesty International: https://www.amnesty.org/en/location/middle-east-and-north-africa/iran/report-iran/

Iran: Killings of children during youthful anti-establishment protests: https://www.amnesty.org/en/documents/mde13/6104/2022/en/

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!