De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dagboek uit Colombia: zondag 13 februari 2011

Dagboek uit Colombia: zondag 13 februari 2011

maandag 14 februari 2011 15:58
Spread the love

Bogota, 2600 meter dichter bij de sterren

Over een betoging voor dierenwelzijn en een communistische enclave in Bogotá .

Bovengrondse metro

We begonnen deze zondag met Bogotá te verkennen, toch een klein deel ervan want er wonen bijna 10 miljoen mensen in 1000 wijken.

Via de hoofdweg, de Carrera 7, wandelen we naar het historisch centrum La Candelaria. Iedere zondag wordt een groot deel van die centrale laan afgesloten voor het verkeer en wordt ze het terrein voor fietsers, joggers, skaters en wandelaars.

Op die Carrera 7 wordt ook gewerkt aan de uitbouw van de ‘Transmilenio’, een soort bovengrondse metro met bussen, maar wel met volledig aparte rijbanen.

Aan de Plaza Bolivar komen we terecht in een betoging van enkele honderden jongeren. Ze manifesteren voor dierenwelzijn, broodnodig in een land dat stierengevechten als een nationale trots beschouwt. Daarna 500 meter omhoog met de “teleférico” naar de berg Monserrate voor een mooi uitzicht op 3100 meter hoogte, helaas op mist en stortregens in plaats van op de stad.

Communistische enclave

Na de middag bezoeken we de wijk Nuevo Chile, een volkswijk die veertig jaar geleden letterlijk uit de grond werd gestampt door enkele Colombianen die het platteland ontvluchtten voor het geweld van de paramilitairen en de Farc.

Aanvankelijk werden ze er weggejaagd door de politie, maar met steun van de Colombiaanse Communistische Partij bouwden ze uiteindelijk een stevig sociaal netwerk uit. Ook met hulp van het Colombiaanse huisvestingsprogramma voor waardig wonen.

Inmiddels wonen er 543 gezinnen, is er een volkskeuken die elke dag 200 gezonde maaltijden kookt, een school en een speeltuin voor de kinderen. Het is een beetje een “communistische enclave” in Bogota. Al ontsnapt die ook niet aan de problemen die heel Colombia kenmerken, zoals een torenhoge werkloosheid en drugsverslaving.

De bewoners hebben een eigen facebookgroep (“40 años nuestra historia Barrio Nuevo Chile”) en een digitaal radiostation (www.urepublicanaradio.com).

take down
the paywall
steun ons nu!