Voordat hij Radio 777 oprichtte, was Peter Truyers al dj bij enkele vrije radio’s. Dit vond hij tof, maar hij was er ook rap uitgedraaid. ‘Ik voelde me er nooit echt welkom’, zegt Peter. ‘Ik deed altijd mijn uiterste best, maar het was nooit goed genoeg. Er was altijd wel iets.’
Dus besloot Peter maar om zijn eigen radio op te starten. ‘Ze zeiden tegen mij dat ik het niet zou kunnen omwille van mijn beperking, maar ik ben er toch maar geraakt, he’, lacht hij.
Het idee van Radio 777 ontstond halfweg juli 2020 en nog geen paar maanden later werden de eerste plaatjes gedraaid. Opzoeken hoe hij de radiozender moest oprichten deed Peter helemaal zelf. ‘Ik kon alles online terugvinden’, zegt hij. ‘Ik wist al hoe ik radio moest maken, maar hoe ik het moest streamen en juridische zaken zoals Sabam moest ik nog uitzoeken.’
Peter wist al bij het ontstaan wat voor zender hij wou maken van Radio 777. ‘Ik wou dat bij ons andere mensen met een beperking de kans kregen om radio te maken. Tonen dat wij het evengoed kunnen als andere dj’s was een must.’ De dj’s vond Peter via Facebook en instellingen voor mensen met een beperking. Ondertussen heeft hij een team van veertien dj’s achter hem staan, bestaande uit zowel mensen met als zonder beperking. ‘Nu en dan haakten er enkelen af omdat ze er geen tijd voor hadden of te moeilijk vonden, maar daar heb ik alle begrip voor.’
Wat Radio 777 precies inhoudt legt Peter uit in onderstaande video. (Lees verder onder de video.)
Materialen
De muziek en een microfoon had Peter al, maar hij moest nog enkele andere zaken aanschaffen zoals het programma en de server om radio te kunnen maken. ‘Dankzij het vorige programma dat we gebruikten, moest ik geen mengpaneel kopen’, legt Peter uit.
‘Voor het nieuwe programma, M-airlist, dat ik nu gebruik heb ik wel een mengpaneel en een geluidskaart moeten kopen. Hierdoor kunnen we een professionelere kwaliteit bieden aan onze luisteraars.’ Buiten het mengpaneel en een beter programma, blijft Peter investeren in Radio 777. ‘Zopas heb ik nog nieuwe beeldschermen en een nieuwe computer van 2000 euro gekocht’, legt hij uit.
Dat nieuwe materiaal aanschaffen is niet vanzelfsprekend. Op dit moment is Radio 777 nog geen VZW, dus moet Peter alles zelf financieren. ‘Het mengpaneel kostte 300 euro en de geluidskaart kostte 80 euro’, zegt Peter. ‘Die laatste kon ik gelukkig tweedehands kopen. Naast het materiaal heb ik nog enkele vaste kosten. Zo betaal ik iedere maand 300 euro aan Sabam, 50 euro per maand voor de server en de website samen en daar komen dan nog de kosten voor promomateriaal als affiches, flyers, reclame op Facebook en dergelijke bij.’ Luisteraars mogen een vrije gift doneren, maar hier komt volgens Peter bijna geen reactie op. Ook de dj’s zelf hebben de vraag gekregen of ze een vrije gift wouden geven, maar ook hier werd bijna niet op gereageerd. ‘Ik begrijp dat ook wel van hun hoor’, zegt Peter. ‘Ze sluiten zich aan bij Radio 777 om voor hun plezier radio te maken, dus verwacht ik niet dat mijn dj’s er geld voor geven.’
Opstart VZW
Lang moet Peter niet meer alles alleen betalen. In januari verhuist de vaste studio van Radio 777 naar een nieuwe locatie, namelijk een ruimte in het gebouw van Avansa Limburg. Avansa is het vroegere Vorming plus. De Limburgse afdeling organiseert activiteiten, cursussen en vormingen voor alle volwassen Limburgers. Ze stellen ook lokalen ter beschikking aan non-profitorganisaties. ‘Ik leerde de zender kennen via een artikel’, zegt Eddy van Avansa Limburg, die Radio 777 zal begeleiden. ‘Ik nam onmiddellijk contact op met Peter om te bekijken wat de noden waren en wat wij hen konden bieden. We gaan de zender ook begeleiden in het worden van een VZW en in het zoeken naar middelen.’ Het gebruik van de lokalen, elektriciteit en dergelijke zal de zender zo’n 50 euro per maand kosten.
De schepen van de Hasselaar, Dymfna Meynen (N-VA), is ook enthousiast over Radio 777. ‘Hun project past perfect binnen onze visie van inclusieve stad waar iedereen recht heeft op een volledige en gelijkwaardige deelname aan de samenleving. Daarom ook dat Radio 777 in aanmerking kan komen voor subsidies via ons subsidiereglement Gelijke Kansen. Ook via onze informatiekanalen kunnen we hen meer naambekendheid geven’, aldus schepen Meynen.
In de huidige studio draaien op dit moment Peter zelf, zijn huisgenoot Jelle en af en toe andere dj’s. De anderen draaien van thuis uit. ‘Ze kunnen het gemakkelijk thuis doen omdat ze enkel een microfoon nodig hebben. Ik voorzie hen daarvan en ook van het vorige programma dat ik gebruikte, waardoor ze geen mengpaneel nodig hebben. Voor veel van de dj’s is dat het gemakkelijkst. Toch is het de bedoeling dat na de verhuis meer dj’s afzakken naar de nieuwe studio’, aldus Peter.
Jelle Huybrechts is een van de dj’s bij Radio 777. Net als Peter draaide hij eerst bij andere vrije radio’s. ‘In het begin vond ik het draaien moeilijk, maar dat beterde wel snel. Ook de stress voor en tijdens de uitzending is weg’, aldus Jelle. ‘Ik ben heel blij dat ik mag draaien bij Radio 777 met mijn eigen programma, Jelles muziekdoos, en dat Peter me die kans geeft.’
Jelles motivatie om dj te zijn kan je zien in onderstaande video. Hoe een draaidag van Jelles Muziekdoos verloopt, hoor je in de audioreportage onder de video. (Lees verder onder de reportage)
Obstakels
De weg die Peter aflegde met Radio 777 was er niet een zonder obstakels. ‘In het begin was het moeilijk om dj’s te vinden’, zegt hij. ‘Het duurde toch een tijdje vooraleer er mensen toehapten. Het nadeel voor mij was dat ik nog aan het opstarten was en dus geen naambekendheid had.’ Een ander probleem dat Peter tegenkwam was het feit dat er zeer veel web radio’s zijn. ‘Het is zeer makkelijk om een web radio op te richten’, vertelt Peter. ‘Iedereen met een microfoon en een programma kan het opstarten. Van de grond raken is dan weer wel heel moeilijk. Ik ken iemand die lang voor mij een eigen radio oprichtte, maar nog altijd niet het aantal luisteraars bereikt dat hij wil.’
Soms wordt het Peter wat te veel. ‘Het is soms zwaar om de zender te runnen. Ik ben de oprichter dus voel ik me genoodzaakt om alles op mij te nemen. Ook het feit dat het allemaal door mij gefinancierd moet worden weegt soms door aangezien ik ook nog moet leven van mijn inkomen vervangende tegemoetkoming.’ Toch denkt Peter er niet aan om Radio 777 uit de lucht te halen. ‘Op de lastige momenten heb ik enorm veel aan de steun van mijn dj’s. Ik blijf het doen omdat ik weet hoe graag zij radio maken en voor de dankbaarheid die ik krijg om hun ook die mogelijkheid te bieden.’ Voor het administratieve aspect van de organisatie krijgt Peter hulp van dj’s Alwen en Nathalie.
Mobiel radiostation
Nu de grote stap naar een grotere studio dichterbij komt, hebben Peter en zijn dj’s grote toekomstplannen om snel meer luisteraars aan te trekken. ‘Op dit moment hebben we gemiddeld vijf tot vijftien luisteraars, maar we willen dit zéker uitbreiden. We gaan nog meer inzetten op promo en we zijn intern aan het brainstormen over acties. In mijn ogen is de radio naar de luisteraar brengen de beste methode. Daarom willen we graag een oud hotdogkraam volledig ombouwen tot een mobiel radiostation. Zo kunnen we op kleinschalige evenementen zoals de wekelijkse markt in Hasselt gaan staan, maar ook op grote evenementen als de jaarlijkse Jeneverfeesten of Winterland’, aldus een zeer gepassioneerde Peter.
Ballet Rutger is student Journalistiek aan de Hogeschool PXL En maakte deze reportage in het kader van zijn opleiding.