De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Klimaatbetoging Glasgow
Foto: Comac
Reportage - Anna Milojkowic

Twee dagen spetterend enthousiasme. Dagboek van Anna uit Glasgow, deel 2

Comac trok met meer dan 200 studenten naar Glasgow voor de internationale VN-klimaatconferentie. De wereldleiders staan niet bekend om ambitieuze en sociale klimaatambities voor te leggen, dus zullen zij er de komende week hun stem laten horen. In dit dagboek van Anna Milojkowic, geïllustreerd met veel foto’s, kan je volgen hoe hun goed gevulde reis er aan toe gaat.

zondag 7 november 2021 12:33
Spread the love

 

Zaterdag 6 november 2021

Klimaatrechtvaardigheid

Gewapend met regenjassen en waterdichte schoenen, enkele ongelukkigen (waaronder ik) echter met stoffen schoenen die nog geen druppel regen tegenhouden, trokken we vanochtend naar de grote internationale klimaatbetoging. Vijftigduizend mensen werden verwacht, maar liefst honderdduizend betogers daagden uiteindelijk op. Dat dan nog ondanks het vreselijke Schotse hondenweer.

Klimaatbetoging Glasgow

Foto: Comac

Het thema van de betoging was klimaatrechtvaardigheid: de kwestie van steun van de rijke landen en grote vervuilers naar de arme landen. Zoals Vijay Prashad gisteren al zei op de conferentie die we met hem hielden (zie verslag van gisteren), zit de manier waarop daarover gesproken wordt helemaal fout.

klimaatbetoging Glasgow

Foto: Comac

Westerse regeringsleiders doen zich voor als weldoeners die uit liefdadigheid de arme mensen uit het Globale Zuiden zullen helpen, terwijl het al lang dringend tijd is dat zij krijgen wat hen ontnomen is en nog steeds ontnomen wordt. Het is absurd dat er zelfs een debat rond gevoerd moet worden op de klimaatconferentie.

klimaatbetoging

Foto: Comac

Hoe beter strijden voor klimaatrechtvaardigheid, dan met de diversiteit aan mensen en organisaties die vandaag aanwezig waren op de mars. Allerlei klimaat- en milieuorganisaties, ziekenfondsen, jeugdgroepen, wetenschappers, een delegatie dokters van Geneeskunde voor het Volk,… De vakbond van de vuilnisophalers, GMB, was er weer bij net als op de Youth Strike van gisteren. Ook andere vakbonden, waaronder zelfs een Koreaanse, waren verspreid in de betoging, en ook de organisatie voor thuiswerkers van Schotland.

klimaatbetoging Glasgow

Foto: Comac

Aan de kop van het protest liep een groep van First Nation-mensen uit het territorium van Kahnawake Mohawk in Canada. De Eerste Naties maken deel uit van de inheemse volkeren in Canada, mensen die uiteraard essentieel zijn als het gaat over Noord-Zuidsolidariteit. Zij spraken ook de menigte toe na het protest.

klimaatbetoging Glasgow

Foto: Comac

Alternatieve klimaattop

Ik wist niet zeker hoe realistisch het was om twee dagen na elkaar te betogen en niet te tanen in enthousiasme. Vandaag heb ik gezien dat dat zeker mogelijk is, want ondanks de natte voeten en schorre stemmen deed de sfeer niet onder voor die van gisteren. Op een bepaald moment kwam zelfs de zon piepen, vergezeld door een dubbele regenboog.

Klimaatbetoging Glasgow

Foto: Comac

Op 8 en 9 november vervoegen we met Comac de People’s Summit, de alternatieve klimaattop met klimaatactivisten en -organisaties van over de wereld, maar morgen houden we een rustige dag om even op adem te komen na dagenlang roepen.

klimaatbetoging Glasgow

Foto: Comac

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!