Na jaren van betogingen, petities, klimaatspijbelacties,… is het nu tijd voor woede. De overstromingen in Wallonië en het laatste IPCC-rapport maken duidelijk dat de ecologische crisis onafwendbaar is. Steeds meer internationale politici geven de indruk de urgentie in te zien als je hen vandaag hoort praten. Toch gaapt er een enorme kloof tussen hun woorden en hun daden. Te vaak doen ze het tegenovergestelde van wat ze zouden moeten doen om onze planeet leefbaar te houden.’
Grote belangenverstrengeling van politieke en economische elites
De openingsspeeches van de COP26 wonden er geen doekjes om. Wavel Ramkalawan, president van de Seychellen, zei: ‘The time to act is yesterday.’ De leiders van grootmachten als China, Rusland en Australië blonken dan weer uit in hun afwezigheid.
Marjolein Moreaux: ’De individuele burgers kregen decennialang aangepraat dat zij hun individuele levensstijl moesten aanpassen. Maar je kan je auto pas wegdoen als er goed en betaalbaar openbaar vervoer is. Niet iedereen beschikt over voldoende middelen om zijn huis te isoleren of biovoedsel te kopen. Enzovoort. Het moraliserende benadrukken van de individuele verantwoordelijkheid was altijd al een afleidingsmanoeuvre. De ecologische crisis is het gevolg van de grote belangenverstrengeling tussen politieke en economische elites.’
Vijf redenen om woedend te zijn op de Belgische politiek
Ook onze premier Alexander De Croo en een paar van onze talrijke ministers zijn van de partij op de COP26. Volgens het European Environmental Agency (EEA) bengelt ons land wat klimaatdoelstellingen betreft onderaan de Europese ladder. Niet alleen de federale regering, maar alle bestuurlijke niveaus in België verergeren de ecologische crisis met hun desastreuze beleidskeuzes, gefinancierd door elke Belgische burger. Een greep:
- De gascentrales van Tinne Van der Straeten: De federale regering wil -55% uitstoot tegen 2030. Onlangs werd echter bekend dat Engie subsidie zal krijgen voor twee mega gascentrales, voor 15 jaar. Meer dan 1 miljard belastinggeld stroomt zo naar extra CO2-uitstoot.
- De uitbreiding van de Luikse luchthaven: De Waalse regering beweert de lokale economie en de korte-keten te willen stimuleren. Tegelijk ondersteunt zij Alibaba. De komst van de Chinese e-commerce gigant betekent een serieuze uitbreiding van de luchthaven van Luik, met alle extra uitstoot van dien.
- De plastiekfabriek van Bart De Wever & co: De Vlaamse regering wil van de eigen regio een internationale hub voor ‘schone technologie en innovatie’ maken maar lobbyde actief voor de komst van de fabriek van Ineos in de Antwerpse haven. Een bedrijf dat plastiek produceert en zijn energie haalt uit schaliegas.
- De Leidingstraat door Limburg: Om ons nog wat verder van een ‘klimaatneutrale haven’ weg te voeren, worden er plannen gemaakt om een pijpleiding aan te leggen tussen de haven van Antwerpen en het Ruhrgebied. Over het hele traject zouden woningen en natuurgebieden moeten wijken voor een fossiele industrie die geen toekomst heeft op een leefbare planeet.
- De veeteelt-boost van David Clarinval: Volgens een studie van de UCL heeft een duurzame landbouw en voedingspatroon in ons land nood aan 83% minder vleesproductie. Federaal landbouwminister Clarinval zet daarentegen in op extra steun voor de export van Belgische vleesproducten naar Azië.
Wij eisen de oprichting van een soeverein Burgerparlement
Marjolein Moreaux: ‘Belgische politici gooien met ons belastinggeld letterlijk olie op het vuur. De ecologische crisis is ook een crisis van de democratie. De bestuurders die wij hebben verkozen moeten nu naar ons, de burgers, luisteren in plaats van naar de lobbyisten van grote bedrijven. Wij eisen de oprichting van een soeverein Burgerparlement, waarin gelote burgers zelf de nodige maatregelen kunnen formuleren voor een sociaal rechtvaardige ecologische transitie.’
Tijdens de actie van 6 november zal Extinction Rebellion opnieuw volksassemblees organiseren, waarin burgers laagdrempelig kunnen meepraten over de heetste hangijzers van onze tijd. Na de lockdowns staat milieuactivisme er weer.
De bezetting van zaterdag maakt deel uit van een actiegolf. De voorbije week waren er XR-acties bij verzekeraar AIG, het Waalse parlement en tijdens een debatavond met Tinne Van der Straeten.