Het Nieuwsblad meldt vandaag: “Niet meer naar Brussel uit angst voor terreur”. Het artikel gaat over mensen die niet naar Brussel gaan omdat ze bang zijn het slachtoffer te worden van een aanslag. Er staat echter niet “Niet meer naar Brussel uit angst voor aanslagen”. Er staat: “Niet meer naar Brussel uit angst voor terreur”.
Het woord ‘terreur’ (van het Latijnse ‘terror’) betekent oorspronkelijk ‘angst’. Wie ‘angst heeft voor terreur’ is dus bang voor angst. Dat is natuurlijk niet wat het artikel bedoelt. Het artikel heeft het over de angst voor aanslagen.
Daar rijst echter een probleem. Aanslagen worden gepleegd door mensen. Wij, die het artikel in Het Nieuwsblad lezen, zijn ook mensen. We hebben dus iets gemeen met de plegers van aanslagen. Als ons leven een beetje anders was gelopen, waren we misschien zelf in staat geweest een aanslag te plegen. Een zeer onaangename gedachte. Het Nieuwsblad wil liever niet dat wij onaangename gedachten krijgen. Zo beleefd is de krant wel.
Daarom schrijft Het Nieuwsblad niet: “Niet meer naar Brussel uit angst voor aanslagen”. Door niet aan de aanslagen te denken, hoeven we ineens ook niet meer te denken aan de mensen achter die aanslagen, en hun beweegredenen. Nee, Het Nieuwsblad schrijft: “Niet meer naar Brussel uit angst voor terreur”.
Want wij zijn niet bang voor andere mensen. Wij zijn bang voor terreur. Wij zijn bang voor wat ons bang maakt. Wij zijn bang. Wij. Er zijn geen andere mensen.