De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Azerbeidzjaanse politieke immigranten betogen in Brussel

Azerbeidzjaanse politieke immigranten betogen in Brussel

maandag 16 mei 2011 13:27
Spread the love

In april voerden Azerbeidzjaanse politieke immigranten ook al actie in Den Haag, voor het gebouw van de Tweede Kamer. Nu verzamelden betogers uit verschillende Europese landen zich in Brussel om de Publieke Kamer in Azerbeidzjan te steunen.

Twee streefdoelen

Het eerste en belangrijkste doel van de betogers was om actie te ondernemen tegen de Azerbeidzjaanse regering. Ze eisen democratische verkiezingen, vrijheid van meningsuiting en de vrijlating van politieke gevangenen. Hun tweede streefdoel was het verbeteren van de houding van het Europees Parlement tegenover Azerbeidzjan, aangezien de discussies over de Azerbeidzjaanse politieke situatie nu al losbarsten.

Sprekers tegen het huidige regime

Ook wilden de actievoerders meer informatie over de toestand in hun land. Er waren sprekers die uitleg kwamen geven over de huidige situatie in Azerbeidzjan. Ze vertelden onder andere dat dictatoriale regimes geen lang leven beschoren zijn, omdat er geen rekening gehouden wordt met de bevolking. Volgens hen moet het huidige regime op alle vlakken hervormingen ondergaan.

De sprekers hadden het ook over de aanhouding van jongerenactivisten en het feit dat zij vaak van universiteiten geplukt worden. Het huidige regime maakt de jongeren bang, maar ‘wij zullen hun protest niet stoppen zolang hun schreeuw om onafhankelijkheid niet gehoord wordt’, aldus een van de betogers. Ook de arrestatie van journalist Eynulla Fatullayev kwam aan bod. Zijn onmiddellijke vrijlating werd geëist.

Beslissing Europese Gerechtshof

De actievoerders zijn van mening dat de Azerbeidzjaanse regering de beslissing van het Europese Gerechtshof moet aanvaarden. De eisen die gesteld werden tijdens het protest werden voorgelegd aan vertegenwoordigers van het Europees Parlement. Hoe dan ook, het standpunt van de betogers is overduidelijk.

© 2011 – StampMedia – Tekst: Tural Amin, Vertaling: Karen Baens en Tim Valkiers

take down
the paywall
steun ons nu!