De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Martine Moise terug in eigen land

Martine Moise terug in eigen land

maandag 19 juli 2021 16:56
Spread the love

Martine Moïse, de vrouw van de vermoorde president van Haïti, die gewond raakte bij de aanslag van 7 juli in hun privé-woning, keerde zaterdag terug naar het Caribische land nadat ze uit een ziekenhuis in Miami was ontslagen.

Haar aankomst was onaangekondigd en verraste velen in het land van meer dan 11 miljoen inwoners die nog steeds geschrokken reageren op de moord op Jovenel Moïse in een overval waarvan de autoriteiten zeggen dat er Haïtianen, Amerikanen van Haïtiaanse afkomst en voormalige Colombiaanse soldaten bij betrokken waren.

Martine Moïse stapte uit het vliegtuig op de luchthaven van Port-au-Prince in een zwarte jurk, een zwart kogelvrij vest, een zwart gezichtsmasker en haar rechterarm in een zwarte mitella terwijl ze langzaam de trappen afliep van wat een privé-vliegtuig leek te zijn. Ze werd begroet door interim-premier Claude Joseph en andere ambtenaren.

Eerder deze week tweette ze vanuit het ziekenhuis in Miami dat ze niet kon geloven dat haar man, Jovenel Moïse, er niet meer was “zonder een laatste woord te zeggen,” schreef ze. “Deze pijn zal nooit overgaan.”

Vrijdag hebben regeringsfunctionarissen aangekondigd dat de begrafenis van Jovenel Moïse op 23 juli in de noordelijke Haïtiaanse stad Cap-Haitien zal worden gehouden en dat zijn vrouw daarbij naar verwachting aanwezig zal zijn.

Ze arriveerde uren nadat een belangrijke groep internationale diplomaten zaterdag de man die nu Haïti bestuurt leek af te wijzen door er bij een andere politicus, Ariel Henry, de aangewezen premier, op aan te dringen een stabiele regering te vormen na de moord op Moïse. De waarnemend eerste minister van Haïti, Claude Joseph, heeft maandag meegedeeld dat hij zijn functie van de facto leider van Haïti zal neerleggen.

Jozephs besluit om af te treden, dat volgens hem “in het belang van de natie” genomen is, kan de leiderschapscrisis helpen oplossen die door de dood van Moïse is ontstaan. Joseph zal worden opgevolgd door Ariel Henry, die twee dagen voor de moord op Moïse door hem tot premier werd benoemd. Joseph beweerde eerder dat Henry, die gesteund wordt door de internationale gemeenschap, niet het recht had om op te treden als interim-leider omdat hij nog niet beëdigd was toen Moïse werd vermoord.

Foto:

Haiti Secretary of State for Communication

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!