Foto: Al Araby/CC BY-SA 3:0

Gaza kort: ineenstorting van de gezondheidszorg, interne weerstand tegen Netanyahu, het Internationaal Strafhof,…

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer over onder andere de ineenstorting van de gezondheidszorg, interne weerstand tegen Netanyahu, het Internationaal Strafhof, en de confrontatie tussen de VS en het VK met de Houthi's.

dinsdag 16 januari 2024 17:45
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

***

Hoe de gezondheidszorg in Gaza in elkaar stort

Het dodental in Gaza bedraagt inmiddels minstens 24.285 doden, en Terwijl de gezondheidszorg in Gaza instort, blijft het aantal gewonden ook stijgen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot bescherming van gezondheidscentra. In het centrale Al-Aqsa-ziekenhuis en het Nasser-ziekenhuis in het zuiden van Khan Younis constateert de WHO een onder andere een tekort aan medisch personeel en een gebrek aan ziekenhuisbedden.

Er zijn 61.000 gewonden die behandeld moeten worden, dat is onmogelijk

Daarnaast zouden er nog maar zes ambulances in de hele Gazastrook over zijn, meldt het ministerie van Gezondheid in Gaza, onder leiding van Hamas. Dr. Mads Gilbert, een arts die al 20 jaar werkzaam is in Gaza, beschrijft de situatie als “vreselijke”. Aan Al Jazeera vertelt hij over de ernstige tekorten aan antibiotica, verdoving en IV-vloeistoffen, evenals de ontoereikende capaciteit: er zijn 61.000 gewonden die behandeld moeten worden, dat is onmogelijk.

WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus benadrukt de voortdurende noodzaak van steun en bescherming voor deze gezondheidsfaciliteiten. De toegenomen Israëlische aanvallen in het zuiden van Gaza bemoeilijken echter de hulpverlening. UNOCHA meldt dat Israëlische ontkenningen van toegang voor humanitaire missies zijn toegenomen, waarbij slechts ongeveer 24 procent van de geplande humanitaire leveringen naar het noorden van Gaza hun bestemming heeft bereikt in de eerste weken van het nieuwe jaar.

Diaa Rashwan, voorzitter van de Staatsinformatiedienst (SIS) van Egypte, wijst Israël aan als oorzaak van het ontbreken van hulp die Gaza binnenkomt via Rafah en andere grensovergangen. Tegelijkertijd verstoorden of vertraagden de Israëlische autoriteiten volgens hem opzettelijk de toegang van hulp “onder het voorwendsel van inspectie”.

Internet- en mobiele diensten weer volledig afgesloten

De afgelopen drie dagen hebben de inwoners van de Gazastrook te maken met een internet- en mobiele diensten blackout. “Gaza is weer van de wereld afgesneden”, meldt het Palestijnse telecombedrijf Paltel op het sociale netwerk X. Het bedrijf betreurt de onderbreking van alle telecommunicatiediensten in de Gazastrook vanwege de voortdurende agressie. Op zaterdag meldde Paltel dat een Israëlische luchtaanval twee medewerkers doodde terwijl ze in hun voertuig waren in Khan Yunis, waar ze bezig waren de communicatiestoring te herstellen. Paltel voegde eraan toe dat sinds oktober 13 medewerkers in Gaza door Israël zijn gedood.

Netanyahu’s belofte de Gaza-invasie voort te zetten zorgt voor binnenlandse weerstand

Zaterdagavond beloofde premier Benjamin Netanyahu dat de Israëlische militaire invasie in Gaza niet zal stoppen “totdat de overwinning compleet is”. Hij uitte zijn vastberadenheid, ondanks lopende juridische kwesties, zoals de genocidezaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) tegen Israël.

Netanyahu heeft te maken met protesten en interne spanningen binnen het oorlogskabinet

Tijdens zijn toespraak verzamelden honderden Israëli’s zich voor Netanyahu’s huis in Caesarea en andere steden, waar ze opriepen tot zijn aftreden, vervroegde verkiezingen en de vrijlating van Israëlische gevangenen in Gaza. Oppositiefiguur Benny Gantz was een van de 120.000 demonstranten in Tel Aviv op zaterdagavond.

Tot nu toe heeft Israël zijn doelen in de oorlog tegen Gaza, die begon in oktober, niet bereikt. Hamas blijft weerstand bieden tegen Israëlische troepen, en geen van de Israëlische gevangenen is levend teruggebracht na militaire operaties. Naast deze uitdagingen heeft Netanyahu te maken met protesten en interne spanningen binnen het oorlogskabinet, waarbij de minister van Defensie, Yoav Gallant, de vergadering zaterdagavond verliet na een geschil met Netanyahu.

Dagelijkse aanvallen in de bezette Westelijke Jordaanoever

In de bezette Westelijke Jordaanoever blijven Israëlische troepen zwaar geweld uitoefenen in Palestijnse wijken en steden. Op zondag doodde het leger vijf Palestijnen in afzonderlijke incidenten, waaronder drie kinderen. In de nacht van zondag arresteerden Israëlische troepen daarnaast 25 studenten die op de campus in de bezette westelijke Jordaanoever een sit-in hielden om te protesteren tegen de hoge collegekosten.

De bezette Westelijke Jordaanoever maakt deel uit van de Israëlische genocide tegen Palestijnen

Wasel Abu Yousef, lid van het uitvoerend comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, vertelde aan Al Jazeera dat zowel de bezette Westelijke Jordaanoever als Gaza deel uitmaken van de “Israëlische genocide tegen Palestijnen, gericht op het breken van hen en hun collectieve wil”.

Wereldwijde Massaprotesten eisen Staakt-het-vuren, terwijl VS dreigt met Sancties

Afgelopen zaterdag marcheerden honderdduizenden mensen wereldwijd in meer dan 60 steden om een onmiddellijk staakt-het-vuren te eisen, van Londen tot Washington, Tokio tot Oslo, Milaan tot Jakarta. De wereldwijde betogingen maakten deel uit van de ‘global day of action’. “Stop financiering van genocide” weerklonk over straten in Washington, waar naar schatting 400.000 Amerikanen meeliepen.

Toprepublikeinen kondigen aan federale instanties aan te sporen werknemers te straffen die deelnemen aan stakingen tegen de Amerikaanse steun voor Israël

De VS zet zich in om de protesten tegen de meedogenloze operaties van Israël tegen de bevolking van Gaza te onderdrukken. Toprepublikeinen in het Huis van Afgevaardigden kondigen aan federale instanties aan te sporen werknemers te straffen die deelnemen aan stakingen tegen de Amerikaanse steun voor Israël. “Elke ambtenaar die zijn werk neerlegt om te protesteren tegen de Amerikaanse steun aan onze bondgenoot Israël negeert zijn verantwoordelijkheid en misbruikt het vertrouwen van belastingbetalers. Ze verdienen het om ontslagen te worden”, aldus Mike Johnson, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Het Internationaal Strafhof (ICC) gaat het doden van journalisten in Gaza onderzoeken

Op zaterdag meldde Reporters Without Borders (RSF) dat het Internationaal Strafhof (ICC) heeft ingestemd met het onderzoeken van Israëls misdaden tegen journalisten in Gaza. De hoofdaanklager benadrukte dat “journalisten worden beschermd door het internationaal humanitair recht en onder geen enkele omstandigheid het doelwit mogen zijn bij de uitoefening van hun belangrijke missie”.

Meer dan 100 journalisten zijn gedood door Israëlische troepen in de Gazastrook. Na de hoorzitting bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) deze week is het ICC-onderzoek een extra front waarmee Israëlische functionarissen geconfronteerd kunnen worden.

Zal het conflict zich verder verspreiden?

Ondanks de luchtaanvallen van de VS en het VK op Jemen hebben de Houthi-rebellen een Amerikaans marine-destroyer aangevallen in de Rode Zee. De actie laat zien dat de Houthi’s niet van plan zijn hun aanvallen op de scheepvaart in de Rode Zee te staken.

De acties van de Houthi’s hebben de wereldwijde scheepvaart in de Rode Zee verstoord, wat de VS en het VK heeft aangezet tot aanvallen op Jemen. “De VS en het VK voelden zich in het nauw gedreven en hadden eigenlijk geen andere optie”, zei Hannah Porter, een onderzoeker gespecialiseerd in Jemen. “Ze hebben de Houthi’s al geruime tijd bedreigd, en deze bedreigingen begonnen ongefundeerd te lijken.”

Het beleid van de Amerikaanse president Joe Biden heeft herhaaldelijk gezegd dat het probeert escalatie in regionale spanningen te vermijden, maar volgens critici klinken zijn woorden hol

De Amerikaanse en Britse bombardementen op meerdere locaties in Jemen begonnen donderdag, nadat de Houthi’s de vorige dag 21 drones en raketten op de Rode Zee hadden afgevuurd. Tot nu toe hebben de Houthi-onderscheppingen geen slachtoffers veroorzaakt in de Rode Zee. Indien dit wel gebeurt, zou de vergelding in Jemen een veel agressievere aanpak nemen, wat de spanningen verder kan aanwakkeren in de regio.

Het beleid van de Amerikaanse president Joe Biden heeft herhaaldelijk gezegd dat het probeert escalatie in regionale spanningen te vermijden. Maar volgens critici klinken zijn woorden hol: Biden heeft namelijk tweemaal het Amerikaanse Congres omzeild om wapens naar Israël te sturen in plaats van hulpvoorwaarden te stellen of stappen te nemen die een staakt-het-vuren zouden kunnen aanmoedigen.

Ook lijken de Houthi’s een einde te willen maken aan de staat van oorlog waarin ze zich bevinden. Tegelijkertijd hebben de Houthi’s verklaard dat ze niet van plan zijn hun aanvallen op de schepen te staken. “De oplossing ligt in het stoppen van de door Amerika gesteunde Israëlische agressie tegen onze broeders in Gaza, niet in agressie tegen Jemen”, stelt hun militaire leider in een verklaring.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!