Foto: printscreen Instagram.

Jezus onder het puin, waarom Bethlehem geen kerstmis viert

Tijdens de kerstperiode loopt Bethlehem normaal vol met toeristen en pelgrims. Uit respect voor de vele doden in Gaza wordt hier voor het eerst sinds mensenheugenis geen Kerstmis gevierd. De vele dode kinderen in Gaza doen denken aan de kindermoord uit de Bijbel.

zaterdag 23 december 2023 19:21
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

 

Bethlehem is volgens de overlevering de geboorteplaats van Jezus. Het ligt in de bezette gebieden van Palestina, iets ten zuiden van Jeruzalem en op 70 kilometer van Gaza.

Kaart: Al Ameer son, Wikimedia Commons

Normaal loopt deze Palestijnse stad tijdens de kerstperiode vol met toeristen en pelgrims. De ‘geboortekerk’ ligt in het centrum van de stad en is gebouwd op de plek waar Jezus zou geboren zijn. Het is een veel bezocht pelgrimsoord. In de eerste negen maanden van dit jaar bezochten anderhalf miljoen toeristen deze stad, die in het verleden door christenen op een heuvel is gebouwd.

Het kerstseizoen neemt normaal twee volle maanden in beslag omdat kerstmis door diverse christelijke denominaties op drie verschillende momenten gevierd wordt. Rondom de geboortekerk krioelt het van kleine winkeltjes en marktkramen die christelijke snuisterijen verkopen.

Vandaag liggen de smalle straatjes rondom de kerk er verlaten bij. De meeste winkels en marktkramen zijn gesloten. Na 7 oktober zijn zowat alle aanwezige toeristen hals over kop vertrokken. Sindsdien is er van toerisme geen sprake meer.

Geboortekerk in Bethlehem. Foto: reisgroep Pasen 2015

Voor het eerst sinds mensenheugenis wordt hier dit jaar geen Kerstmis gevierd. Volgens de autoriteiten van de stad is het jaarlijks kerstfeest geannuleerd ter ere van de Palestijnse “martelaren”.

In Gaza zijn er sinds 7 oktober meer dan 20.000 Palestijnen gedood en zijn er meer dan 6.700 vermist. Zij liggen wellicht dood onder het puin. Zowat de helft van Gaza is tot puin herleid.

De vele dode kinderen in Gaza doen denken aan de kindermoord uit de Bijbel. Volgens het Evangelie van Mattheüs beval koning Herodes een kindermoord n.a.v. de geboorte van Jezus. In Gaza werden de afgelopen twee maand minstens 8.000 kinderen vermoord.

De vele dode kinderen in Gaza doen denken aan de kindermoord uit de Bijbel

“We bevinden ons in een staat van oorlog en we denken allemaal aan wat er in Gaza gebeurt”, zegt Munther Isaac, een predikant in een van de kerken van de stad. Uit respect voor de vele doden zijn de festiviteiten afgeblazen.

Ter ere van die slachtoffers heeft deze predikant de kribbe gemaakt van een stapel gebroken beton en bakstenen.

Har Homa, een Israëlische koloniale nederzetting aan de rand van Bethlehem. Foto: Daniel Case, Wikimedia Commons

Maar het is niet alleen de oorlog in Gaza die Bethlehem heeft geschokt. Sinds 7 oktober is de agressie en de brutaliteit in de bezette Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever sterk toegenomen. De voorbije twee maanden zijn daar liefst meer dan 300 Palestijnen vermoord door kolonisten of Israëlische militairen, waaronder 76 kinderen.

Meer dan 4.600 Palestijnen in de bezette gebieden werden verwond en ongeveer een even groot aantal werd gekidnapt en zit nu vast in een Israëlische gevangenis.

Israëlische muur in Bethlehem. Foto: reisgroep Pasen 2015

Als uiting van solidariteit zijn christelijke leiders van over de hele wereld afgereisd naar Bethlehem om daar Kerstmis door te brengen.

 

Lees ook: De preek van het jaar: “Christus onder het puin”

 

Bronnen:

 

 

Link foto kribbe.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!