Cartoon: Carlos Latuff, Wikimedia Commons

Israël voert offensief nog verder op, met militaire steun van Washington

In de oorlog tegen Gaza zijn de ogen meestal gericht op Israël. Maar de genocide en de zware bombardementen zijn alleen maar mogelijk door de levering van munitie en zware wapens uit de VS. Net als Israël maakt ook de VS zich daarmee schuldig aan ernstige oorlogsmisdaden.

dinsdag 12 december 2023 10:26
Spread the love

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

Veto

Het bloedbad onder Palestijnse burgers in de Gazastrook gaat onverminderd door. Op zondag 10 december voerde het Israëlische leger zeer gewelddadige bombardementen uit op de weg tussen Khan Younès, de grote stad in het zuiden van het gebied, en Rafah, vlakbij de Egyptische grens.

Dat is een gebied waar honderdduizenden ontheemden uit het noorden een toevluchtsoord dachten te vinden door de bevelen op te volgen van … het Israëlische leger.

“We moeten de druk opvoeren”, verklaarde Herzi Halevi, stafchef van het Israëlische leger, in de ochtend van 10 december, met als argument dat het doel was om elementen van Hamas uit te roeien.

Aan deze oorlogsmisdaden wordt de directe medeplichtigheid van Washington ter plekke steeds duidelijker.

Op vrijdag 8 december sprak de VS zijn veto uit over een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin wordt opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in een conflict waarbij bijna 18.000 Palestijnen en 1.200 Israëli’s zijn omgekomen sinds de Hamas-aanval op Israël op 7 oktober.

De directe medeplichtigheid van Washington aan deze oorlogsmisdaden wordt ter plekke steeds duidelijker

Alle andere raadsleden steunden de oproep tot een staakt-het-vuren, behalve Groot-Brittannië, dat zich van stemming onthield.

Ongeveer twee derde van de gedode Palestijnen zijn vrouwen en kinderen, en de autoriteiten in Gaza zeggen dat vele duizenden burgers waarschijnlijk vastzitten of gedood worden onder het puin van gebombardeerde gebouwen.

Omdat ze Gaza, een gebied van 40 kilometer lang en 10 kilometer breed, niet konden verlaten, kregen ruim twee miljoen Palestijnen de voorbije dagen te maken met nog meer bombardementen, zelfs in gebieden die Israël als veilige zones had omschreven.

Tankmunitie

De zware bombardementen worden nu versterkt door de levering van 106 miljoen dollar aan tankmunitie door de Verenigde Staten. De verkoop van bijna 14.000 stuks werd aangekondigd een dag nadat de VS hun veto hadden gebruikt bij de 15 leden tellende Veiligheidsraad.

Het gaat om 120 mm High Explosive Anti-Tank Multi-Purpose met Tracer tankpatronen en Amerikaanse ondersteuning, engineering en logistiek.

De VS-minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat er “een noodsituatie bestaat” in het nationale belang die de onmiddellijke verkoop vereist, wat betekent dat de beoordeling door het Congres wordt omzeild. Een dergelijke vastberadenheid is in de VS zeldzaam.

“Het is van vitaal belang voor de nationale belangen van de VS om Israël te helpen bij het ontwikkelen en onderhouden van een sterke en parate zelfverdedigingscapaciteit”

“De Verenigde Staten zetten zich in voor de veiligheid van Israël en het is van vitaal belang voor de nationale belangen van de VS om Israël te helpen bij het ontwikkelen en onderhouden van een sterke en parate zelfverdedigingscapaciteit,” zegt het ministerie in een verklaring.

“Israël zal de verbeterde capaciteit gebruiken als afschrikmiddel tegen regionale bedreigingen en om de verdediging van zijn thuisland te versterken.”

Mishandeling

Ondertussen gaat het Israëlisch leger ook koortsachtig op zoek naar verzetsstrijders van Hamas. Daarbij worden heel wat mannen opgepakt en hardhandig ondervraagd.

Een dag nadat Israël had bevestigd dat het Palestijnse mannen oppakte voor ondervraging, beschreven enkele van de vrijgelaten mannen hun behandeling door de Israëli’s aan verslaggevers.

Een van de gearresteerden, Osama Oula zei dat Israëlische troepen mannen uit een gebouw in het Shujaiyah-gebied van Gaza-stad hadden getrokken en hen in hun ondergoed de straat op hadden gestuurd. Oula zei dat de Israëlische strijdkrachten hem en anderen vastbonden met strips, hen een aantal dagen sloegen en hen weinig water te drinken gaven.

Opgepakte Gazanen worden in hun ondergoed de straat op gestuurd, vastgebonden met strips en geslagen. Ze krijgen weinig water om te drinken

Een andere opgepakte man, Ahmad Nimr Salman, liet zijn handen zien, getekend en gezwollen door de strips, en zei dat oudere mannen met diabetes of hoge bloeddruk werden genegeerd toen ze soldaten vroegen om hun handen los te maken.

De troepen vroegen: “Bent u van Hamas?” Toen ze nee antwoorden, “begonnen ze te slaan en te schoppen”.

Het Israëlische leger gaf geen commentaar toen het werd gevraagd naar het vermeende misbruik.

Sinds de ineenstorting van een week lang bestand op 1 december zijn ruim 2.500 Palestijnen gedood.

Uithongering

Met het uur wordt het overleven van de Gazanen moeilijker. Ziekten verspreiden zich snel door overbevolking en slechte hygiënische omstandigheden. De humanitaire crisis in het belegerde gebied wordt door de VN omschreven als apocalyptisch.

“De impact van het conflict op de gezondheid is catastrofaal”, zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hij voegde eraan toe dat lokale en internationale gezondheidswerkers “hun best doen onder onvoorstelbare omstandigheden”.

Volgens het Wereldvoedselprogramma geven negen op de tien mensen in het noorden van Gaza aan dat ze minstens één volledige dag en nacht zonder voedsel doorbrachten.

Uit een enquête van het Wereldvoedselprogramma tijdens de genocidepauze eind november bleek dat de inwoners van Gaza praktisch niet meer eten. Negen van de tien gezinnen in sommige gebieden brachten een hele dag en nacht door zonder enig voedsel. Op de vraag hoe vaak dit gebeurde, vertelden ze ons dat ze de afgelopen maand tien dagen lang geen voedsel hadden gegeten.

“De ogen van de wereld en de ogen van de geschiedenis kijken toe”

Bij de presentatie van de resolutie op de Veiligheidsraad van 8 december benadrukte Antonio Guterres, Secretaris-Generaal van de VN de enorme verantwoordelijkheid van de 15 leden van de Raad, waarbij hij verklaarde dat “de ogen van de wereld – en de ogen van de geschiedenis – toekijken”.

Hij eiste dat de internationale gemeenschap “al het mogelijke zou doen” om een einde te maken aan de beproeving van de bevolking van Gaza.

 

Lees ook: VS blokkeert VN-resolutie: Genocide Gaza voortgezet

 

Bronnen:

Nieuwsbrief

Ben je ook op zoek naar alternatieve informatie? Schrijf je dan in op onze dagelijkse nieuwsbrief.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!