Foto: printscreen Geopolitical Economy.

VS blokkeert VN-resolutie: Genocide Gaza voortgezet

Voor de derde keer werd een resolutie in de Veiligheidsraad van de VN voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza tegengehouden door de VS. De geschiedenis zal nooit diegenen vergeten die de genocide niet hebben gestopt. En dat geldt in het bijzonder voor de westerse landen.

zondag 10 december 2023 21:18
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

 

Catastrofale situatie

Op vrijdag 8 december diende de Verenigde Arabische Emiraten een resolutie in bij de Veiligheidsraad van de VN die opriep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. In minder dan 24 uur werd deze resolutie mee ingediend door ten minste 97 landen.

De resolutie riep op tot een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren. Dat gebeurde nadat VN-secretaris-generaal Antonio Guterres artikel 99 had ingeroepen om een “grotere humanitaire catastrofe te voorkomen”. Hij had een gedetailleerde beschrijving gegeven van de humanitaire situatie in de Gazastrook en waarschuwde dat er een groot risico bestaat op een totale ineenstorting van het humanitaire hulpsysteem in Gaza, met verwoestende gevolgen.

Guterres overdrijft niet. Volgens het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden waren op 6 december bijna 22.000 Palestijnen gedood, waaronder 8.700 kinderen en 4.400 vrouwen.[1] 80 procent van de 2,3 miljoen Gazanen is ontheemd. Er dreigt een grote hongersnood, 90 procent van de inwoners beschikt niet elke dag over een maaltijd.

De massale slachting en vernietiging die Israël in Gaza aanricht, duidt op de intentie om het gebied onbewoonbaar te maken en de Gazanen te deporteren

De vernietiging van Noord-Gaza de afgelopen twee maand benadert de verwoesting die werd veroorzaakt door de jarenlange tapijtbombardementen op Duitse steden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Intensieve en aanhoudende aanvallen vanuit de lucht, de grond en de zee hebben tot nu toe 339 onderwijsinstellingen, 26 ziekenhuizen, 56 gezondheidscentra, 88 moskeeën en drie kerken getroffen. Meer dan 60 procent van de huizen in Gaza is verwoest of beschadigd.

De massale slachting en vernietiging die Israël in Gaza aanricht, duidt op de intentie om het gebied onbewoonbaar te maken voor de 2,3 miljoen Palestijnen die er wonen – en om aan te sturen op deportatie via een humanitaire ramp die door militair toedoen is veroorzaakt.

De stemming

De resolutie kreeg 13 stemmen voor, het Verenigd Koninkrijk onthield zich van stemming en de VS sprak zijn veto uit.

Het is gewoonweg verbijsterend. Voor ons ogen speelt zich een genocide af op industriële schaal en de VS keldert elke mogelijkheid om die te stoppen.

Straffer, de VS levert bijzonder zware wapens en munitie aan het Israëlisch leger en is daardoor medeplichtig aan deze genocide. Ook vanuit andere westerse landen worden nog steeds wapens geleverd aan Israël of is er directe of indirecte steun aan de Israëlische oorlogsindustrie. Zo bijvoorbeeld het bedrijf OIP in Oudenaarde, waartegen op 11 december actie werd gevoerd.

“De geschiedenis zal nooit diegenen vergeten die de genocide hadden kunnen stoppen en dat niet hebben gedaan” zei Miguel Díaz-Canel Bermúdez, de president van Cuba in een commentaar op de stemming in de Veiligheidsraad.

Ondertussen gaat de moord op kinderen, vrouwen en een heel volk gewoon door. Vóór de genocidepauze – die hygiënisch gevechtspauze wordt genoemd – lag het aantal doden tussen 300 en 350 doden per dag, nu is het gestegen tot meer dan 500 per dag.

Voor ons ogen speelt zich een genocide af op industriële schaal en de VS keldert elke mogelijkheid om dit te stoppen

Hoe lang gaat de wereld nog toekijken? Hoe lang gaan westerse landen zich beperken tot vage veroordelingen in plaats van sancties te treffen tegen Israël en de Palestijnse staat onmiddellijk te erkennen?

Miguel Díaz-Canel, de president van Cuba, heeft gelijk: “De geschiedenis zal nooit diegenen vergeten die de genocide hadden kunnen stoppen en dat niet hebben gedaan”. Wir haben es gewusst.

Naschrift:

Op zondag 10 december heeft de VS ingestemd met een resolutie om humanitaire hulp toe te laten in de Gazastrook. Die werd bij consensus aangenomen door de Raad van Bestuur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar de tekst is zeer vaag en de resolutie niet bindend. Ze doet niets om het huidig oorlogsgeweld te stoppen.

De VS is de enige die een einde kan maken aan deze afslachting en Israël aan de onderhandelingstafel kan dwingen. In plaats daarvan blijft Washington gewoon wapens en munitie leveren. De wereld kijkt toe.

 

Lees ook: Israël en de VS plannen volledige deportatie van Gaza

 

Bronnen:

US blocks Gaza peace proposal at UN for 3rd time, holding world hostage
Gaza death toll has increased by 40 percent compared to before the temporary humanitarian truce
Díaz-Canel: La historia no olvidará a quien no detuvo el genocidio

 

Note:

[1] De vermisten, die wellicht vastzitten onder het puin en die nu bijna zeker dood zijn, worden daarbij gerekend.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!