Foto's: zie het artikel
Tegendraads leesvoer -

Yanis Varoufakis’ technofeodalisme, Israël vernietigt zelf zijn internationaal imago en VS-vakbonden over Gaza

Kapitalisme is over, 'kaputt', volgens Yanis Varoufakis. Jammer genoeg wordt het niet vervangen door een beter systeem maar door wat hij technofeodalisme noemt: een terugkeer naar de middeleeuws sociale verhoudingen, met Big Tech als de nieuwe feodale adel. Wie heeft nog vijanden nodig als je zelf je internationale imago zo grondig vernietigt, zoals Israël nu doet? Zelfs de traditioneel pro-zionistische vakbonden in de VS beginnen zich vragen te stellen.

vrijdag 1 december 2023 12:40
Spread the love

 

Een adembenemende analyse over hoe de wereldbevolking in toenemende mate leeft onder de dictatuur van Big Tech en hoe we tot slaven worden herleid door Bezos, Musk, Gates, Zuckerberg, terwijl in China Big Data ook de bevolking domineert. Yanis Varoufakis legt het verband tussen schijnbaar los van elkaar staande fenomenen en schetst de wereld waarin we leven, nadat het kapitalisme werd vermoord door wat hij technofeodalisme noemt (een lang gesprek van 56:50, maar volledig de moeite waard – zet je er bij met een glas wijn en wat olijven):

 

Foto: AFGE/CC BY-SA 2:0

De VS hebben na de Tweede Wereldoorlog een geleidelijke ineenstorting gezien van de vooroorlogse grote vakbonden. Lidmaatschap van een vakbond van de werkende bevolking is in de VS historisch nooit zo laag geweest. De overblijvende vakbonden zijn zelden pro-actief en bovendien nemen ze conservatieve standpunten in over het buitenlandse beleid van hun regering, zoals over Israël. Er komen echter barsten in het pro-zionistische vakbondsfront.

 

Foto: Facebook Fabio Di Ciccio

We hebben van Australisch onafhankelijk commentator Caitlin Johnstone al heel wat vertaald, ook deze week, maar ze is zo productief en to the point dat ook deze reeks korte bedenkingen niet onopgemerkt mag voorbij gaan. Israël beschadigt zijn eigen reputatie in de wereld veel erger dan zijn grootste vijanden zouden kunnen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!