Foto: printscreen Youtube

Schokkend: Israël vermoordt de ene journalist na de andere in Gaza

In Gaza worden journalisten doelbewust geviseerd. Hun dodental is deze week opgelopen tot 46, een van de dodelijkste aantallen in een eeuw. Volgens Verslaggevers Zonder Grenzen roeit Israël de journalistiek doelbewust uit. Ook in Libanon worden journalisten ‘uitgeschakeld’.

vrijdag 24 november 2023 11:24
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers.

Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr.)

***

 

Sinds 7 oktober vermoordde Israël 49 journalisten in Gaza en Libanon. Elke dag vernieuwt Israël daarmee het record voor ‘meeste journalisten gedood op een maand tijd’. Persvrijheidsorganisatie Verslaggevers Zonder Grenzen (RSF) spreekt van een “uitroeiing van de journalistiek in Gaza”.

“Het Israëlische leger heeft in 45 dagen bijna 50 journalisten gedood in de Gazastrook, waaronder 11 tijdens het werken. Dit is een van de dodelijkste aantallen in een eeuw. Buitenlandse journalisten mogen Gaza niet binnen. Journalisten hebben geen veilig toevluchtsoord en geen mogelijkheid om te vertrekken. De een na de ander wordt vermoord,” getuigt Jonathan Dagher, hoofd van de Midden-Oosten afdeling bij RSF.

Elke dag vernieuwt Israël het record voor ‘meeste journalisten gedood op een maand tijd’

“Sinds 7 oktober is er in de Palestijnse gebieden sprake van een ware uitroeiing van de journalistiek. We dringen er bij de internationale gemeenschap op aan om tussenbeide te komen om de journalisten daar te beschermen, om de grensovergang bij Rafah te openen en om internationale verslaggevers binnen te laten.”

“Dodelijk patroon”

Op drie dagen tijd, tussen 18 en 20 november, vermoordde Israël niet minder dan tien journalisten in Gaza. Drie van hen kwamen om tijdens of vanwege hun werk.

 

Foto: via Tik Tok

Hassouna Sleem en Sary Mansour, twee freelance journalisten, kwamen om bij een Israëlische luchtaanval op het Bureij vluchtelingenkamp in centraal Gaza op 18 november. 24 uur voordien hadden beiden een werkgerelateerde online doodsbedreiging gekregen.

Bekende Palestijnse journalist Bilal Jadallah probeerde Gaza Stad te evacueren toen een Israëlische luchtaanval direct insloeg op zijn auto op 19 november. Jadallah, een voorvechter van persvrijheid, was de directeur van de organisatie Press House – Palestine, die onafhankelijke media en journalisten in Gaza ondersteunt.

Sherif Mansour, Midden-Oosten en Noord-Afrika Programma Coordinator bij het Committee to Protect Journalists (CPJ), zei over de moord op Jadallah: “Bilal Jadallah hielp CPJ bij het documenteren van een dodelijk patroon van moorden op journalisten door het Israëlische leger en het lijkt erop dat hij zondag slachtoffer werd van hetzelfde patroon”.

“De moord op Jadallah laat een gapend gat achter in het medialandschap in Gaza, waar journalisten in groot gevaar zijn terwijl ze verslag doen over de oorlog die tientallen van hun collega’s het leven heeft gekost.”

Zuid-Libanon onder de radar

De vermoorde Libanese journalisten Rabih Maamari (43) and Farah Omar (26) deden verslag voor Al Mayadeen, het pan-Arabische mediakanaal dat Israël eerder deze maand had verbannen in de Westelijke Jordaanoever. Volgens Al Mayadeen waren haar verslaggevers expliciete doelwitten van Israël.

Op 21 november, kort nadat het duo live verslag had gedaan over Israël’s bombardementen in Zuid-Libanon, grotendeels onder de radar van mainstream media, lanceerde Israël een luchtaanval op de Al Mayadeen crew. Beiden hadden persvesten aan.

Rabih Maamari en Farah Omar. Foto: via X

Op de achtergrond van de genocidale belegering van Gaza, die al aan meer dan 14.000 mensen het leven kostte, voert Israël ook bombardementen uit op Zuid-Libanon. Bij die bombardementen kwamen zo’n 92 mensen om het leven, voornamelijk Hezbollah-strijders, maar ook minstens tien burgers, waaronder drie journalisten.

RSF diende op 31 oktober een klacht in tegen Israël bij het Internationaal Strafhof voor oorlogsmisdaden tegen journalisten

Op de Westelijke Jordaanoever arresteerde Israël tientallen journalisten en doekte het verschillende mediakanalen op. Steeds meer heerst er ook daar een klimaat van groeiende censuur en intimidatie.

RSF diende op 31 oktober een klacht in tegen Israël bij het Internationaal Strafhof voor oorlogsmisdaden tegen journalisten: “De schaal, de ernst en de terugkerende aard van internationale misdaden tegen journalisten, met name in Gaza, vragen om een prioritair onderzoek door de aanklager van het Internationaal Strafhof.”

 

Lees ook: Israëls oorlog tegen journalisten uit Gaza: ‘geen collateral damage, maar doelbewuste moorden’

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!