Ahed Tamimi bij haar aanhouding. Foto: X @swilkinsonbc

Ahed Tamimi, boegbeeld Palestijns volksverzet, gegijzeld door bezetters

Zondag 5 november heeft het Israëlisch bezettingsleger Ahed Tamimi aangehouden wegens deelname aan een protest tegen het bloedbad in Gaza. Ze wordt beschuldigd van 'aanzetten tot terrorisme'. Fake berichten dat zij nazi-memes zou hebben verspreid werden vrij snel ingetrokken zonder duidelijke weerlegging nadat ze ruim verspreid waren geraakt.

maandag 6 november 2023 18:28
Spread the love

 

Het wordt nauwelijks bericht, maar op de bezette Westelijke Jordaanoever, waar niet Hamas maar Fatah, de PLO en de Palestijnse regering heerst, gaat de dagelijkse repressie van de bezettende kolonisator gewoon door zoals voorheen. Of toch iets intensiever.

Ahed Tamimi op Manifiesta 2022. Foto: Johan Depoortere

Voor 7 oktober, dag van de uitval van Hamas uit de geblokkeerde Gazastrook, bevonden zich ongeveer 5000 Palestijnen in Israëlische gevangenissen, waarvan meer dan 2000 zonder enige vorm van proces of aanklacht, waaronder ook meer dan 300 kinderen.

Eveneens voor 7 oktober was 2023 het jaar met het meeste dodelijk geweld van de kolonisatie in 20 jaar. Dagelijks worden Palestijnse boeren, vrouwen en kinderen vermoord door het bezettingsleger of door kolonisten. Dat brutale geweld is na 7 oktober nog toegenomen.

Vier weken na 7 oktober is het aantal Palestijnse gevangenen bijna verdubbeld tot 10.000. Volgens de definities van de Conventies van Genève over de verplichtingen van bezettende troepen zijn de door het bezettingsleger gevangen genomen Palestijnen die buiten de bezette gebieden worden verplaatst ‘gijzelaars’.

Als ze al veroordeeld worden, is dat door een militaire rechtbank, die de elementaire rechten op verdediging niet respecteren, bekentenissen na folteringen als legitiem aanvaarden, die anonieme getuigenissen à charge aanvaarden, waarvan de beschuldigde de inhoud niet mag kennen.

Gevangenen wordt de meest elementaire rechten op gezondheidszorg en bezoekrechten ontzegd

Gevangenen wordt verder de meest elementaire rechten op gezondheidszorg en bezoekrechten ontzegd. Gevonniste gevangenen worden langer dan hun uitgesproken straf vastgehouden of bij het einde van hun straf op de dag van hun vrijlating opnieuw aangehouden. De lijst mishandelingen is lang.

De nu 22-jarige Ahed Tamimi werd als 17-jarige minderjarige veroordeeld voor één slag in het gelaat van een bezettingssoldaat en kwam dankzij een internationale campagne vrij nadat ze haar straf volledig had uitgezeten.

Zij verkondigde na haar gevangenschap dat ze rechten wilde gaan studeren om advocate te worden die voor de Palestijnse rechten zou opkomen, wat ze nu al enkele jaren doet. Zij publiceerde over haar wedervaren in Israëlische gevangenschap in het boek They Called Me a Lioness (zie Ahed Tamimi is Palestina, jong, ervaren en vastberaden).

Zondag 5 november werd ze tijdens een ongewapende protestmars aangehouden en beschuldigd van ‘aanzetten tot terrorisme’. Ze zou ondermeer nazi-memes hebben overgenomen op haar Instagram-account. Bassem Tamimi, haar vader, werd een week eerder al aangehouden aan de grenspost naar Jordanië om hem te verhinderen de bezette gebieden te verlaten.

Van die nazi-memes klopt uiteraard niets van. Enkele uren later werd het bericht ingetrokken, nadat het zijn doelstelling had bereikt. Talrijke zogenaamd spontane commentaren klagen sinds haar aanhouding haar beweerde nazisympathieën aan, in een poging haar aanhouding goed te praten.

De massale golf aanhoudingen moet gezien worden als voorbereiding op een gevangenenruil met de door Hamas gevangen gehouden gijzelaars

Net als haar aanhouding moet de massale golf van aanhoudingen door het bezettingsleger gezien worden als voorbereiding op een gevangenenruil met de door Hamas gevangen gehouden gijzelaars.

Families van deze gijzelaars hebben reeds meermaals betoogd voor de privéwoning van eerste minister Benjamin Netanyahu met de eis voor een onmiddellijk wapenstilstand en een onderhandelde ruil met alle Palestijnse gijzelaars in Israëlische gevangenissen.

Een internationale campagne om haar vrij te krijgen is reeds gestart #freetamimi.

 

Lees ook:

Zo ondervroeg Israël de 16-jarige Ahed Tamimi
– Ahed Tamimi wordt zondg vrijgelaten: 1 meisje kan de wereld niet veranderen, een hele generatie wel
– Ahed Tamimi ontmaskert het bezettingsregime van Israël
– Bezettingsrechtbank Israël durft geen openbaar proces Ahed Tamimi aan
– Ahed Tamimi, inspiratie voor vreedzaam protest in Gaza (Opinie Uri Avnery)

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!