Persconferentie 19 oktober, IPC Brussel.

Arabische landen eensgezind over Gaza

De moordende belegering door het Israëlisch bezettingsleger van het Palestijnse volk in Gaza heeft de Arabische Staten terug samengebracht rond een eensgezind standpunt. Een delegatie van Arabische ambassadeurs bij de EU heeft de EU-instellingen geïnterpelleerd met twe eisen: een onmiddellijk staakt-het-vuren en doorgang van alle humanitaire hulp.

dinsdag 24 oktober 2023 14:34
Spread the love

 

Een delegatie van Arabische ambassadeurs bij de EU en België, onder leiding van de Palestijnse ambassadeur, met de ambassadeurs van Egypte, Jordanië, Libanon, Saoedi-Arabië en de Arabische Liga, heeft meerdere EU-verantwoordelijken gesproken in de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Dienst Buitenland en de ministers van Buitenlandse Zaken van België, Luxemburg en de NAVO.

Daar herhaalden zij hun eisen voor een onmiddellijk staakt-het-vuren, de onmiddellijke doorgang van alle humanitaire hulp. De delegatie verwerpt de plannen van Israël voor een grootschaligen transfer van de bevolking van Gaza naar de Sinaï-woestijn in Egypte, die zijn veroordelen als etnische zuivering en een grove overtreding van de plichten van de bezetter volgens de regels van de Conventie van Genève.

Zij willen een erkenning van de echte oorzaken van de huidige crisis, die moeten gezocht worden in 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade. De Europese instellingen passen een dubbele standaard toe, die deze echte oorzaken ontkent.

Op 19 oktober hielden de ambassadeurs van Algerije, Egypte, Irak, Jordanië, Koeweit, Libanon, Marokko, Mauretinië, Oman, Palestina, Saoedi-Arabië, Soedan, Syrië, Tunesië, Jemen, de Liga van Arabische Staten en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking een gemeenschappelijke persconferentie in he IPC te Brussel, waar de Palestijnse ambassadeur een korte toespraak hield met een oproep tot staakt-het-vuren en de doorgang van humanitaire hulp naar Gaza.

Toespraak Ambassadeur Palestina Abdalrahim Alfarra (07:08, Franstalig, voor Nederlandse ondertitels, klik op icoon rechts onder):

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!