Foto: Artsen Zonder Grenzen België
Artsen Zonder Grenzen,

AZG in Gaza: “Straaljagers vernielen hele straten blok voor blok, er is geen plek om je te verstoppen”

Ondanks Israëlische aankondigingen die veilige gebieden suggereren voor de bevolking die vastzit in de Gazastrook, worden deze gebieden in feite blootgesteld aan bombardementen op het hele grondgebied. Dit inclusief in het zuiden, waar tienduizenden mensen zijn gevlucht na het ultimatum.

maandag 16 oktober 2023 16:52
Spread the love

 

Het Israëlische leger bombardeert de Gazastrook al een week zonder terughoudendheid. Daarom vraagt Artsen Zonder Grenzen om de meest elementaire menselijkheid nu het ultimatum voor de bevolking afloopt.

‘Het Israëlische bevel aan bijna 1,1 miljoen mensen in het noorden van de Gazastrook om binnen een paar uur te verhuizen naar een al overbevolkt gebied met onzekere toegang tot voedsel, water en gezondheidszorg in het zuiden van de Gazastrook is even absurd als niet te tolereren. Zo zien onze teams drinkwater schaars worden in het zuiden van de Gazastrook. De bevolking ondervindt moeite om eraan te komen, wat alleen maar bijdraagt aan hun noden. Dringend herstel van voldoende en onmiddellijke toegang tot drinkwater voor de bevolking van de Gazastrook is letterlijk van levensbelang.’

‘Een humanitaire corridor van een paar uur, die zaterdag 14 oktober door de Israëlische autoriteiten in het noorden van Gaza is afgekondigd, is intussen verstreken. We maken ons grote zorgen over het lot van degenen die zich niet kunnen verplaatsen, zoals de gewonden, de zieken en de medische staf, van wie we vrezen dat ze zullen worden weggevaagd gezien de verklaringen van de Israëlische militaire autoriteiten.’

De veilige zones in het noorden moeten absoluut behouden worden en regelmatige wapenstilstanden zijn een minimum. Artsen Zonder Grenzen pleit ervoor dat zij die willen, kunnen vluchten via de grensovergang bij Rafah, zonder inbreuken op het recht op terugkeer. ‘We hebben gevraagd om de Palestijnse medewerkers die willen vertrekken, te kunnen evacueren.’

‘Straaljagers vernielen straten blok voor blok in Gaza’

Artsen zonder Grenzen (AZG) is geschokt door de brutale massamoord op burgers door Hamas, maar ook door de massale aanvallen op Gaza die nu door Israël worden uitgevoerd. Artsen Zonder Grenzen roept op tot een onmiddellijke stopzetting van het willekeurige bloedvergieten en tot het creëren van veilige ruimtes en een veilige doorgang, zodat mensen deze met spoed kunnen bereiken.

‘Mensen moeten veilige toegang krijgen tot essentiële voorzieningen zoals voedsel, water en gezondheidszorgvoorzieningen. Essentiële humanitaire goederen zoals medicijnen, medische uitrusting, voedsel, brandstof en water moeten ook de enclave Gaza binnen kunnen komen. Om dit te vergemakkelijken moet de grensovergang bij Rafah met Egypte worden geopend en moeten de bombardementen op de grensovergang worden stopgezet’, aldus de humanitaire organisatie.

Ongeveer 2,2 miljoen mensen zitten momenteel vast in de Gazastrook, waar willekeurige bombardementen een chronische humanitaire crisis in een catastrofe hebben veranderd. Er zijn meer dan 300 medewerkers van Artsen zonder Grenzen in Gaza, van wie sommigen huizen of familieleden hebben verloren; het is voor hen vrijwel onmogelijk om te bewegen.

“De straaljagers vernielen hele straten blok voor blok. Er is geen plek om je te verstoppen, geen tijd om te rusten. Sommige plaatsen worden verschillende nachten achter elkaar gebombardeerd. We weten hoe het was in 2014 en in 2021; duizenden mensen stierven. Elke keer gaan onze medische collega’s naar hun werk, niet wetend of ze hun huis of hun families terug zullen zien. Maar ze zeggen dat het nu anders is. Dit keer zijn er na vijf dagen al 1.200 doden gevallen. Wat kunnen mensen doen? Waar moeten ze heen?”, vertelt Vlaming Matthias Kennes, hoofd van de AZG-projecten in Gaza.

‘Verdovingsmiddelen en pijnstillers in Gaza bijna op’

Miljoenen mannen, vrouwen en kinderen worden collectief gestraft met een totale belegering, willekeurige bombardementen en de hangende dreiging van een grondgevecht. Er moeten veilige ruimtes worden gecreëerd en humanitaire goederen moeten Gaza worden binnengelaten, stelt AZG ook. ‘De gewonden en zieken moeten medische zorg krijgen. Medische voorzieningen en personeel moeten worden beschermd en gerespecteerd, ziekenhuizen en ambulances zijn geen doelwitten.’

De belegering door de Israëlische regering, inclusief het achterhouden van voedsel, water, brandstof en elektriciteit, is gewetenloos volgens AZG. ‘Na zestien jaar militaire blokkade van de Gazastrook zijn de medische structuren daarbinnen al verzwakt; deze belegering biedt geen rust voor de patiënten die betrokken zijn bij de gevechten, noch voor het medisch personeel. Ze is een opzettelijke blokkering van levensreddende items; de toegang van deze voorraden en belangrijk medisch personeel moet dringend worden vergemakkelijkt.’

Darwin Diaz, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen in Gaza, vertelt: “In de ziekenhuizen van het ministerie van Volksgezondheid meldt het medisch personeel dat de verdovingsmiddelen en pijnstillers bijna op zijn. Aan de kant van Artsen Zonder Grenzen hebben we de medische voorraden van onze noodreserves voor twee maand naar het Al Awda-ziekenhuis verplaatst en nu hebben we in drie dagen tijd een voorraad van drie weken opgebruikt.”

‘Mannen, vrouwen en kinderen hebben geen veilige haven’

Het personeel van Artsen Zonder Grenzen, inclusief de geneeskundigen, is sinds zaterdag 7 oktober uiterst beperkt in hun bewegingsvrijheid; veilige doorgang om Palestijnse medische collega’s te ondersteunen die dag en nacht werken om de gewonden te behandelen, is onmogelijk. Mannen, vrouwen en kinderen die geen rol spelen in de vijandelijkheden, hebben geen veilige haven om naartoe te gaan. Artsen Zonder Grenzen-teams zijn getuige van een niveau van vernietiging dat eerdere escalaties mogelijk nu al overtreft. Twee van de ziekenhuizen die Artsen Zonder Grenzen ondersteunt, Al Awda en het Indonesische ziekenhuis, liepen schade op bij luchtaanvallen, terwijl de eigen kliniek van Artsen Zonder Grenzen maandag enige schade opliep bij een explosie.

Momenteel beheert Artsen zonder Grenzen een zelfstandige kliniek, ondersteunen ze het Al Awda-ziekenhuis, het Nasser-ziekenhuis en het Indonesische ziekenhuis in Gaza. Op 10 oktober heropende Artsen Zonder Grenzen een operatiekamer in Al-Shifa om patiënten met brandwonden en trauma’s op te vangen. ‘We hebben ook medische benodigdheden gedoneerd aan het Al Shifa-ziekenhuis en zullen steun blijven verlenen aan ziekenhuizen. Onze teams in Jenin, Hebron en Nablus beoordelen actief de medische behoeften op de Westelijke Jordaanoever, terwijl het geweld escaleert. Minstens 27 Palestijnen zijn gedood bij aanvallen van kolonisten en botsingen met het Israëlische leger.’

Burgers, civiele infrastructuur en gezondheidszorgvoorzieningen moeten te allen tijde worden beschermd, aldus de organisatie. Artsen Zonder Grenzen roept de regering van Israël op om haar campagne van collectieve bestraffing tegen heel Gaza te staken. ‘De Israëlische en Palestijnse autoriteiten en facties moeten veilige ruimtes creëren. De toegang van humanitaire hulp, voedsel, water, brandstof, medicijnen en medische uitrusting naar de Gazastrook moet dringend worden vergemakkelijkt. Als dit niet gebeurt, zal dit nog meer levens kosten.’

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!