Betlehemplein, Sint-Gillis, 15 oktober 2023. Eigen foto
Reportage -

Vreedzame samenkomst voor Palestina in Brussel

Ondanks een aanvankelijk verbod van de burgemeester kon een pro-Palestijnse meeting doorgaan op het Betlehemplein in Sint-Gillis, georganiseerd door de Palestijnse organisatie Samidoun, waar meer dan 1000 sympathisanten van de Palestijnse strijd voor zelfbeschikking vreedzaam luisterden naar getuigenissen en toespraken. De organisatoren hielden zich aan de orders van de burgemeester om ter plaatse te blijven.

zondag 15 oktober 2023 17:13
Spread the love

 

In Frankrijk werden alle pro-Palestijnse betogingen verboden door de regering. De Franse politie treedt bijzonder hardhandig op met dezelfde methodes die ze al jaren toepast tegen de gele hesjes en de protesten tegen de pensioenhervorming: met arbitraire, volledig willekeurige en zeer hardhandige aanhoudingen van betogers waarbij ook toevallige niets vermoedende omstaanders die uit de metro komen worden opgepakt.

Niet zo in Brussel op zondag 15 oktober 2023. De burgemeester van de Brusselse gemeente Sint-Gillis gaf aanvankelijk geen toestemming aan de Palestijnse solidariteitsorganisatie Samidoun om een manifestatie te houden op het Betlehemplein in zijn gemeente. In samenspraak met de organisatoren gaf de burgemeester de toestemming om een stilstaande meeting te houden op het Betlehemplein, waar alle deelnemers zich aan hielden.

Eigen foto

Meer dan 1000 sympathisanten kwamen samen voor het Palestijnse recht op zelfbeschikking. De politie hield een oogje in het zeil maar trad niet op. De samenkomst verliep volledig vreedzaam.

Ouders met kinderen konden vrij komen luisteren naar meerdere sprekers, waaronder een Latijns-Amerikaan die zijn steun uitdrukte voor de strijd van de Palestijnen. Daarnaast waren er twee getuigenissen van bewoners van Gaza die vertelden over hun ervaring met het leven in Gaza tijdens de aanvallen van Israël. Zij verloren meerdere leden van hun familie en vrezen voor het leven van andere familieleden die er nog steeds wonen. Ook een Joodse sympathisant nam het woord.

Eigen foto

Sprekers riepen op tot onvoorwaardelijke steun aan de strijd van het Palestijnse volk tegen de bezetting, de kolonisatie, de repressie, de apartheid. De organisatoren riepen op voor een grote betoging op het Luxemburgplein, zaterdag 21 oktober om 14 uur.

Omstreeks 16:30 uur verlieten alle aanwezigen zonder enig incident het Betlehemplein.

 

Eigen foto

 

Eigen foto

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!