Betoging op de klimaattop in Glasgow november 2021. Foto: Comac

“De ineenstorting van het klimaat is begonnen”

Ja, het was een kwakkelzomer. Maar weer mag je niet verwarren met klimaat. De fenomenen die we de afgelopen zomer zagen zijn meer dan alarmerend. In plaats van met combiplassers bezig te zijn zou het alle hens aan dek moeten zijn.

donderdag 7 september 2023 16:17
Spread the love

 

Hitterecords en abnormale weerfenomenen

Het staat nu al vast. Deze zomer was de warmste uit de geschiedenis, met op verschillende plekken extreme en ondragelijke temperaturen. In Xinjiang in China werd 52,2°C opgemeten. In Sardinië en Sicilië steeg het kwik tot 48°C en in Griekenland tot 46°C.

In Phoenix in de VS steeg de dagtemperatuur heel de maand juli boven 43°C uit. In Miami bood een duik in de zee weinig soelaas omdat de zee daar een onwaarschijnlijke temperatuur van 32°C bereikt had.

Globaal was de gemiddelde temperatuur van de planeet 0,66°C hoger dan het gemiddelde van de afgelopen dertig jaar en in augustus was die zelfs 1,5°C warmer dan het pre-industriële gemiddelde. Op deze tijd van het jaar was er nog nooit zo weinig ijs aan de Noordpool.

Op deze tijd van het jaar was er nog nooit zo weinig ijs aan de Noordpool

De hitte ging gepaard met andere abnormale weerfenomenen: zowel droogte als overvloedige regen. IJsland, Noord-Scandinavië, Midden-Europa, grote delen van Azië, Canada, Zuid-Noord-Amerika en het grootste deel van Zuid-Amerika hadden te maken met drogere dan gemiddelde omstandigheden.

Dit leidde tot aanzienlijke bosbranden, ook in sommige regio’s waar het ongebruikelijk is. Griekenland kende zijn grootste natuurbranden uit de geschiedenis. Liefst 1,33 procent van het grondgebied werd getroffen door brand.

Tezelfdertijd waren er ook gebieden die abnormaal veel regen te verwerken kregen. Dat was het geval in grote delen van West-Europa en Turkije, evenals in West- en Noordoost-Noord-Amerika, delen van Azië, Chili en Brazilië, en Noordwest-Australië. In sommige gevallen leidde dat tot hevige overstromingen.

Een tropische storm veroorzaakt in China de zwaarste regen in 70 jaar, waardoor meer dan 100.000 mensen moesten geëvacueerd worden uit de hoofdstad Beijing. Hevige regen in de VS hield 70.000 festivalgangers vast gedurende dagen. In de Griekse regio Thessalië viel er in 24 uur tijd zo’n 12 tot 16 keer zoveel regen als twee jaar geleden bij de regenramp in Pepinster.

Versnelling van de klimaatopwarming

Je kan er niet naast kijken, het breken van hitterecords en abnormale weerfenomenen zijn de norm geworden. Volgens Mark Maslin, professor klimatologie aan het University College in Londen, is “2023 het jaar waarin klimaatrecords niet alleen gebroken maar ook verbrijzeld worden”.

En dan moeten we goed beseffen dat elke fractie van een graad van opwarming van de planeet een exponentieel effect heeft. Experts maken zich zorgen over extreme weerpatronen en vrezen dat dit duidt op een versnelling van de opwarming van de aarde.

Elke fractie van een graad van opwarming van de planeet heeft een exponentieel effect

Op de klimaattop van Parijs in 2015 werd afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C boven het pre-industriële gemiddelde. Klimaatwetenschappers gingen er tot voor kort van uit dat we die grens ergens in de jaren 2030 zouden overschrijden.

Een studie recente van de Wereld Meteorologische Organisatie stelt nu dat er 66 procent kans bestaat dat die grens reeds gedurende ten minste één jaar bereikt wordt in de periode 2023-2027.

Dringend actie nodig

Terwijl de planeet kreunt onder de opwarming en klimaatontaarding wordt de politieke agenda in ons land gedomineerd door combiplassers en andere onbenulligheden. Gelukkig is dat niet het geval met Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de VN. Andermaal trekt hij aan de alarmbel:

“Onze planeet heeft net een seizoen van sudderen achter de rug: de heetste zomer ooit gemeten. De ineenstorting van het klimaat is begonnen. Ons klimaat implodeert sneller dan we kunnen omgaan met extreme weersomstandigheden die alle uithoeken van de planeet treffen.”

Antonia Guterres, secretaris-generaal van de VN

“Dit alles komt volledig overeen met voorspellingen en herhaalde waarschuwingen”, zegt hij. “De enige verrassing is de snelheid van de verandering. Klimaatverandering is hier. Het is angstaanjagend. En het is nog maar het begin.”

“Leiders moeten leiden. Er mag geen aarzeling meer zijn, geen excuses. U hoeft niet meer te wachten tot anderen als eerste aan de slag gaan. Daar is simpelweg geen tijd meer voor.

“Versnelde temperaturen vereisen versnelde actie”

Het is nog steeds mogelijk om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 1,5°C en het ergste van de klimaatverandering te voorkomen. Maar alleen met drastische, onmiddellijke klimaatmaatregelen. … Versnelde temperaturen vereisen versnelde actie.”

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!