Wiens olie? De onze! Detail van geheime Britse documenten over voorbereiding van de staatsgreep 1953 in Iran. Screenshot: coup53.com
Mediakritiek, Tegendraads leesvoer -

Wat hebben Niger en Pakistan in 2023 gemeen met Iran in 1953? Vind het in dit Tegendraads Leesvoer

Staatsgrepen zijn weer terug (van nooit weggeweest). Daar zijn we heel boos over. Of toch bijna altijd, want er zijn er ook die we wel goed vinden (en zelf organiseren). Vervelende tegendraadse informatie die de grote media u besparen: van de staatsgrepen in Niger en Pakistan in 2023 helemaal terug naar Iran in 1953 of hoe de VS voor democratie opkomen door ze te vernietigen.

vrijdag 18 augustus 2023 14:22
Spread the love

 

Victoria Nuland. Foto: US Embassy in Russia/Freddie Everett

Officieel zijn de VS in Niger en West-Afrika sinds 2002 om fundamentalistisch terrorisme te bestrijden, een gevolg van de vernietiging van buurland Libië door de NAVO. De VS noemen de coup in Niger géén coup en hopen stilletjes de plaats van de gehate Franse kolonisator in te palmen, door de coupplegers in Niger niet al te hard aan te pakken (en militaire samenwerking aan te bieden). Democratie is nu eenmaal de laatste zorg van de VS (zie daarover ook de volgende post). Dit gaat over machtsontplooiing, puur en simpel.

Anthony Blinken. Foto: European Commission/CC BY-SA 3:0

Recent lekte uit dat de VS hebben gelobbyd bij het Pakistaanse parlement met de nodige dosis afdreiging om eerste minister Imran Khan af te zetten en hem voor ‘corruptie’ te veroordelen. Zo sluiten zij de meest populaire politicus uit van deelname aan de verkiezingen, omdat hij een andere koers wil voor zijn land, betere relaties met India, China en Rusland. Een paar dagen later feliciteert VS-minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken de coupplegers voor het organiseren van ‘faire en vrije’ verkiezingen, waarvoor degelijke kiezerslijsten niet eens voorhanden zijn. De hypocrisie is van de schaal af. Caitlin Johnstone stelt voor Blinken voortaan minister van Hypocrisie te nemen.

70 jaar geleden, op 15 augustus 1953, werd de democratische regering van Iran afgezet door de VS en GB. Het werd de springplank voor veertig jaar staatsgrepen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Zo werden pro-westerse dictaturen geïnstalleerd om de eigen economische belangen te vrijwaren tegen democratische leiders die de belangen van de eigen bevolking hoger inschatten, wat in Koude Oorlogstermen ‘de strijd tegen het communisme’ heette.

Deze belangrijke historische datum werd in de mainstream media herdacht zoals het past voor alle staatsgrepen die ons wel bevallen: door hem volledig te verzwijgen. Iraans filmregisseur Taghi Amirani maakte er het docudrama Coup53 over, met acteur Ralph Fiennes als de MI6-slechterik van dienst. Zie de trailer hierboven en de website van de film.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!