'Experten' die niets kennen van klimaatwetenschap of ecologische economie? Welkom bij de VRT. Foto: pxfuel.com/en/free-photo
Mediakritiek, Tegendraads leesvoer -

Tegendraadse mediakritiek met ‘sprookjes en foute cijfers’ van de VRT, kinderarbeid VS, neonazi’s Oekraïne

‘Beste VRT, de klimaaturgentie is te groot voor desinformatie op basis van sprookjes en foute cijfers’. In de VS herontdekken reactionaire politici een nieuw potentieel voor de arbeidsmarkt: kinderarbeid, zelfs nachtarbeid moet kunnen. Jarenlang werd neonazisme in Oekraïne door grote media als BBC en CNN aangeklaagd. Sinds de Russische invasie is dat geen probleem meer.

vrijdag 2 juni 2023 17:18
Spread the love

 

Foto: pxfuel.com/en/free-photo

‘Beste VRT, de klimaaturgentie is te groot voor desinformatie op basis van sprookjes en foute cijfers’. Wie vandaag nog vasthoudt aan de achterhaalde logica dat “groene groei” het klimaatprobleem zal oplossen, staat buiten de vakgebieden van de ecologische economie en klimaatwetenschap, schrijft geograaf en onderzoeker Nick Meynen in MO*. ‘En toch nodigt VRT zulke “experts” uit voor een televisiedebat. Het resultaat? Erudiet verpakte desinformatie.’

 

Kind ‘betrapt’ in slachthuis in Nebraska, VS. Foto: US Department of Labour

In de VS – grootmacht die democratie en mensenrechten in de wereld claimt te verdedigen – willen verkozenen in de deelstaatparlementen wetten afschaffen die kinderarbeid verbieden. Minderjarigen moeten er aan het werk in slachthuizen, supermarkten, restaurants …

De VS zijn een van de weinige landen ter wereld die het Verdrag inzake de Rechten van het Kind niet erkennen. Een lijvig rapport van het Economic Policy Institute leest als een aanklacht.

 

 

‘Minderjarige ‘zetelzitters’ moeten aan het werk’ volgens Kevin McCarthy. Foto: Public Domain

Republikein Kevin McCarthy is voorzitter van het federale Huis van Afgevaardigden. Ook op nationaal vlak willen de Republikeinen het wettelijk verbod op kinderarbeid afschaffen.

“Het moet gedaan zijn om van de kinderbijslag te profiteren terwijl je op de zetel ligt te niksen.” Voor alle duidelijkheid, deze man heeft het over minderjarigen. Zelfs nachtarbeid moet kunnen. 2023 in de VS …

 

 

 

Azov-soldaten tijdens de burgeroorlog in de Donbass, juli 2014. Foto: Carl Ridderstråle/CC BY-SA 4:0

Tot eind 2021 publiceerden Westerse media van BBC tot CNN rapporten over de activiteiten van neonazistische groeperingen, die waren geïntegreerd in het Oekraïense leger. Sinds de Russische invasie is dat blijkbaar geen probleem meer. Volgens Michel Chossudovsky gaat de samenwerking van het Westen met neo-nazis in Oekraïne echter veel verder terug dan de recente jaren.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!