Foto: Koen Ooms
Sarah Vandoorne, IPS

Gedaan met afdankertjes verbranden: Europees parlement keurt textielstrategie goed

Het Europees Parlement heeft de Textielstrategie goedgekeurd in een stemming. Maar liefst zeshonderd parlementsleden scharen zich zo achter de ambitie om fast fashion de wereld uit te helpen.

vrijdag 2 juni 2023 13:40
Spread the love

 

Fast fashion is out of fashion. Met die ambitieuze slogan sprak de Europese Commissie zich eerder uit tegen het bedrijfsmodel van wegwerpmode. Ook het Europees Parlement heeft daar zo zijn mening over. In een stemronde op donderdag 1 juni keurde het de Textielstrategie goed die de Commissie voorbereid heeft.

“We produceren te veel kleren en zo ook te veel textielafval. Parlementsleden van over het hele politieke spectrum zijn het daarmee eens, blijkt uit deze stemming.” Dat zegt Emily Macintosh, beleidsmedewerker van het European Environmental Bureau, die eerder op een webinar van Flanders DC uitlegde aan modebedrijven hoe zich klaar te stomen voor het EU-beleid dat eraan komt.

“De boodschap van de Europese Commissie is dan ook luid en duidelijk”, stelt Valeria Botta, het hoofd van natuurbehoud bij ECOS (Environmental Coalition on Standards). “De textielindustrie moet nu veranderen en sociale en ecologische rechten vrijwaren.”

Vernietiging retours

Botta wijst erop dat onverkochte en ongebruikte goederen binnen de Europese Unie vernietigd worden. Eerder dit jaar raakte bekend dat in 2022 naar schatting voor bijna 22 miljard euro aan geretourneerde kleding en elektronica vernietigd is. “Dat is onethisch en mag niet bestaan, of het nu om kleren, schoenen of elektronica gaat.”

Een verbod op het vernietigen van spullen is ook volgens Europarlementslid Sara Matthieu (Groen) aan de orde. “Dat helpt om de afvalberg flink te verkleinen. Het is een schande dat de industrie aan zo’n hoog tempo kleren produceert en dan massaal kledingstukken en schoenen vernietigt. Fast fashion heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op ons. Nieuwe kleding is de norm, oude kleding een wegwerpproduct. De EU-textielstrategie moet hier wat aan doen.”

Afvalberg verlichten

Hoewel de Textielstrategie goedgekeurd is, is de wetgeving nog niet voor morgen. De lidstaten willen een overgangsperiode van vier jaar voor middelgrote bedrijven van maximum 250 werknemers. Een lange periode, vindt Matthieu dat. Ook Macintosh blijft kritisch.

“Nu is het aan de Commissie om een sterk plan uit te rollen om de groeiende hoeveelheid textielafval te verminderen. Bedrijven moeten betalen voor het afval dat ze creëren. Dat geld kan specifiek dienen om de afvalberg in het globale zuiden te verlichten, want tweedehandskledij belandt onder meer in Ghana en Kenia waar mensen er geen blijf meer mee weten.”

In de Ghanese hoofdstad Accra alleen al komen er wekelijks 15 miljoen kledingstukken op de markt. Vier op de tien kledingstukken geraken ook daar niet verkocht. Ter vergelijking: in het West-Afrikaanse land wonen zo’n 30 miljoen inwoners, wat neerkomt op één tweedehands kledingstuk per inwoner om de twee weken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!