Kleding aan een kledingrek.
Bron: Pixabay
Sarah Vandoorne, IPS

Giftige stoffen in 1 op de 6 kledingstukken in EU

De Europese Commissie wil weten of onze kleding vrij is van schadelijke chemicaliën. Onafhankelijke laboratoria in België, Duitsland en Italië concluderen dat een zesde van ons textiel onze gezondheid kan schaden.

vrijdag 10 november 2023 14:35
Spread the love

 

Op de markt, in een grootwarenhuis, in de winkelstraat of via de geijkte e-commerce-kanalen: Europese laboranten uit België, Duitsland en Italië kochten recent 160 kledingstukken. Het doel van al dit geshop? Een analyse van de chemische samenstelling van de kledij op de Europese markt.

Het project werd REACH4Textiles genoemd, naar de Europese regelgeving waar de kledingfabrikanten zich dienen aan te houden: REACH staat voor Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen. Tussen mei 2022 en februari 2023 hebben laboranten, waaronder Centexbel-textieladviseur Stijn Steuperaert, 2374 tests gedaan op de kledij. Op het forum van het Europese Agentschap voor Chemische stoffen stelt de Europese sectorfederatie Euratex de resultaten voor.

Van de 160 kledingstukken blijken er 26 niet te voldoen aan de drempelwaarden voor chemicaliën die Europa oplegt. Dat komt neer op 16,25 procent schadelijke kledingstukken, of ongeveer een op de zes.

Lederwaren

Het meest opvallend zijn de foutmeldingen bij leren kledingstukken. Daarvan hielden de laboranten er 33 tegen het licht. Bij ongeveer een kwart (8 kledingstukken) blijkt er een teveel aan chroom-6 te zijn: ze bevatten ruim 3 mg/kg van het zware, kankerverwekkende metaal.

Nog opvallend is dat 7 procent een ander zwaar metaal bevat, nikkel. Hormoonverstorende ftalaten kwamen voor in 5 procent van de gevallen. In 3 procent van de gevallen zat nonylphenol ethoxylaat, een detergent dat vetafstotend werkt en voornamelijk de gezondheid van onze planeet in het gedrang brengt.

Van de 160 kledingstukken testten de laboranten 25 stukken kinderkleding. Daarvan bleken er 3 stukken fouten te bevatten, wat neerkomt op een foutenmarge van 12 procent. Bij de kinderkledij zat geen leder.

Gecertificeerd

In een eerste fase van het onderzoek hadden de laboratoria ook kledingstukken die gecertificeerd zijn door de organisatie Oeko-Tex. Dat moet garanderen dat er geen schadelijke chemicaliën op producten achterblijven. Op kledingstukken met het label Oeko-Tex Standaard 100 zijn geen fouten gevonden. In de tweede fase van het onderzoek, in 2023, hebben laboranten geen nieuwe gecertificeerde kledij getest.

De bedoeling van het onderzoek is niet om merken te beboeten die tegen de lamp lopen, maar lidstaten een beter beeld te krijgen waarop ze kunnen testen en bij welke kledij de kans het grootst is dat er fouten gevonden worden. Zo kunnen overheden zelf boetes opleggen, wat binnen dit project niet mogelijk is aangezien de laboranten onafhankelijk werken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!