Ada Colau. Bron: Wikipedia
Julia Conley, Common Dreams,

Burgemeester van Barcelona verbreekt banden met Israël vanwege Apartheid

Ada Colau, de burgemeester van Barcelona, kondigde op woensdag 8 februari aan dat haar stad de banden verbreekt met Israël. Daarmee komt een einde aan de symbolische en 25 jaar oude relatie als “zustersteden” met Tel Aviv. De reden: het gewelddadige beleid tegen de Palestijnen.

donderdag 30 maart 2023 09:26
Spread the love

 

Op haar persconferentie zei Colau dat het stadsbestuur daarmee tegemoet komt aan de eis van meer dan 100 mensenrechtengroepen en 4.000 inwoners om de banden met Israël te verbreken.

In een brief aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu schrijft de linkse burgemeester dat haar kiezers een beroep op haar hadden gedaan om “de misdaad van apartheid tegen het Palestijnse volk te veroordelen, steun te verlenen aan Palestijnse en Israëlische organisaties die opkomen voor vrede, en de zusterrelatie tussen Barcelona en Tel Aviv te verbreken.”

Zij voegde eraan toe dat zij ‘tijdelijk’ de relaties tussen Barcelona en Israël opschort “totdat de Israëlische autoriteiten een einde maken aan het systeem van mensenrechtenschendingen van het Palestijnse volk en zich volledig houden aan de verplichtingen, opgelegd door het internationaal recht.”

“We kunnen niet zwijgen” schreef Colau nog.

“We kunnen niet zwijgen”

De brief en de persconferentie van Colau komen er twee weken na de Israëlische militaire inval in een vluchtelingenkamp op de bezette Westelijke Jordaanoever waarbij minstens negen Palestijnen, onder andere een oude vrouw, werden gedood.

Colau zei dat groepen in Barcelona er bij haar hadden op aangedrongen om haar banden met Israël te verbreken na een elf dagen durende luchtaanval op Gaza in mei 2021.

Groepen waaronder Amnesty International, Human Rights Watch en het in Israël gevestigde B’Tselem hebben de Israëlische regering ervan beschuldigd een beleid van apartheid op te leggen aan de Palestijnen, met inbegrip van de militaire bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de bouw van nederzettingen op Palestijnse grond.

Ook Michael Lynk, de speciale verslaggever van de VN inzake de mensenrechten van de Palestijnen, noemde vorig jaar de Israëlische behandeling van Palestina “apartheid”.

Het Sanctions National Committee (BNC), een van de groepen die het stadsbestuur van Barcelona mee in de goede richting duwde om Israël ter verantwoording te roepen, juicht Colaus beslissing toe:

“Barcelona is het eerste stadsbestuur dat uit solidariteit met het Palestijnse volk de banden verbreekt met het beleid van apartheid van Tel Aviv, een beslissing die de historische en moedige stadsbesturen weer in herinnering brengt, die als eerste de banden met het apartheidsregime van Zuid-Afrika verbraken.”

 

Deze tekst verscheen op Common Dreams. Vertaling: Marina Mommerency.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!